MuziekMuziek

Bleghhh, weg met die zweetlucht en zweetplekken! Zo pak je zweet aan.

Iedereen transpireert dus ook jij. Helaas zorgt het transpireren er vaak voor dat je zweetplekken krijgt in je kleding en je niet meer echt heel fris ruikt. Ik weet, zoals heel veel mannen denk ik, dat je je dan behoorlijk onprettig kan voelen. Vaak gebeurt het ook nog eens op momenten dat je er echt niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld tijdens je werk of als je op date bent. Ik heb er zelf ook last van en ik sta natuurlijk dicht op mijn klanten, nou geloof me, ik kan die zweetlucht dan echt missen als kiespijn.

Er wordt wel eens gezegd dat mannenzweet ‘sexy’ is, maar wij voelen dat zelf niet zo. Gelukkig kan je er wel veel aan doen om er geen last te krijgen van het zweten. Maar eerst leg ik uit wat zweet precies is en hoe het ontstaat.

TRANSPIREREN OFWEL ZWETEN

Transpireren zorgt ervoor dat we ons lichaam op temperatuur houden. Het meest transpireren we onder de oksels, voorhoofd, borst en handpalmen. Transpireren doen we altijd! Gemiddeld raak je 1 liter vocht per etmaal kwijt en op momenten dat je veel lichaamsinspanning doet kan dit zelf oplopen tot 2 liter per etmaal zijn. Transpireren gebeurt onzichtbaar en hoeft niet gepaard te gaan met nare luchtjes en zweetplekken. Maar waardoor gebeurt dit dan toch? Zweet op zichzelf ruikt niet, soms komt de geur van zweet door kruidig voedsel of drank wat met het transpiratievocht mee naar buiten komt. De typische ‘zweetlucht’ ontstaat doordat bacteriën eiwitten uit het zweet omzetten in stinkende zuren.

Tips om zweetlucht en zweetplekken tegen te gaan

  • Zorg ervoor dat bacteriën geen kans krijgen en was je goed en houdt de huid droog en schoon
  • Onthaar je oksels, in haarloze oksels blijft zweet minder hangen. Wil je niet helemaal kaal, houd je okselhaar dan zeer kort
  • Draag iedere dag schone kleding en ondergoed (lijkt mij vanzelfsprekend)
  • Draag het liefs katoen of linnen en vermijd nylon en lycra
  • Gebruik uiteraard een deodorant

Verschil deodorant en anti-transpirants

Er zijn tegenwoordig een hele hoop deodorants en anti-transpirants verkrijgbaar, maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee. Een deodorant veranderd de samenstelling van je zweet, waardoor je oksel voor de bacteriën een onaangename omgeving wordt. Tevens bevat een deodorant parfum, waardoor je zweetlucht verbloemd wordt. Anti-Transpirants blokkeren echter je poriën en zorgen er dus voor dat transpiratievocht niet naar buiten komt. waardoor bacteriën geen kans krijgt. Tegenwoordig kan je ook een behandeling met botox nemen om het zweten tegen te gaan. Een botox behandeling zorgt ervoor dat de zweetproductie met ongeveer 95% gereduceerd wordt.Dit heeft geen invloed op de zweetproductie elders op het lichaam. Ook blijft de uitscheiding van afvalstoffen via transpiratie intact, dit is belangrijk omdat je lichaam natuurlijk wel zijn afvalstoffen kwijt moet kunnen.

Indien je echt last hebt van overmatig transpireren neem dan contact op met je huisarts, misschien dat er dan meer aan de hand is en dan helpen bovenstaande tips ook niet.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer