De Laphroaig Select een bijzonder vuurtje in je mond.

Deze keer een whisky artikel geschreven door mijzelf. Mijn vader weet ons vaak te vermaken met geweldige artikelen over de mooiste whisky’s, maar deze keer wilde ik hem heel graag zelf doen.

In de eerste plaats om mijn contact met de whisky niet te verliezen, maar ook omdat de whisky die ik mag introduceren aan jullie ook heel erg goed bij mijn smaak past.

Ik neem jullie mee in de wereld van de ruige whisky, de Laphroaig.

Onderscheidend Laphroaig

Op het eiland Islay worden veel verschillende merken whisky gemaakt en allemaal hebben ze een speciaal plekje bij mij. De Islay whisky’s hebben een bijzondere en zeer krachtige medicinale smaak die ik erg kan waarderen.

Laphroaig heeft aan de typerende Islay smaak weer een eigen draai gegeven en ze zijn daarmee één van de meest smaakvolle whisky’s. Deze smaak is er één die je moet leren waarderen en ik heb gemerkt dat de sensatie van deze heftigere whisky’s beter te leren zijn  op jongere leeftijd. J

onge drinkers zoeken meer sensatie in plaats van diepgang, ik heb dit zelf ook altijd zo ervaren. Ik zie het ook veel bij vrienden en familie die bij mij een whisky komen drinken. De jonge onervaren whisky drinker is veel sneller toe aan de heftige smaak van een Laphroaig.

De oudere onervaren drinkers blijven liever in de zachtere smaken.

DSC01496

De Laphroaig Select

De nieuwe whisky voor Laphroaig is de Select. De Select is een hommage aan Ian Hunter. Ian Hunter is heel belangrijk geweest in het selecteren van verschillende vat soorten en heeft het Bourbonvat binnen Laphroaig gebracht.

Geïnspireerd door zijn werk hebben ze deze Laphroaig Select ontwikkeld en gemaakt met de volgende houtsoorten: Oloroso sherry butts, straight American white oak (non-filled with bourbon), PX seasoned hogsheads, Quarter Casks en natuurlijk ook first fill Bourbon Casks. Deze bijzondere combinatie geeft een heel mooie krachtige maar tevens een heel soepele Laphroaig.

DSC01501

Laphroaig Select proefnotities:

De kleur: Een licht gouden kleur, walsend in het glas trekt hij mooie benen.

De neus: wees voorzichtig met de eerste neus, Laphroaig heeft veel turf en daar moet je neus even aan wennen. De tweede neus is fruitig met hints van frambozen en bramen. Verder zijn hout, citrus en natuurlijk het karakteristieke jodium aanwezig.

De smaak: Laphroaig Select is een complexe whisky met veel verschillende smaken. Zijn entree is best heftig, het beste neem je even een heel klein slokje, wat je mond klaar maakt voor het betere proeven. De smaak van het tweede slokje is bijzonder zoet met het rode fruit, kokos en vanille. De turf ontbreekt zeker niet, maar is absoluut niet overheersend en geeft vooral een heel lange en intense afdronk.

De Laphroaig Select vraagt om geduld, voor deze whisky ga je zitten en neem je de tijd. Dat maakt deze whisky bijzonder geschikt voor een avond overdenkingen met heerlijke blues van BB-King (RIP) met een goede vriend of vriendin.

Geniet ervan.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer