Het ene Schotse feestje schijnt het andere Schotse feestje uit te lokken. Op 7 mei kwam Dewar’s in Amsterdam met een feestje. Dit ter ere van de introductie van Dewar’s White Label én de vernieuwde flessen. Natuurlijk had het PR Bureau een toepasselijke locatie hiervoor uitgezocht die overeenkomt met de sfeer en het karakter van de whisky. De begrippen waren hier: passie, authenticiteit, ambachtelijk, visie en uniek. Dit bracht ze bij de worstenmakerij van Brandt & Levie. Niet alleen de prachtige en heerlijke worsten paste uitstekend bij de whisky’s van Dewar’s, maar ook de bedrijfsfilosofie en de ontstaansgeschiedenis van beide bedrijven hebben sterke overeenkomsten.
Dewar’s
Dewar’s werd in 1846 opgericht door John Dewar. Deze visionair had een aantal doelstellingen voor zijn bedrijf. Eén daarvan was dat zijn whisky zich moest onderscheiden van andere blended whisky’s. Een andere was de concurrentie altijd een stap voor blijven. Mede door zijn twee zoons, John Alexander en Thomas, die de zaak overnamen na de dood van John Sr, zijn ze in de doelstellingen heel goed geslaagd. Ook geluk heeft hen een handje geholpen toen in 1891 een vat Dewar’s whisky werd besteld voor de toenmalige Amerikaanse president Harrison. Deze bestelling riep in Amerika zoveel discussie op onder de bevolking dat de kranten er vol mee stonden. Dit leverde Dewar’s niet alleen heel veel publiciteit op, maar ook heel veel bestellingen. Dewar’s White Label is al jaren de best verkochte blended whisky in Amerika. Ook in het thuisland is Dewar’s bijzonder geliefd en is al sinds 1893 hofleverancier van het Britse Koningshuis. In Nederland is Dewar’s al bekend met de Dewar’s 12 yo, 18 yo en Dewar’s Signatuur. Daar is nu Dewar’s White Label aan toegevoegd.
Dewar’s White Label
Deze White Label bestaat eigenlijk al sinds 1899. De whisky bestaat uit een combinatie van zo’n 40 verschillende Schotse single malt- en graanwhisky’s. Deze whisky’s ondergaan de voor Dewar’s zo kenmerkende en unieke dubbele lagering. Deze methode werd ontwikkeld door A.J. Cameron de eerste Master Blender van Dewar’s. Nadat de verschillende malt- en graanwhisky’s afzonderlijk zijn gerijpt worden ze gemengd. Hierna laat Dewar’s deze age blends minstens 6 maanden verder rijpen in oude whiskyvaten. Hierdoor krijgt de whisky een rondere, zachtere en meer gebalanceerde smaak.
De proefnotities van Dewar’s White Label:
Blend van zo’n 40 Schotse single malt- en graanwhisky’s gebotteld op 40%.
Kleur: goud – geel;
Geur: gekonfijt fruit, honing, vanille en iets turf;
Smaak: vol en zacht, fruitig, limoen, honing, beetje eikenhout, iets peper;
Afdronk: lang, fruitig met het heerlijke zoet van honing.
De Nederlands whiskymarkt is weer een prachtige Schotse blended whisky rijker. Dewar’s weet nog steeds zijn uitgangspunten om te zetten in voortreffelijke whisky. En dat wordt niet alleen bewezen door de meer dan 500 onderscheidingen die de firma inmiddels heeft binnen gesleept.
Slainte!
Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion, voor www.b4men.nl
Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol. Geniet maar drink met mate.