Calorieën voor mannen. Alles over hoeveel calorieën je mag binnenkrijgen als man.

Calorieën voor mannen. Waarom mannen ook calorieën moeten tellen

Calorieën voor mannen. Iedereen doet het weleens, toch even op de achterkant van de verpakking kijken hoeveel calorieën er in het product zitten. Maar heb jij je nooit afgevraagd wat die hoeveelheid calorieën nu eigenlijk voor jou betekenen? Want zijn calorieën eigenlijk wel voor iedereen gelijk of zit daar heel veel verschil in? Ik zal vandaag in dit artikel het zo goed en duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Let wel! In dit artikel ga ik uit voor de hoeveelheid en standaard voor mannen. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen mannen en vrouwen.

Calorieën voor mannen maar wat zijn calorieën eigelijk?

Calorieën zijn niets meer of minder dan het getal waarmee je de energie van het product bepaalt voor je lichaam. Ieder lichaam heeft behoefte aan energie. Zelfs als we slapen of helemaal niets doen, is ons lichaam met van alles bezig waarvoor het energie / brandstof nodig heeft. Hoeveel dat is en wat voor soort brandstof je dan het best kunt toevoegen (eten) dat drukken wij uit in calorieën. Hoeveel wij nodig hebben is werkelijk voor iedereen verschillend. Op veel sites of informatie platforms vinden wij terug dat wij als mannen 2500 calorieën per dag moeten binnenkrijgen. Echter is dit wel een heel grove schatting en kan dit voor jouw lichaam of situatie misschien wel heel anders zijn.

Waarom wil je weten hoeveel calorieën je als man moet binnenkrijgen?

Het antwoord op deze vraag is eigelijk heel simpel! Het geeft je namelijk heel veel controle over de gezondheid van je lichaam. Dat overgewicht niet goed voor ons is weten we allemaal. Toch vinden veel mannen het lastig om hun gewicht onder controle te houden of beter gezegd hun gedrag onder controle te houden. Het aantal calorieën voor mannen is dus heel bepalend wat er met ons lichaam gebeurt. Wij kunnen sturen op afvallen, heel belangrijk voor mannen met overgewicht maar je kan ook sturen op aankomen, heel belangrijk voor mannen met ondergewicht of voor mannen die veel sporten of aan bodybuilding doen. Inzicht is dus heel belangrijk en zorgt ervoor dat je je motivatie houdt en je doelen bereikt.

De caloriebehoefte van een man berekenen

Wanneer je zoekt op de caloriebehoefte van mannen zal je snel uitkomen op 2500 calorieën per dag voor een man. Echter hebben veel factoren invloed op deze caloriebehoefte en daarom is het handig om even goed de tijd te nemen en via deze methode je caloriebehoefte berekenen. Deze methode is gebaseerd op de herziene Harris-Benedict formule.

Je geslacht, lengte, gewicht en leeftijd weet je waarschijnlijk wel. Maar om een cijfer te koppelen aan hoe actief je leeft is lastiger. Daar gebruik je onderstaande rekensom voor.

ActiviteitsniveauAantal keer sporten per week
Licht actief: veel zittend werk (kantoorbaan) = x 1,10 keer per week sporten = x 1
Redelijk actief: deels zittend, deels staand = x 1,251-3 keer per week sporten= x 1,15
Zeer actief: veel lichamelijk werk = x 1,54-5 keer per week sporten = x 1,25
Extreem actief: zwaar lichamelijk werk = x 1,756+ keer per week sporten = x 1,45

Formule voor mannen:
(66 + (13.7 x gewicht in kilo´s) + (5 x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd in jaren)) x factor activiteiten x factor sport = kcal per dag

Voorbeeld voor mannen:
(66 + (13,7 x 65 kg) + (5 x 175 cm) – (6,8 x 30 jaar)) x 1,1 x 1,15 = 2059 kcal per dag

Wat is jouw doelstelling? afvallen of aankomen?

Verreweg de meeste mensen die meer willen weten over calorieën doen dit met als doel om af te vallen. Het is heel belangrijk te weten dat calorieën nodig zijn en het skippen en dumpen van calorieën zullen misschien een korte oplossing lijken maar dit zal je niet volhouden! Het is heel belangrijk gezond te eten en goed op te letten dat je voldoende blijft binnen krijgen. Maak gezonde keuzes. Het drinken van water lest echt je dorst en is veel beter dan wat dan ook. Ben je even helemaal zat van water, drink dan koffie of thee. (zonder suiker) Datzelfde geldt ook voor eten. Kook zelf want daarmee heb jijzelf in de hand wat er in je eten gaat. Wil je gezond afvallen en zorgen dat je het volhoudt zorg dan voor een calorie reductie van niet meer dan 25%. Wil je gezond aankomen voor iets meer gewicht dan is max 25% meer calorieën per dag ook een goed streven. Dit zorgt namelijk voor een gezonde aanpassing in je keuzes zonder te crashen.

De caloriebehoefte van bodybuilders of sporters

Expres aankomen om spiermassa te vormen, noemen we bulken. Tijdens het cutten ga je juist weer afvallen om het aangekomen vet kwijt te raken. Dit is een bekende methode voor bodybuilders of voor mannen die graag iets meer body willen krijgen. Het is met deze methode wel heel belangrijk dat je blijft sporten en dat je heel goed blijft meten. Je leert namelijk je lichaam om heel gemakkelijk over te gaan op het opslaan of het kwijtraken van vet. Wanneer je ooit stopt met sporten op deze manier, betekend het dat je lichaam met iets te veel calorieën gelijk overgaat op het opslaan van deze extra vetten. Wanneer je ze er vervolgens niet meer “af sport” en gaat cutten, dan zal je dus in korte tijd heel veel aankomen en dit zijn niet de kilo’s die je graag met je mee draagt.

Bij de methode van bulken en cutten is het belangrijk dat je geen spiermassa kwijtraakt. Maak je negatieve en positieve caloriebalans tijdens het bulken en cutten daarom niet te groot. 200 tot 400 calorieën onder of boven je dagelijkse behoefte is voldoende. Het gaat dan misschien niet zo snel als je zou willen maar zo krijg je wel het beste resultaat.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer