MuziekMuziek

Whisky, water of ijs…… Wat doe jij?? alles over whisky mixen.

Whisky mixen doodzonde of toch wel lekker?

Laat ik dit artikel beginnen met het vertellen van mijn eigen voorkeur….ik drink mijn whisky het allerliefst gewoon puur en heel soms met een blokje ijs. Veel whisky drinkers maken zich in mijn ogen te druk om het feit of je wel je whisky mag mixen of niet. Ik vind whisky helemaal niet drinken pas zonde!! Dus laat ik iedereen op zijn manier van deze geweldige drank genieten. Iedereen beleeft smaak op zijn eigen manier en dat is nooit fout in mijn ogen.

Whisky mixen op de juiste manier.

Ik denk dat het voor de meeste mannen wel duidelijk is dat wanneer ik een mooie whisky heb staan van meer dan 12 jaar oud, of de whisky een prijs heeft die ik niet te vaak wil uitgeven, dat je juist deze whisky NIET in de mix doet. Gebruik de juiste whisky voor het juiste doel. Wanneer je een nog niet zo ervaren whisky drinker bent is het soms best wel lekker om rustig te beginnen. Door de whisky dan te mixen leer je langzaam de smaak van whisky kennen. De meeste merken hebben vaak wel een soort  instap whisky, deze whisky is vaak onder de € 25.- en vaak ook erg jong. Dit maakt deze whisky uitermate geschikt om mee te starten en te mixen. Deze whisky’s kun je zonder veel tegenstand in de lekkerste cocktails stoppen (ik geef je later een paar recepten). Neem je de duurdere whisky’s om mee te mixen tja dat je dan reacties krijgt is niet zo gek…..dat is toch zonde. De duurdere whisky’s zijn zachter en smaakvoller geworden door het rijpen en als je deze gaat mixen dan ga je deze verworven kwaliteit weer teniet doen.

 

Whisky en Water

Wat je vaak ziet gebeuren is het mixen van water met whisky. Wanneer je water bij de whisky doet (scheutje) breek je het oppervlak van de whisky en komen de geuren en aroma’s vrij. Dus toch een ijsblokje in je whisky….NEE. Het nadeel van ijs in de whisky is dat de temperatuur in de whisky zal dalen en dat zorgt ervoor dat juist de smaken en geuren wat milder worden. Water zorgt voor een daling van het alcohol percentage en deze daling geeft dan de geuren en smaken weer de kans om boven de alcohol uit te komen. Op deze manier proeven ook de keldermeesters de jonge whisky’s, zij brengen het alcohol percentage terug naar ongeveer 20%. Dus wil je serieus werk maken van een proeverij en heb je een behoorlijk aantal whisky’s voor de boeg doe gerust een scheutje water in de whisky.

 

Onervaren met het drinken van whisky?? Leer het beter kennen en klik hier!!

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer