Wel of niet betaald of gesponsord geworden als blogger

B4men bestaat inmiddels bijna 2 jaar en is nog steeds groeiende. B4men is inmiddels echt mijn “kindje” geworden. De laatste tijd is er in ‘blogger land’ een hoop disscussie gaande over de kritieken van lezers op gesponsorde artikelen. Ook ik merk dat niet iedereen het prettig vindt als er een gesponsord artikel op de site staat. Wat het nog veel lastiger maakt is dat sommige lezers alles gesponsord vinden, ook als het niet gesponsord is. Op het moment dat je als blogger enthousiast over een product schrijft , gaan sommige lezers er automatisch al vanuit dat het gesponsord is en vinden ze het per definitie niet leuk om te lezen of is het ineens niet interessant meer. Waarom??? Mag iemand dan niet oprecht een product goed vinden? Is het dan leuker lezen als een blogger een product de grond in schrijft?

Blogger 2

Positief schrijven

Ik heb altijd gekozen voor de positieve manier van schrijven. Daarom heb ik ook altijd gezegd, dat als ik iets niet goed vind, niet leuk vind of ik ergens niet achter sta, dan komt het NIET op mijn blog. In het begin van mijn blogger bestaan heb ik veel artikelen op de site gezet die ik niet betaald heb gekregen, maar die ik gewoon leuk, goed of gaaf vond. Niemand die je er toen over hoorde. Nu 2 jaar later, zeg ik eerlijk, heb ik het geluk dat ik zo af en toe door bedrijven benaderd wordt om een artikel te schrijven waar ik wel voor betaald krijg. Zo had ik laatst een artikel gemaakt over het racen met een gamepad. Dit vind ik oprecht super leuk bedacht en of ik er wel of niet voor betaald heb gekregen, het was toch wel op mijn blog geplaatst.  Zo heb heb ik ook heel veel gesponsorde artikelen afgewezen omdat ze niet bij mijn visie passen of ik niet achter het product sta. Dit geldt ook voor producten die er opgestuurd worden, hetgeen waar ik achter sta of leuk vind komt op de blog en anders niet! Natuurlijk is dit voor iedereen anders, wat ik goed of leuk vind hoeft een ander niet goed of leuk te vinden en vice versa.

Blogger 1

B4men.nl is een persoonlijke blog

Ik heb zelf gekozen voor een heel persoonlijk blog en niet voor een online magazine. Daarom schrijf ik ook mijn teksten vanuit mijn perspectief en ook mijn advertorials zijn dus uit eigen hand. Als ik over iets niet wil schrijven, meld echter wel altijd eerlijk aan diegene die mij iets opstuurt waar ik niet achter sta, de reden waarom ik er niet over wil schrijven. Dit is wel zo netjes en zo heeft iemand ook nog feedback. Ik ga er vanuit dat iedereen die iets op de markt brengt dat met zijn volledige ziel en zaligheid doet en ik vind het dan ook niet aan mij om dat en plein public de grond in te schrijven.  Is mijn blog mijn hobby? Ja en nee, ik vind het te gek om de blog voor jullie te kunnen maken dat maakt mijn blog zeker tot een hobby. Ik wil mijn blog echter ook heel professioneel benaderen en dat gaat niet onder de vrijblijvendheid van een hobby. Daarom is mijn blog geen hobby maar werk en inmiddels een onderneming. Ook het aantal uur wat er in de blog zit is meer dan gewoon een hobby, sterker nog het is een dubbele full time baan qua uur. Dit alles zorgt ervoor dat er ook geld verdient moet worden. Tja een stukje commercie is dus geen ontkomen aan. Ik ben pas nog uitgemaakt voor een “commerciële prostituee”, hier moest ik hartelijk om lachen.(wel super leuk bedacht trouwens) Als ik daadwerkelijk een commerciële prostituee was, dan had ik zeker weten andere keuzes gemaakt en waren er dus veel meer advertorials op mijn blog gekomen zodat ik nu een flinke spaarrekening zou hebben. Ik verwacht echt niet dat iedereen het met mij eens is, maar ik verplicht niemand om mijn blog te lezen. Vindt je dus mijn blog te commercieel en niet leuk, lees het dan niet!  Tegen alle andere bloggers die worstelen met deze kritieken zeg ik: “Schrijf en doe waar jij je goed bij voelt”

Blogger

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 comments
 • Als ik je een tip mag geven; ik heb een disclaimer op m’n blog staan en daar staat duidelijk in dat wanneer een artikel gesponsord is (op welke manier dan ook) ik dat vermeld onderaan het artikel. Dat zorgt voor duidelijkheid en eerlijkheid. Op die manier wordt het vaak wel gewaardeers.

 • Vanaf de zijlijn krijg ik de ‘problemen’ omtrent de gesponsorde post mee. Aan 1 kant valt het mij op dat er onwijs veel mensen starten met bloggen om geld te verdienen en dat er ook veel gelogen wordt over statistieken. Afgelopen week ontmoette ik nog een ondernemer die mij vertelde dat een blog zo goed liep terwijl ik van de blogger zelf onlangs nog een inzage in de statistieken kreeg.. Waarom wordt er zoveel gelogen?

  Om terug te komen op jouw artikel; ik ben het volkomen met je eens. Wel werk ik zelf volgens de Reclamecode (het is immers verplicht) en vermeld ik of een artikel gesponsord is of niet. Hierdoor weten lezers waar ze aan toe zijn en krijg ik dus vrijwel nooit vragen of iets gesponsord is of niet.

 • Helder verhaal, dank daarvoor. Ik heb inderdaad ook ooit eerder op je blog gereageerd omdat ik het jammer vind dat het zo commercieel wordt/is. Feit blijft dat je als blogger – uit lijfsbehoud, begrijp ik uit je verhaal – je zo nu en dan met commerciële belangen inlaat, en dat is per definitie niet journalistiek. Dat ‘bevlekt’ dan als vanzelf ook je niet-commerciële blogs, nogal logisch lijkt me. Ik denk dat dat als gevolg heeft dat je jezelf dus niet als onafhankelijk kunt presenteren. Want dat ben je simpelweg niet op het moment dat je met pr-teksten opgetuigde producten recenseert en zegt dat (nu citeer ik je): ‘(het) niet aan mij (is) om dat en plein public de grond in te schrijven.’ Dan heb je geloof ik toch niet helemaal begrepen hoe het werkt in in de markt én in de journalistiek. Het is ook jammer omdat bloggers in het algemeen zichzelf hiermee de markt uit prijzen. Als je niet meer serieus te nemen bent, laat op een gegeven moment niet alleen de lezer maar ook de marketing manager je links liggen. Het is kortetermijndenken. Onafhankelijkheid is wat het kaf van het koren scheidt, op termijn. Jammer, want je blog is hartstikke de moeite waard, en in essentie goed van insteek en leuk van toon. Maar met de suggestie van belangenverstrengeling niet erg geloofwaardig.

 • Beste Sander, dit is de laatste maal dat ik mij verdedig op een aanval op mijn objectiviteit. Jouw pleidooi bestaat uit bij elkaar geraapte teksten van mij, die als je mooi regisseert een aardig verhaal mee kan maken. Nogmaals ieder artikel wat op de blog staat is zelf geschreven en is dus altijd mijn eigen mening. Ja, er zijn pr bureau’s die mij benaderen en mij producten onder de aandacht brengen doormiddel van persberichten of mij een sample sturen. Wat of hoe ik er daarna mee omga is dus altijd aan mij! Het is natuurlijk kletspraat om te zeggen dat advertenties of advertorials alles zouden besmetten. Dan is namelijk niets meer journalistiek! Er bestaat geen krant, tv of tijdschrift zonder advertenties en of gesponsorde berichten…..die journalisten willen ook gewoon betaald worden voor het werk wat zij leveren. Maar als je echt zoveel plezier beleeft aan mijn blog maar twijfelt aan mij intenties kom dan eens een kopje koffie drinken en dan kan ik je uitleggen en laten zien hoe ik werk en wat ik precies doe. Ik ben altijd transparant en kan je dus alles laten zien.

 • Goed verwoord! Ik deel jouw mening volledig. Ik ben wel blij dat ik niet van mijn blog hoef te leven, ik heb nu altijd een keuze om nee te zeggen. Maar hoe sterk ik in mijn schoenen zou staan als ik ook de hypotheek en boodschappen van mijn bloginkomsten hoef te betalen…ik weet het niet. Ik zie het te vaak gebeuren bij grote bloggers dat ze soms met advertorials komen die zo mijlenver van hun identiteit afstaat. En dan verlies je wel aan geloofwaardigheid vind ik.

 • Mooi stuk, eerlijk geschreven. Ik ben zo iemand die er niet goed van wordt dat altijd alles maar positief en geweldig is. Zeker om dat ik ook regelmatig producten krijg aan gelijkt om te testen. En dan staat soms mijn mening (overigens dan niet alleen door mij gevormd maar door een 5 tal mannen) haaks recht tegenover die van Jan-Willem wat ik dan vaak wat vreemd vind.

  Maar wat hier geopperd wordt van het laten weten wanneer iets gesponsord is of niet maakt het al een heel stuk duidelijker. Ik als lezer wil altijd iemands ware bevinding weten, en dan mag er best een negatieve noot in een recensie staan. Dat wil niet zeggen dat je iets volledig afbrand maar geeft wel de lezer het gevoel dat je kritisch en oprecht bent. Maar dit is mijn manier van schrijven en vertellen. En ja, soms is een product zo geweldig dat er niets negatiefs over te schrijven is. Maar laat dat ook merken in je recensie.

  Ik ben in ieder geval lij met deze opheldering. Bedankt daarvoor.

Written by Jan Willem Huffmeijer