MuziekMuziek

Davidoff Sigaren, van het eerste zaadje tot de mooiste sigaar.

Mijn reis naar de Dominicaanse Republiek was natuurlijk super lekker en ik heb er erg van genoten (klik hier voor de reisverslagen Deel 1 / Deel 2). Het was natuurlijk wel meer dan alleen maar genieten, we moesten ook serieus aan de bak. De laatste dagen van mijn persreis ben ik naar de fabriek van Davidoff Sigaren geweest en daar ben ik werkelijk enorm geïnspireerd geraakt door de manier van werken.

DSC09834

Davidoff Sigaren

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn reisverslag was na de pure luxe de eerste dagen op mijn resort, de kennismaking met het echte leven op de Dominicaanse best een omschakeling. De intense chaos en rommel zorgde voor een behoorlijke cultuurshock. Waarom ik dit weer vertel?? Nou, ik wil dat je dat gevoel even vast houdt. Denk vanuit de chaos en wanorde en stap dan met mij het bedrijf van Davidoff Sigaren binnen. Wat een structuur, rust en controle, iets wat volledig tegenovergesteld is aan de cultuur en het land. Ik was enorm verbaasd over de manier van werken en de liefde voor het product wat ze maken.

IMG_2248

De plantage

De eerste kennismaking met de tabak was op de plantage. Davidoff Sigaren heeft zelf niet heel veel eigen plantages, maar werken samen met boeren die voor hen de tabak verbouwen. Davidoff werkt onder strenge voorwaarden samen met deze boeren. Davidoff heeft veel energie gestoken om kennis te vergaren over ieder detail als het gaat om de tabak. Deze kennis willen ze graag delen met de boeren om zo de mooiste en beste tabak te kunnen oogsten. Tabak oogsten is een bijzonder geduldig werk. Wanneer de plant na een paar maanden rijp is voor de oogst, is de plant nooit helemaal in een keer klaar. Nee, de plant heeft om de paar dagen twee rijpe bladeren die met de hand moeten worden geoogst. Hierna worden de bladeren gedroogd in kleine schuurtjes (rancho’s) op het land tot de kleur er uit is en de tabak bruin is geworden.

DSC09665 DSC09645 DSC09688 DSC09682

De Davidoff fabriek

Na de eerste rijping op het land neemt Davidoff het over. De bladeren bevatten enorm veel ammoniak wat er natuurlijk eerst uit moet. Dit doen ze door de bladeren gecontroleerd te laten fermenteren. Belangrijk voor dit proces is de temperatuur binnen de stapels. De temperatuur loopt heel snel te hoog op waardoor de bladeren kunnen verbranden. Controle is dus heel belangrijk en iedere dag wordt de temperatuur gemeten in de kern van de stapel, wanneer de temperatuur te hoog wordt worden de bladeren gedraaid zodat er weer lucht bijkomt en de temperatuur daalt. Ook dit is allemaal handwerk, er komt geen machine aan te pas.

DSC09716 DSC09721 DSC09725 DSC09755

Zodra alle ammoniak uit de bladeren is gerijpt worden de bladeren geselecteerd. Naast verschillende soorten tabak is ook de vorm en dikte van het blad belangrijk voor de functie in de sigaar. Minder mooie bladeren (verreweg de meeste) worden gebruikt voor de binnenkant van de sigaar. Het buitenblad (wrapper) moet aan heel veel eisen voldoen en is dus heel belangrijk en waardevol. De behandeling van een buitenblad is extreem voorzichtig, één scheurtje en het blad is niet meer bruikbaar. Na de selectie worden de bladeren gerijpt en opgeslagen voor tenminste 4 jaar!! Davidoff heeft dus gigantische hoeveelheden en voor een kapitaal aan pakken tabak liggen.

DSC09736

Het maken van de Davidoff sigaar

Na wel weer een flink aantal keren te zijn gecontroleerd en geselecteerd begint het maken van de sigaar. Dit is niet een kwestie van wat tabak bij elkaar draaien en klaar. Nee, Davidoff heeft een aantal master blenders in dienst die zorgen voor de juiste mix van de verschillende soorten tabak zodat je de juist stimulans krijgt tijdens het genieten van je sigaar. Iedere sigaar heeft zijn eigen mix en karakter en dit wordt zorgvuldig afgewogen en met het juiste receptuur naar de rollers gebracht. Bijzonder is ook dat iedere stap in dit proces is gecontroleerd. Zo goed dat wanneer je een klacht zou hebben hier in Nederland, dan kunnen ze bij Davidoff iedere stap terug halen en weten ze precies wie welke stap heeft uitgevoerd.

DSC09726 DSC09765 DSC09777 DSC09778

Het rollen is veel moeilijker dan ik eerlijk gezegd had gedacht. Ik heb onder begeleiding mijn eigen sigaar mogen rollen en geloof mij dat viel echt heel erg tegen. De rollers hebben een opleiding die de snelle leerling binnen 4 maanden kan afronden. Ook het rollen is door Davidoff verbeterd, vaak zitten ze in verschillende hallen en wordt in de ene hal de binnenkant (filler) en in een andere hal de buitenkant (wrapper) van de sigaar gemaakt. Bij Davidoff werken ze in koppels zittend naast elkaar, één maakt de filler en de ander de wrapper. Zo is er weer een optimale controle en kunnen ze elkaar aanspreken. Op deze manier heeft Davidoff nog geen 1 % afgekeurde sigaren…bizar laag!

DSC09780 DSC09791 DSC09795 DSC09796

Genieten van een Davidoff

Bang dat ik een te mooie plaatje heb gezien? Heel eerlijk, ik was heel bang dat ik “gebruikt” zou worden voor het neerzetten van een te mooi beeld voor het roken van sigaren. Niets is minder waar, ieder proces en het hele bedrijf was open voor ons allemaal. Het is absoluut niet mooier gemaakt en het is soms zoals het is. Op de plantages zie je jonge kinderen die meekomen met de ouders, nee ze hoeven niet te werken en het hoort eigenlijk niet (beaamt Davidoff), maar het is de enige manier voor de ouders om te kunnen werken, er is geen buitenschoolse opvang zoals wij die kennen. Wel is Davidoff heel druk met het bouwen van scholen en opvang voor deze kinderen. Ook is het heel ongebruikelijk dat er wordt nagedacht over het pensioen, maar bij Davidoff bouwen de werknemers pensioen op. Ook in de fabriek is het netjes, geordend en zijn de werkomstandigheden goed. De tweede dag van ons verblijf waren wij vrij om op eigenhoutje de fabriek in te gaan. De openheid en transparantie is dus echt en geen mooier plaatje voor ons jounalisten. Nee, Davidoff is gewoon heel trots op de manier waarop zij werken.

IMG_2266

Het maakt voor mij dat ik met een heel ander gevoel een sigaar (Davidoff) opsteek! Ik geniet nu meer van de tijd en de passie die hier door al die mensen in is gestoken. Ik schrijf binnenkort een artikel over het genieten van een sigaar, zodat ook jullie optimaal kunnen genieten.

DSC08909

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer