MuziekMuziek

Whisky van de maand: Highland Park 18 yo.

Vandaag een whisky van de maand van mij hand (Jan Willem Huffmeijer) en wat voor één, de Highland Park 18 yo. Het is veruit mijn favoriete whisky en ik wilde jullie dus heel graag mijn ervaring met deze whisky vertellen. Laat ik vooropstellen dat het een heel bijzonder whisky is en dat hier ook een bijzondere prijs voor word gevraagd (€ 110,-). Mocht je de mogelijkheid hebben om hem te proeven of aan te schaffen dan is hij het meer dan waard.

DSC05656

Highland Park 18 yo.

Highland Park is een merk wat niet te hard schreeuwt dat ze goed zijn maar werken vooral heel hard aan het creëren van hele mooie whisky’s. Dat heeft geresulteerd, Highland Park wordt gezien als één van de mooiste en consistente whisky’s te wereld. Ik ben inmiddels al een aantal jaar actief in de wereld van de whisky’s en heb inmiddels erg veel gedronken, toch kan ik mij het eerste nipje Highland Park 18 yo. nog goed herinneren. De manier waarop Highland Park zijn whisky’s produceert zorgt voor een geweldige ervaring in smaak en zachtheid. De distilleerderij van Highland Park staat op de Orkney eilanden, dit is het noordelijkste puntje van Schotland. Highland Park is één van de weinige distilleerderijen die nog echt eigen gerst en turf gebruiken en zij halen dit uit de eigen regio, vandaar dat Highland Park zo’n eigen smaak heeft.

DSC05660

Highland Park 18 yo. om van te watertanden

Deze whisky is zo perfect is balans, hij is niet te straf maar wel straf genoeg. Hij heeft een mooie vleug turf door de whisky maar is zeker niet te overheersend. Het meest bijzondere van de Highland Park 18 yo. is het feit dat je ervan gaat watertanden….hahaha ja echt waar!! Neem een slokje Highland Park 18 yo. in de mond en laat hem even rond gaan zodat je goed kan proeven, na een paar seconde slik je de whisky door. Nu zal je mond aardig droog trekken en op het moment dat de turfsmaak naar voren gaat komen en je graag nog een slokje wilt nemen…bam! Je mond loopt vol met speeksel en dan komen er hele mooie smaken vrij, dit is letterlijk watertanden. Ik heb dit nog nooit zo ervaren als bij de Highland Park 18 yo. Deze ervaring is niet alleen mij opgevallen, het is de reden waarom de Highland Park 18 yo. al verscheidenen malen is uitgeroepen tot de beste whisky ter wereld.

DSC05668

Highland Park 18 yo. proefnotitie:

Kleur: Een mooie diepe amber kleur.

Neus: De Highland Park 18 yo. heeft weinig agressie in de neus. De balans tussen turf en houttonen is erg mooi.

Smaak: Een volle en ronde smaak. In de mond komt de turf en heide mooi naar voren om vervolgens plaats te maken voor zoete tonen van honing en chocolade. Diepen en donkere smaken.

Afdronk: De afdronk is lang en intens door de turf. Naarmate je wat langer wacht komen er bloemige smaken vrij. De zachte en zoete tonen stoeien met de smaken van hout en turf.

Voor mij is er geen whisky zoals de Highland Park 18 yo. en hij heeft een bijzonder plekje in mijn kast en hart. Oké, de uitgave is geen kleintje maar hij is het voor mij dubbel en dwars waard.

Skål

Jan Willem Huffmeijer

image

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer