MuziekMuziek

Biefstuk voor mannen. Snel, makkelijk en lekker!! Recept.

Ik ben gek op lekker eten en dol op koken. Ik sta echt graag in de keuken, de ouderwetse man die zijn vrouw alleen maar lieten koken en zelfs water nog laat aanbranden is hopelijk echt verleden tijd. Veel mannen hebben alleen het idee dat je voor lekker eten veel tijd nodig hebt…Fout!! Ik heb het zelf ook vaak druk en dan wil je snel…..maar wel lekker eten. Ik wil jullie met dit recept graag laten zien hoe je een heerlijk biefstuk binnen een halfuur op tafel hebt staan.

DSC08174

Hoe pakken we het aan

Een goede voorbereiding is alles, wat hebben we nodig voor deze biefstuk. Ik maak de biefstuk klaar met champignons, uitje, knoflook en rode wijn. Natuurlijk eten we niet alleen maar vlees maar eten we dit met paar heerlijke eigengemaakte frieten!! Wanneer je snel klaar wilt zijn met dit gerecht, zorg dan dat je een aantal voorbereidingen hebt gedaan. Ik kook altijd de aardappelen voor de friet de avond ervoor.( belangrijk kook ze niet helemaal door en laat ze heel) De volgende dag hoef je ze alleen nog maar op maat te snijden en 1 keer te frituren.(ongeveer 4/5 min.) Voordat je gaat beginnen met koken zorg je ook dat je alvast de champignons, ui en knoflook snijd.

DSC08165

Biefstuk met champignons en rode wijn

DSC08159

Dit heb je nodig

– Biefstuk, op kamertemperatuur

– Croma om in te bakken

– Ui, fijngesneden

– Knoflook, fijngesneden

– Rode wijn

– Tijm

– Peper en zout

 

DSC08169

DSC08171

DSC08173

Hoe maak je de biefstuk klaar

– Verwarm de pan om in te bakken en doe hier een scheutje Croma in

– Fruit je uitje, knoflook en champignons

– Zodra de champignons mooi bruin geworden zijn doe ik een half glas rode wijn erbij en laat dit inkoken.

– Wanneer de wijn lekker is ingekookt doe je alles in een schaaltje

– Maak de pan vooral NIET schoon, alle smaken zijn heerlijk om de biefstuk in te bakken

– Verhit de pan goed en doe opnieuw een goede scheut Croma in de pan

– Bak de biefstuk om en om tot de gewenste roodheid. (gebruik de huid tussen duim en wijsvinger om te checken hoever je biefstuk is, trucje schrijf ik onderaan het recept)

– Bijna klaar doe dan je champignons in rode wijn bij de biefstuk in de pan en doe nogmaals een scheutje wijn in de pan en laat nog 1 min. staan op laag vuur

– Haal je vlees uit de pan en leg het 5 min. te rusten in folie (dit zorgt ervoor dat alle sappen in het vlees blijven en dit komt de malsheid ook ten goede)

– Laat je wijn op hoog vuur nog even inkoken en vergeet niet met een spatel alle aanbaksels even los te maken van de bodem, hier zit veel smaak in.

– Leg het vlees op een verwarmd bord, drapeer hier de champignons in rode wijn overheen en vergeet je frieten niet.

  geniet van een heerlijke maaltijd!

DSC08179

 

Belangrijk bij biefstuk

Vlees bakken begint altijd bij goed vlees. Vraag eens aan jou slager of hij een lekker vers biefstukje wilt afsnijden. Ook leuk is eens vragen of hij nog andere stukken vlees kan aanraden die je op de zelfde manier kan bakken als biefstuk. Een ander stuk vlees geeft ook weer een andere smaak. Ga goed met het vlees om….ik kan het niet vaak genoeg zeggen, zorg ervoor dat rundvlees altijd op kamertemperatuur is wanneer je gaat bakken, dit zorgt voor veel meer malsheid.

Waarom Croma

Ik gebruik vaak ‘ouderwets’ Croma om mijn vlees in te bakken. Ik doe dat niet zonder reden, het voordeel van croma is dat het niet spettert, je weet wanneer je vlees in de pan kan omdat Croma bruin kleurt als het warm genoeg is,  je vlees een mooie bruine kleur krijg en het geeft je vlees ook een lekkere smaak.(dit is voor mij wel het belangrijkste reden) Tevens kan je er ook een lekkere jus van maken.(zeker bij gehaktballen hahaha) Pas geleden waren mijn vrouw en ik televisie aan het kijken en ging het bij de Keuringsdienst van Waarde over diverse bak- en braadproducten uit de supermarkt. In de uitzending nam een twee-sterrenchef het op met ‘zijn’ biefstuk, tegen een aantal biefstukken gebakken in diverse bak en braadproducten uit de supermarkt. Ik weet nu zeker dat ik mijn vlees lekker klaar maak (ja… dat durf ik best te zeggen), want er zat namelijk maar één-tiende verschil tussen het biefstukje gebakken in Croma en de biefstuk van de sterrenchef, de sterrenchef kreeg een 8.0 en Croma een 7,9. Alle info over Croma vindt je hier.

Trucje met de hand

Wanneer je de roodheid van je biefstuk wilt controleren zonder hier in de snijden. Gebruik dan dit trucje: breng je wijsvinger naar je duim en knijp in het stukje vlees tussen deze vingers. Doe dit vervolgens ook eens met de middelvinger en de ringvinger, je zal merken dat de soepelheid minder wordt naarmate je dichterbij de pink komt. Die soepelheid heeft je vlees in de pan ook!! Voor een rare (veel rood) biefstuk gebruik je duim en wijsvinger. Voor een medium biefstuk gebruik duim en middelvinger en voor doorbakken de duim en ringvinger. Simpel trucje en werkt altijd!!

 

DSC08183

DSC08187

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer