MuziekMuziek

Column Pascal Meulenbelt: Nederland, tolerant of intolerant

De afgelopen tijd heb ik mij ontzettend verbaasd over wat er om mij heen gebeurd, gezegd en geschreven wordt. Het land Nederland staat/stond bekend als een tolerant land maar sinds de moorden op van Gogh en Fortuyn en de aanslagen is dit volledig omgeslagen. De verdraagzaamheid die het kleine Nederland wereldwijd groot maakte is omgezet naar intolerantie. Nederland was altijd een land die voorop liep qua tolerantie, wij lieten mensen denken wat ze wilden en respecteerden dit. Tegenwoordig lopen we wereldwijd voorop met intolerantie. De samenleving wordt steeds individualistischer en personen met een andere gedachtegangen worden met de grond gelijk gemaakt.
Doordat het land steeds meer uit elkaar aan het vallen is, is er ook meer ruimte voor populistisch gezwets. We roepen maar lukraak dingen zonder dat we erbij nadenken dat het mensen kan kwetsen. Want wat maakt het uit? Ik heb gelijk en de rest van ’t land moet zich daar maar op aanpassen. Deze tendens biedt de ruimte voor politici om zomaar wat te roepen. Zomaar wat te roepen wat een grote groep wil horen maar of het daadwerkelijk haalbaar is doet er niet toe. Het bewijs hiervan is bijvoorbeeld de populaire Geert Wilders. Wilders is een koning in populair gezwets en heeft zichzelf hier heel knap mee op de kaart gezet. Massaal wordt zijn gedachtegang ondersteund in ons, ooit zo tolerant, land. Door de opkomst van politici die een andere kijk hebben op de samenleving en op de politiek zien we dat er steeds meer politici deze weg in slaan. De partijen schieten uit de grond en de uitspraken worden steeds heftiger. Haaks tegenover de mening van Wilders staat Sylvana Simons en haar partij DENK. Ook zij beoefenen dezelfde manier van politiek zoals Wilders ook doet. Extremen roepen om een groep achter je te krijgen en vanuit daaruit verder bouwen. In het tolerante Nederland van vroeger zou dit geen zin hebben gehad. Dan zouden we deze personen weglachen en onze mede-landbewoners zouden we omarmen.
In het intolerante Nederland van nu heeft het juist effect. Massaal gallen we onze meningen over deze mensen uit op het web. Als personen een andere gedachtegang hebben dan zijzelf dan is er geen ruimte meer voor een discussie of een goed gesprek. Nee, tegenwoordig gaan we meteen in de aanval met de botte bijl. Scheldwoorden, verwensingen en geweld zijn vaker gewoonte dan uitzondering. De individualistische Nederlander gaat ervan uit dat een ieder dezelfde gedachtegang heeft en als dat niet zo is dan moet die persoon uit de weg. Kijk bijvoorbeeld naar de reacties die online maar ook offline geplaatst worden over Sylvana Simons. Je kunt vinden dat ze onzin praat of je bent het met haar eens, een tussenweg is er niet in haar geval. Ben je het niet met haar eens dan is dat helemaal prima maar is het dan nodig om haar kapot te maken? Alleen omdat zij iets anders denkt dan dat jij doet? Juist deze reacties zorgen voor de verdeeldheid in ons land. De verdeeldheid waarin we nu leven. Wij geven mensen met onzinnige uitspraken, die zij niet waar kunnen maken, een podium. Wij geven ze een podium doordat wij als intolerant land overal ons gal over spuwen.
Vind jij dat Nederland nog een tolerant land is?
Definitie tolerant: bereid om andere mensen afwijkend te laten denken en handelen.
pascal
Columnist Pascal Meulenbelt
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer