MuziekMuziek

The Famous Grouse 40 Years Old

Deze Famous Grouse is zo bijzonder dat ik hem graag aan jullie laat zien. Nee, ik heb hem niet zelf geproefd. Ja, hij is volledig boven mijn budget! hahaha Maar dat maakt hem niet minder bijzonder en dus leuk om ook zo’n mooie whiksy aan jullie te kunnen showen.

The-Famous-Grouse-40-YO
The Famous Grouse 40 Years Old

 

The Famous Grouse 40 Years Old

De 40 Year Old is de oudste, meest zeldzame blended malt die The Famous Grouse ooit maakte (adviesprijs: € 2.000,-). Slechts 276 flessen zijn er in totaal op de markt gebracht, waarvan er nu zes in Nederland zijn. Elke malt whisky in de blend is door John Ramsay, destijds de master blender, minimaal veertig jaar geleden zorgvuldig uitgezocht en komt in perfecte harmonie met de andere whisky’s volop tot zijn recht. Maar een heel bijzonder whisky verdient ook een heel bijzonder karaf. The Famous Grouse vroeg het bekende designerduo Timorous Beasties uit Glasgow, bestaande uit Alistair McAuley en Paul Simmons, een ontwerp te maken voor de karaf. Het surreële werk uit de studio van McAuley en Simmons, waarmee The Famous Grouse al eerder samenwerkte, is inmiddels over de hele wereld te bewonderen – van New York en Los Angeles tot Londen en Tokio. De designers ontmoetten elkaar tijdens hun studie textieldesign aan de Glasgow School of Art. In hun ontwerpen, voornamelijk op textiel en wanddecoratie, spelen illustratieve elementen geïnspireerd op de planten- en dierenwereld een grote rol. Voor de exclusieve, veertig jaar oude whisky van The Famous Grouse graveerde het duo handmatig een prachtige Schotse grouse (sneeuwhoen), verscholen tussen bladeren, in elk van de 276 karaffen.

 

Famous-Grouse-40-YEAR-OLD-BOX-630x521
The Famous Grouse 40 Years Old

Maar hoe smaakt zo’n super bijzonder whisky (zoals gezegd, ik heb deze whisky niet zelf gedronken en heb ik de proefnotitie’s moeten overnemen.)

Deze whisky heeft minimaal veertig jaar gerijpt in de duurste eikenhouten vaten ter wereld. The Famous Grouse gebruikt, meer dan welke andere destilleerderij in Schotland, nog altijd oude sherryvaten om de whisky in te laten rijpen. Deze voormalige sherryvaten worden speciaal geselecteerd om een nog zachtere en ronde smaak aan de whisky te geven. Met het aroma van rijpe mango, fijngewreven koriander, kardemom, dille en een vleugje sandelhout en een palet van zoete citrusvruchten, banaan, peperkoek en lichte turfrook heeft de 40 Year Old een unieke smaak met een zeer zachte, zoete en complexe finish.

Wie weet ben ik ooit nog eens in de gelukkige omstandigheid dat ik deze whisky zou kunnen proeven…….uiteraard laar ik jullie dat dan ook gelijk weten hahaha!!!

tfg-40yo-black
The Famous Grouse 40 Years Old

Meer informatie over The Famous Grouse 40 Years Old klik hier

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
 • unieke flessen zijn dit, 40 jaar oud, dat maakt het ook zo speciaal natuurlijk.
  tijd kan je niet inhalen, om zoiets weer te kunnen maken en nu al te kopen voor een redelijke prijs en bewaren tot 40 jaar.. zou ik tegen die tijd al 98 jaar zijn, haha..
  plus de smaak die na 40 jaar specialer word.
  plus de zorgvuldigheid en kennis die word gebruikt voor deze kwaliteit, geweldig.
  zoiets te gaan proeven, zal ik er eerst een krantenwijkje bij moeten gaan nemen vrees ik.
  het zal wel bij dromen blijven, maar ook dat is mooi natuurlijk.

Written by Jan Willem Huffmeijer