MuziekMuziek

Acne, weg er mee! Maar hoe?

Acne is een huidaandoening die vaak pijnlijk is en waar veel mensen zich voor schamen. De kleine ontstekingen ontstaan door een overmatige talg productie. De talgkliertjes lopen vol en raken verstopt. In de verstopte talgkliertjes leven bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Er verschijnen nu kleine rode bultjes die kunnen jeuken of soms zelfs echt pijnlijk worden. Deze abcessen kunnen gaan etteren en open springen.

De oorzaken van deze overmatige talgproductie is vaak hormonaal en worden veroorzaakt door de mannelijke hormonen (androgenen). Dat jonge mannen dus meer last hebben van acne is dus een logische verklaring hiervoor. Het is heel belangrijk om acne serieus te nemen. Als je eens in de maand een paar puistjes hebt, zal je je daar niet zo druk om maken maar wordt het erger, dan kan je daar echt heel veel last van hebben. Er wordt te vaak een beetje luchtig overgedaan. Maar zeker jonge pubers kunnen zich hier enorm voor schamen of nog erger enorm mee worden gepest.

Voorkomen en behandelen van acne

Acne is iets wat je goed kan behandelen en soms kan voorkomen. Kijk goed naar je huid, want het is belangrijk om te weten wat voor huid je hebt. Een vette en glimmende huid produceert meer talg en dus is de kans op puistjes aanzienlijk groter. Ga niet te lang door met het blijven proberen van allerlei huis, tuin en keuken middeltjes. Wanneer de puistjes niet weg gaan, breng eens een bezoek aan je huisarts. De huisarts kan je vaak goed helpen en anders doorverwijzen naar een dermatoloog of huidspecialist.

tips tegen acne en puistjes
Gelukkig heb ik zelf bijna geen last van acne maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat als je er wel veel last van hebt, je je hier erg onzeker over kan voelen.

 

– Zorg voor een schone huid
– Niet uitknijpen
– Stop met roken, wees gematigd met alcohol drinken en vet eten
– Gebruik niet teveel zuivelproducten
– Voor de hand liggend maar eet dus gezond (genoeg groente en fruit)
– Drink voldoende water per dag (minimaal 1,5 liter)

Het zorgen voor een schone huid is niet heel moeilijk maar moet wel goed en zorgvuldig gebeuren. Een regelmatig bezoek aan de sauna heeft ook een gunstig effect op het tegengaan van acne. Pas op met cleansers en peelings, deze kunnen vrij agressief zijn en dan de acne juist erger maken. Let op bij het kopen van cleansers en of peelings dat ze ph-neutraal en niet comedogeen zijn. Comedoon betekent mee-eter en met de term comedogeen wordt bedoeld dat de talgklieren in de huid verstopt kunnen raken. Dit wil je dus juist niet!

Uitknijpen van een puistje is iets wat je beter niet kan doen. Dat veroorzaakt namelijk ontstekingen en littekens. Wanneer je toch wilt uitknijpen, zorg voor een schone huid en handen en knijp alleen die puistjes uit die ook rijp zijn. Maar ga liever langs een schoonheidsspecialist. Zij weten precies hoe je met acne om moet gaan. Er zijn tegenwoordig ook zorgverzekeringen die deze bezoeken vergoeden.

Dat roken slecht voor je is hoeft niemand je te vertellen. Maar er is ook zeker een verband met puistjes, en vooral de puistjes rond je mond. De rook van een sigaret is vergif voor je huid. Het aller slechts is het om de sigaret te laten hangen in de mondhoek. Dit staat heel stoer maar zorgt ervoor dat er heel geconcentreerde rook direct op het gezicht komt.

Zijn deze maatregelen niet afdoende voor jou en krijg je het niet onder controle, schaam je niet en praat erover. Dan weten de mensen om jou heen dat je er erg mee zit. Zij kunnen je misschien ook wel helpen met tips. Schaam je ook niet om ermee langs je huisarts te gaan. Er is namelijk echt vaak een hoop te doen om van acne af te komen of in ieder geval te verminderen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer