Brisket klaarmaken doe je zo. In dit artikel neem ik jullie mee in de wereld van de Brisket. Dit geweldige stuk rundvlees vraag wel wat kennis om het goed klaar te maken. Daarom leg ik jullie wat meer uit over dit heerlijke stuk rundvlees. Ik ga namelijk snel aan de slag met dit mooie stuk vlees en ik zal ook hier op B4men de recepten delen.
Voor nu gaan we dieper in op dit stuk borstvlees en hoe je dit het beste kan klaarmaken.
De brisket, punt borst, borststuk of klapstuk… wat is het nu?
Al deze benamingen zijn juist! De brisket is qua naam steeds bekender aan het worden en als vlees steeds populairder vanwege de groeiende barbecue cultuur in Nederland. De naam brisket is de Amerikaanse benaming voor een borststuk van een rund. In Amerika gebruiken ze andere delen of ze snijden het op een andere manier dan wij in Nederland doen. Amerika is het grote voorbeeld als het om barbecueën gaat. Daarom nemen wij veel benamingen en de manier waarop het vlees gesneden en bereid wordt van hen over. Zo is de naam brisket ook bij ons steeds bekender.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij het vlees daarvoor niet kende. Onze oma’s maakte vroeger al heerlijke stoofpotten en braadstukken met de borst. Onder de naam klapstuk of borststuk zullen zij het nog wel kennen. In Amerika bestaat de brisket of Whole Packer uit twee delen, de Flat en de Point. De point heeft een grovere structuur en is vetter. De flat heeft een fijnere structuur, is dunner, makkelijker te snijden en is een stuk duurder dan de point.
Hoe moet je brisket klaarmaken
De rundereborst is een stuk vlees wat het zwaar te verduren krijgt. Een rund is namelijk wat anders gebouwd dan een mens en daardoor drukt het volle gewicht van het beest op zijn borst. Dit maakt dat het vlees van het borststuk vol zit met pezen. Het vlees van de brisket bestaat voor een groot deel uit collageen en vet. Dit vraagt om een bereiding van low and slow (weer een barbecue term, die staat voor langzaam gegaard). Dit vlees moet je klaarmaken op een lage temperatuur en zal een lange tijd in beslag nemen. Op de barbecue is het een ware kunst om de brisket goed klaar te maken. Er zijn competities over de hele wereld waarin het klaarmaken van de borst als hoogtepunt van het toernooi geldt. Uiteraard kan je ook voor een makkelijkere bereiding gaan. Dan kies je voor de oven of om te stoven. Ook moet je de borst tot een flinke kerntempratuur krijgen. De brisket moet namelijk op 92 graden kerntemperatuur. Dit kan wel meer dan 12 uur duren op de bbq.
Welke bereidingen zijn er?
De brisket kan je heel goed op verschillende manieren bereiden. Zo kan je hem zoals hierboven beschreven op de bbq bereiden met de low and slow methode. Daarnaast kan je het borststuk ook goed stoven, roken en pekelen. Om te stoven heb je een grote braadpan nodig, want het is een behoorlijk stuk vlees. Houd ook met stoven rekening met een lange bereiding van minimaal 5 à 6 uur. Braad je brisket aan in de pan en daarna op een lage temperatuur door garen. Dit kan in de oven maar ook op de bbq of in een slowcooker. Roken kan je doen op de bbq en in een rookoven. Neem hiervoor de tijd! Roken kost je namelijk al gauw meer dan 24 uur. Dit hangt erg af van de temperatuur van roken en de grote van het stuk vlees. Pekelen is iets wat in Nederland nog niet heel veel gebeurt maar wat de malsheid van je vlees zeker ten goede komt. Pekelen is niet echt een bereiding maar is een extra stap voor je bereiding. Ik zal binnenkort je meer vertellen over het pekelen van vlees op de blog.
Wat kan je klaarmaken met Brisket?
Wat je allemaal kan maken met dit mooie borststuk hangt af van je fantasie. Bekende recepten zijn: Pulled beef, stoofvlees, po boy, cornet beef en pastrami. Dit stuk vlees wordt bijna in iedere keuken wel gebruikt en gewaardeerd. Zeker wanneer je gaat stoven kan je er zoveel mee doen. Onderschat ook de bbq niet waar je dit vlees op iedere manier kan marineren of rubben. Zo creëer je jouw eigen smaak en touch aan je gerecht. Een goed stuk brisket kan je eventueel online kopen bij LeJean.