MuziekMuziek

Calvados, terug van weg geweest? B4men volgt seminar.

Calvados, terug van weg geweest?

Afgelopen maandag was er in Amsterdam een Calvados seminar georganiseerd door Sopexa in opdracht van I.D.A.C. in samenwerking met Calvados producenten en importeurs. Voor mij betekende mijn aanwezigheid hier een hernieuwde kennismaking met deze wat “vergeten” drank.

calvados

 

De Calvados seminar

De middag begon met een ontvangst met de ”Promiscuous Rose” cocktail gemaakt door Leroy Soumokil. Hij won met deze cocktail de Calvados competitie 2013. Na een inleiding en uitleg over Calvados konden wij inschrijven op 3 workshops: Koken met Calvados, Calvados cocktails en Food-pairing. Daarvoor, daartussen en daarna was er tijd om kennis te maken en proeven van dit heerlijke drankje uit het Franse Normandië. Maar liefst 19 producenten gaven al dan niet met hun Nederlandse vertegenwoordiging acte de préséance met hun prachtige distillaten.

Zelf heb ik met de workshops koken en food-pairing meegedaan. Het koken stond onder leiding van de winnaar van “Master chef Holland 2014” Bart van Berkel. Hier werden de hapjes klaargemaakt voor de workshop food-pairing. Deze werd gegeven door Edwin Ruben de voorzitter van het Nederlandse Gilde van Sommeliers. We aten eerst een Coquille met een crème van knolselderij, spinazie en een druppel yuzu gel en het geheel werd afgemaakt met een mooie saus van gedroogde ham en Calvados. Edwin serveerde hier de cocktail Calvados Sour bij.

Coquille 2_crop

Als tweede gerechtje kregen we een krokant gebakken schijfje Livar-bloedworst met daarop een grof gehakte appel-Calvadoscompote wat honingmosterd en een chip van Serranoham. Hierbij werd de 18 jaar oude Calvados Pays d’Auge van Lecompte geschonken. Als derde en laatste gerechtje kwam er een cheesecake van Feta kaas en Calvados met een clementine- en toffeesaus en met een kletskop als hoedje. Hierbij dronken we de Calvados cocktail Jacques Rose van Leroy.

bloedworst 1_crop Cheescake

Elk gerechtje was een heerlijk feestje en de Calvados paste hier uitstekend in.

Verrassend CalvadosLECOMPTE SECRET (2)

Nog veel meer mooie Calvadossen. Ik heb ze niet allemaal kunnen proeven, maar de steekproef die ik heb gemaakt was zeer verrassend. Van de mooie wat “gepolijste” Calvadossen van Lecompte met hun kostbare Calvados “Secret” als een prachtige topper tot de heerlijke wat boertige en soms iets “ruwe” Calvados van Groult. Vooral hun zeldzame Doyen d’Age neemt je in geur en smaak mee op reis. Door de herfstachtige natte en mistige boomgaard waar de rijpe appels van de bomen worden geschut, naar de schuur waar de appeltjes worden gehakt om geperst te worden. Dan ga je door de schuur waar het verse appelsap vergist tot cider naar de distillatieruimte waar de heerlijke geur hangt van alcohol die geparfumeerd is met de geur van gedistilleerde appel. Verder gaat je reis naar de schuur waar de jonge Calvados in de eikenvaten ligt te rijpen. En daar in een “vergeten” hoekje ligt een meer dan 100 jaar oud eiken vat dat omringd wordt door de geuren van de grond en de “part des anges” op de muren. In dit vat rust al 40 of 50 jaar een zeldzaam mooie mahonie gekleurde Calvados als perfect cadeautje van het samenspel van de elementen.

Chai du Calvados Boulard

Maar mijn grootste verbazing kwam van de twaalf jaar oude Single gedistilleerde Calvados van Père Magloire. Dit godendrankje tikte met een slag één van mijn vooroordelen aan gruzelementen. Verbaasd over het grote en prachtige smaakpallet en met een enorme diepgang die eindigde in het heerlijke chocolade/espresso aroma die je ook proeft in de mooiste bruine rum zoals de XO van Ron Zacapa.

En terwijl winterse buien van hagel, natte sneeuw en regen de mensen in de Amsterdamse straten geselden, vulde deze Calvados mijn mond met al die geweldige smaken waardoor ik even het gevoel had in een heerlijk vakantie zonnetje in Normandië te staan.Op deze Calvados kom ik zeker nog wel een keer terug.

calvados strand

Voor mij staat het wel vast dat Calvados weer aan het terug komen is. Sterker nog, bij mij staat hij al op tafel en op het aanrecht om mee te koken.

Wat kan het leven van een proever toch prachtig zijn.

 

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor www.b4men.nl.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

Nog géén 18 jaar? Dan géén alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer