MuziekMuziek

Zelf je baard trimmen: B4men geeft uitleg over het netjes houden van je baard.

Hoe trim je zelf  je baard

Deze vraag wordt mij vaak gesteld, zowel op de blog als bij mij in de B4men Barbershop. Ik heb jullie op mijn blog al behoorlijk wat baardtrimmers laten zien en het wordt tijd dat ik jullie stap voor stap uitleg hoe je thuis het beste je baard zelf kan trimmen.

De baard is tegenwoordig helemaal geaccepteerd, maar wat niet geaccepteerd wordt, is een wildgroei aan baard. Het wordt thuis door je partner niet gewaardeerd als je eruit ziet als een grizzly, maar ook je werkgever verwacht dat je er netjes en verzorgt uitziet. Hoe vaak ik niet op Facebook voorbij zie komen dat een werkgever eist dat de baard eraf gehaald wordt…. is niet meer op 1 hand te tellen. Vaak kan er wel een compromis gesloten worden, als jij je werkgever belooft om je baard eventueel iets korter te maken en hem goed te verzorgen. Een kleinere baard is thuis makkelijker te trimmen dan een grote baard. Een trimmer geeft een baardlengte variërend van 1 tot 3 mm. Wil je je baard langer trimmen, dan moet je een opzetstuk gebruiken. Niet alleen de lengte is belangrijk. Je wilt de baard ook de juiste vorm geven en overbodige haargroei in je hals weghalen. Voor een goede vorm van je baard moet je zorgen dat je de neklijn van je baard niet te hoog maakt. Belangrijk is om de bovenkant van je adamsappel te nemen, dit is je richtlijn voor de onderkant van je baard. Ga dan vanaf je adamsappel in  een mooie lijn richting de onderkant van de kaak. De bovenkant van je contour is je wanglijn. Hier moet je ervoor zorgen dat je in een vloeiende lijn vanuit de bakkebaard richting je mondhoek gaat. Ook hierbij geldt, niet te hoog, dit zorgt voor een onverzorgde look.

Zelf je baard trimmen met een tondeuse.

Baard trimmen met een baardtrimmer

Stap 1: Zorg voor goed gereedschap en kies een trimmer die bij je past. Er zijn verschillende soorten trimmers met verschillende doeleinde. Op mijn blog staan een aantal trimmers uitgelegd, misschien zit er iets voor je tussen.

Stap 2: Was je baard met een baardshampoo of conditioner en maak hem goed droog. Dit kan je eventueel ook de avond ervoor doen.

Stap 3: Zet je trimmer in de grootste stand en trim je baard van boven naar beneden en weer van beneden naar boven… dit zorgt ervoor dat je de baard op één lengte trimt.

Stap 4: Vervolgens zet je de trimmer in de gewenste stand en herhaal je het trimmen van boven naar beneden en weer van beneden naar boven toe.

Stap 5: Nu zet je de trimmer in de kleinste stand en verwijder je alle haren boven je wanglijn en onder je neklijn. Voor een nog gladder resultaat kan je eventueel met je scheermes deze haartjes verwijderen. Zorg er dan wel voor dat je de huid boven je wanglijn en onder je neklijn nat maakt en goed inzeept, dit kan met een baardzeep, een scheercrème of met een pre-shave. Doe je dit niet, dan is de kans groot op huidirritatie en dat willen we natuurlijk niet!

Stap 6: Nu je helemaal klaar bent met trimmen, is het belangrijk dat je de baard weer goed verzorgt. Om overtollige losse haartjes te verwijderen is het handig als je je baard wast met een baardshampoo, baardzeep of een conditioner. Dit zorgt ervoor dat je baard zachter aan zal voelen. Gebruik na het wassen een goede baardolie. Door een baardolie te gebruiken worden de baardharen nog zachter, wordt de huid onder de baard ook goed verzorgt en de baard ruikt meteen lekker.

Baard trimmen met een tondeuse

Mocht je een vaste hand hebben, dan kan je ook je baard trimmen met een tondeuse. Ik gebruik zelf het liefst een tondeuse omdat ik dit sneller vind werken, maar ik weet dan natuurlijk ook wel goed wat ik doe. In onderstaand filmpje laat ik zien hoe ik mijn baard trim met een tondeuse. Dit vergt wel meer lef, doe je dit voor het eerst dan kan het ook faliekant verkeerd gaan en ben je je baard kwijt!

Het resultaat:

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer