Werken aan een goddelijk lichaam met Jan Heemskerk

De optimale overlevingsstrategie van elke diersoort rust op drie pijlers: het streven naar zo veel mogelijke genot, het vermijden van pijn, en zo efficiënt mogelijk omgaan met de energie. Zo zijn alle dieren dan ook evolutionair geprogrammeerd, inclusief de mens. Vandaar dat we dol zijn op suiker- en vetrijk voedsel, waar we niet op hoeven te jagen, maar dat we lekker kunnen laten thuisbezorgen, en bewegingloos op de bank kunnen opeten.

Jammer, alleen, dat we op die manier bepaald niet succesvol overleven, maar allemaal vroegtijdig komen te overlijden aan hart- en vaatziekten, diverse kankers, Diabetes 2, slaap-apneu en galstenen. Wat gaat hier mis? Het volgende: onze overlevingsstrategie en instincten zijn afgestemd op een leefomgeving waar je uren moet lopen voor je een handje bessen of een busseltje noten vindt, moet rennen voor je leven om te voorkomen dat het vlees jou opeet, en dus in het algemeen een hoop energie moet verbruiken om voldoende eten te verzamelen om de volgende dag te halen. 

Dus ons instinct zegt: ‘eet alles op wat je kunt vinden, morgen wordt het misschien wel winter’, terwijl het zou moeten zeggen: ‘houd op met dat stomme vreten van fastfood en zuipen van liters frisdrank, je eet veel te veel en daar ga je aan kapot.’

Min of meer op deze manier werd schrijver Jan Heemskerk het principe van overgewicht uitgelegd, en waarom het zo moeilijk is minder en gezonder te gaan eten, en dat ook voor de rest van je leven vol te houden. Je moet namelijk in gevecht met je diepste instincten, die niets weten of begrijpen van de gevaren van friet met joppiesaus, varkenslappen, voorbewerkte voedingsmiddelen, en je zo met de beste bedoelingen een vroegtijdig graf in werken.

Krasse taal? Zeker, maar Jan was dan ook 25 kilo te zwaar, had een buikomvang als het Michelinmannetje, hoge bloeddruk, slechte bloedwaarden en een dikke zwoerd met orgaanvet. Er moest wat gebeuren, en een beetje snel. En dat gebeurde ook. Jan ging naar de diëtist, begin te sporten, stopte met drinken, viel 25 kilo af en had weer een gezond, fit en goddelijk lichaam. Om een lang verhaal kort te maken:  hij schreef er een boek over, ‘Als Jan het Kan – Gezond en Slank voor Gewone Mannen’.  Waarin hij zijn publiek, andere gewone mannen, stap voor stap uitlegt hoe je hem dat flikt!

Maar ja, een boek moet je weer lezen.

Vandaar dat Jan in samenwerking met het Voedingscentrum, de overheidswaakhond van etend Nederland, als vervolg op het boek, een vijfdelig online programma heeft samengesteld. Waarin je als gewichtstechnisch uitgedaagde man van week tot week wordt meegenomen langs het complete proces van de verandering van vetklep tot liefdesgod. En dat, want zo zijn we ook weer, zo pijnloos mogelijk. Jan Heemskerk nodigt je uit – als je stiekem vermoedt dat je toch het equivalent van een zak tuinaarde loopt mee te sjorren en je vrouw steeds vaker naar knappe verleiders uit Temptation Island gluurt – de proef op de som te nemen en te testen of jij niet ook nodig aan de nieuwe en gezonde lifestyle moet. Jan deed het immers ook en is nog elke dag gelukkig met zijn nieuwe lichaam en zijn sterk verbeterde leven. En onthoud: Als Jan het kan, kan jij het ook!

Meedoen? www.voedingscentrum.nl/jan of als je mee wilt praten check ALS JAN HET KAN Facebookpagina.

Foto credit Jan Heemskerk: Frank Ruiter

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer