MuziekMuziek

De kunst van goed scheren. Scheren zonder irritatie is niet moeilijk!!

Scheren neem je tijd

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wanneer ik over scheren schrijf dat ik schrijf over het zogenaamde “nat”scheren, andere vormen zijn droogscheren of trimmen. Ook belangrijk om te weten dat het nu gaat om een eigen scheerbehandeling. Het grootste verschil waarom er bij de barbier veel “lekkerder” geschoren wordt is omdat er de tijd voor genomen wordt. Dus mannen neem de tijd voor een goede scheerbeurt.

Goed scheren is niet heel moeilijk met deze Basisregels 

De belangrijkste ingrediënten van goed scheren zijn tijd en water. Om te beginnen met tijd, om zorgvuldig en netjes te scheren heb je gewoon wat tijd en geduld nodig. Dat is vaak niet onze sterkste kant maar wel echt heel belangrijk!

Nu zijn wij al aardig geholpen door meneer Gilette die het voor ons een stuk makkelijker heeft gemaakt om ons zonder schrammen en diepe wonden te kunnen scheren, zodat wij ons ook op een werkdag met de slaap nog in de ogen redelijk kunnen scheren. Nu is het traditionele scheren al geruime tijd weer in opkomst. Onder traditioneel scheren verstaan we scheren met het oude klapmes of de safety razor. Voor iedereen die zich hier aan waagt “goed zo en door gaan” maar neem je tijd.

Nu water, water is ook heel belangrijk om goed en netjes te kunnen scheren. Water zorgt ervoor dat je huid en je haren zacht kunnen worden. Toen vroeger mensen nog de tijd namen om hun zeep met een kwast op te brengen in plaats van uit een spuitbus, waren de ingrediënten daar ook op uitgekozen. Zo zit in traditionele zepen veel glycerine, een bestandsdeel dat water kan vasthouden om ervoor te zorgen dat de baardharen het water goed kan opnemen en het water niet meteen van ons gezicht afloopt. Wanneer je last hebt van veel irritatie na het scheren bereid je scheerbeurt dan goed voor.

DSC04597

Het scheerritueel

Ga voordat je gaat scheren eerst douchen, dit zorgt voor een zachte huid en zachte haren. Als het tijdens het scheren niet lekker gaat breng meer water aan, niet meteen meer zeep.

Gebruik na het douchen of na het wassen van je gezicht voordat je gaat scheren een pre shave crème of olie. Dit product gebruik je om een soort filmlaag over je huid te brengen, zodat het scheren gemakkelijker gaat en je de huid niet onnodig beschadigd.

Kies je zeep zorgvuldig uit. Ga eens bij een barbier langs en koop niet de goedkoopste zeep bij de drogist. Er zijn tegenwoordig echt heel veel soorten zeep die verschillen van dikte en geur, ook zijn er speciale zepen voor mensen met een gevoelige huid. Kies ook het liefst voor een goede zeep en niet voor een scheerschuim, in schuim zitten veel luchtbellen waardoor het mes gaat stuiteren op de huid en kleine wondjes kan veroorzaken. Ook zorgt het lucht in de scheerschuim voor uitdroging en dat is nu net wat we niet willen.

Het aanbrengen van de zeep. Wil je het maximale uit je scheerbeurt halen en heb je de tijd kies dan voor een mooie dassenharen kwast in plaats van je vingers. De kwast geeft je huid de beste voorbereiding voor het scheren, het masseert de huid en zorgt voor het mooiste schuim. Wordt het schuim te droog of trekt het mes, voeg meer water toe en niet meteen meer zeep.

DSC04607

Scheer met een scherp mes. Dit klinkt heel logisch maar er zijn veel mannen die net zo lang met een mes doorgaan tot dat er echt geen haar meer van de kin af te krijgen is. Dit is pijnlijk en slecht voor de huid. Ook voor mooie en kwalitatief goede messen kan je bij een barbier goed terecht, hij/zij kan je goed advies geven over welk mes het beste bij je past en tevens legt hij/zij graag uit hoe je het beste met je mes kunt omgaan.

Scheer de eerste keer altijd met de haargroeirichting mee. Zo scheer je de haren tot op de huid af en is de belasting voor de huid niet te groot. Scheer je gelijk tegen de haargroei richting in, dan zal dat resulteren in wondjes en irritatie. Zijn de haren tot op de huid afgeschoren, zeep dan nogmaals je gezicht in met zeep. Nu volgt het tegen de haargroei richting in scheren. Let er op dat je lange halen maakt en niet te lang op een plek blijft scheren ook dit zorgt voor irritatie. Heb je een heel gevoelige huid, sla dan het tegen de richting in scheren over.

DSC04628

Nu de huid helemaal glad is komt nog een heel belangrijk punt. Spoel de huid nog een keer met warm water af. De huid is nu schoon maar staat helemaal open. Het is heel erg belangrijk om de huid goed te sluiten, dit zorgt dat er geen vervuiling in de huid kan dringen. Het sluiten van de huid doe je met koud water, de huid schrikt en trekt zich samen, gebruik daarna een blok aluin.

Nu is het belangrijk om de huid te verzorgen met een goede crème. Kies liever niet voor een after-shave met alcohol, deze droogt de huid uit en kan ook veel irritatie geven. Kijk voor een goede dagcrème of een balm, deze brengen het vochtgehalte in de huid weer op het gewenste niveau.

Nu zijn we klaar met scheren. Dit lijkt een heel lang ritueel maar je zal zien dat na een paar scheerbeurten er routine in komt en het steeds sneller en makkelijker gaat. Als je deze regels opvolgt ben je echt je baard voor zeker anderhalf tot twee dagen kwijt en zonder irritatie.

Kortom neem de tijd en geniet van een geweldige scheerbeurt en anders kom je gezellig bij mij langs in de barbershop 😉 Geopend vanaf 2 december 2015! Wil je op de hoogte blijven van al het niet rondom de B4men Barbershop like dan de Facebookpagina.

image002

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer