MuziekMuziek

Wat is roos en hoe behandel je roos

“O NEE IK HEB ROOS”

Dit is vaak het eerste wat je denkt als je witte schilfers in je haar ziet zitten. Nu hoeft dit niet altijd zo te zijn, het kan ook opgedroogde styling product zijn maar vandaag behandel ik wel het “probleem” hoofdroos.

Allereerst wil ik uit de wereld helpen dat roos besmettelijk zou zijn, dit is absoluut niet het geval en ook leidt het niet tot kaalheid. Waarom dat ooit de wereld in is geholpen, joost mag het weten. Ik heb zelf ook heel snel last van roos en heb dat gelukkig de laatste tijd goed onder controle. Hoe, dat vertel ik zo.

DSC04658

Wat is roos en wat is de oorzaak van roos

Roos is een lichte vorm van seborroïsch eczeem, wat ook op andere plekken van je lichaam kan voorkomen. Bij roos is de hoofdhuid ontstoken waardoor de huid gaat schilferen. Hoe roos precies ontstaat is onduidelijk, het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door een slechte hygiëne. (wat sommige mensen denken.) Waar men het wel over eens is, is dat de gistschimmel ‘Pityrosporon ovale’ een oorzaak kan zijn. Een ongewone toename van deze schimmel zorgt ervoor dat de huid gaat schilferen. Deze schimmel draagt iedereen in mindere mate altijd bij zich, zowel man als vrouw, echter bij mannen valt rood meer op doordat mannen korter haar hebben. Waarom de één wel last heeft van roos en de ander niet is ook onduidelijk, wetenschappers denken dat een verminderde weerstand, stress en hormonen ervoor kunnen zorgen dat de  ‘Pityrosporon ovale’  meer actief wordt. Ik merk zelf ook dat wanneer ik meer stress ervaar gedurende een langere periode ik inderdaad meer last heb van roos.

 

DSC04646

Wat te doen tegen roos

Roos gaat meestal gepaard met (erge) jeuk en irritatie van de hoofdhuid, genoeg reden dus om er snel vanaf te willen zijn. Je kan eerst proberen om zelf aan de slag te gaan met een Anti-Roos shampoo. Een Anti-Roos shampoo bevat vaak de ingrediënten zinc pyrithione, selenium disulfide en/of ketoconazol, die ervoor zorgen dat de  Pityrosporon ovale gist bestrijdt wordt. Echter moet je dit wel enkele weken de tijd geven voordat er verbetering optreed, indien je veel last hebt van de jeuk en/of irritatie dan kan de huisarts je een corticosteroïdenhoudende lotion voorschrijven, dit middel verminderd de jeuk. Indien je na enkele weken nog last hebt van “roos”, raadpleeg dan je huisarts om verder onderzoek te doen. Ik gebruik zelf tegenwoordig de shampoo van Head & Shoulders. Dit is bij mij de enige shampoo die echt goed werkt. Ik weet dat dit merk staat aangeschreven als heel erg slecht en mensen schrikken vaak als ik zeg dit te gebruiken met mijn achtergrond als barbier zijnde. Ik heb over deze shampoo al eens een review geschreven en daar kreeg ik zoals verwacht de nodige kritieken op. In het artikel vertel ik eerlijk dat ik geen chemicus ben en dus niet kan beoordelen of het echt zo slecht is als “men” zegt dat het is, mijn ervaring is meer dan goed. Ik heb een tijdje voor de blog een andere shampoo getest en binnen no time was mijn roos weer in al zijn hevigheid terug, ik ben dus snel weer terug gegaan naar mijn vertrouwde shampoo. Dus mocht je roos hebben, ik zou het zeker eens proberen.

DSC04647

Ik wordt niet betaald om dit te vermelden, het is echt mijn eigen ervaring en mening!

B4men op Social media

Wanneer je dit een leuk / interessant / leerzaam artikel vind vergeet het niet te delen met de Share knoppen bovenaan de pagina!! Vergeet ook de Facebookpagina en de Instagrampagina van B4men te like’n. Zo kunnen we verder groeien en nog veel meer mooie artikels maken!

-Facebook B4men

-Instagram B4men

-Youtube B4men

-Facebook B4men Barbershop

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer