MuziekMuziek

Filmrecensie Rambo: Last Blood: ‘Traag, maar komt dat door leeftijd Stallone (73)?’

Film en series recensies / reviews

Een vijftal Rambo films zijn sinds het eerste deel in 1982 op het witte doek verschenen. Elk met uiteraard de geharde oorlogsveteraan John Rambo (Sylvester Stallone) in de hoofdrol. De filmreeks begon sterk en met een emotionele, diepliggende ondertoon. Weet de franchise in dit vijfde deel met regisseur Adrian Grunberg alsnog het niveau te bereiken van destijds?

Nog een laatste wederkeer
Rambo heeft een onstuimig en zwaar leven achter de rug. Inmiddels heeft hij een oudere leeftijd bereikt en probeert hij een teruggetrokken bestaan het leven op een paarden range, samen met zijn pleegdochter. Alles lijkt helemaal koek en ei, totdat zijn pleegdochter besluit om naar Mexico af te reizen, op zoek naar haar biologische vader. Al snel komt ze erachter dat deze impulsieve keus niet de juiste was en komt zowel zijzelf als Rambo terecht in een netwerk van vrouwensmokkelaars en Mexicaanse gangsters. Dit is voor Rambo reden genoeg om zijn grote mes weer te slijpen en wat slachtwerk te verrichten.

Platte actiefilm?
We weten allemaal inmiddels wel dat de Rambo films weinig emotionele impact maken en dat er geen diepliggende vraagstukken aan bod komen. Toch probeert regisseur Adrian Grunberg wat meer de diepte in te gaan. Zo bouwt het verhaal zich op naar een uiteindelijk kabaal van geweld, maar die weg daar naartoe heeft een vrij emotionele ondertoon. Persoonlijk vind ik dit aspect niet goed uitgewerkt, mede omdat Stallone als acteur zijnde gewoon van de brute actie is en ze gezwijmel tussen vader en geadopteerde dochters aan andere acteurs over zouden moeten laten. De Rocky films met Stallone zijn hier een uitzondering op de regel bij, Rambo films helaas niet. Dit aspect zorgt er meteen voor dat de film echt vrij traag verloopt. Ik ben mij ervan bewust dat de beste man inmiddels 73 jaar is en geen hordes aan schurken meer neermaait, maar hier hadden ze ook iets anders op kunnen bedenken. Mocht je de trailer al hebben gezien, dan heb je zo’n beetje alle spanning en actie ook meteen gezien. Uiteraard draait niet alles om actie, maar wanneer de film er niet in slaagt een solide en interessant verhaal neer te zetten, had de actie wel uitmuntend moeten zijn geweest. Helaas dus, op geen enkel vlak springt deze film er bovenuit.

 

Terugvallen op nostalgie
Door de hele film heen merk je gewoon dat het een soort ode is naar de oudere films. Van Rambo’s grote mes en pijl en boog tot aan de flashbacks naar eerdere Rambo films. Het zou aan moeten voelen als een soort fan service, alleen ben ik bang dat ze daar een aantal jaar te laat mee zijn. Het zou een waardige afsluiter van de filmreeks moeten worden, maar ik raad de echte fans eerder aan om alle oudere delen nog een keer te bekijken in plaats van deze.

Conclusie
Helaas is Rambo: Last Blood een erg standaard actiefilm geworden met een flinterdun verhaal. Stallone is nog steeds erg vindingrijk in zijn verschillende manieren van moorden, maar lijkt zijn rol als Rambo een beetje vergeten te zijn. Als je toch geïnteresseerd bent en de trailer nog niet gezien hebt, bekijk hem dan hier:

 

 

 

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer