Trends zijn er in alle soorten en maten en dat maakt mijn leven als blogger juist zo leuk. Trends verwacht je echter in kleding en in kapsels, maar trends heb je ook in drank. Dranken en vooral de manier waarop wij ze drinken zijn erg trend gevoelig. De hipsters vinden het leuk om zichzelf te onderscheiden en kiezen daarom voor andere dingen dan dat we gewend zijn. Andere pikken dit op en gaan dat volgen en zo ontstaan er trends. Het terras is dus juist de plek om te laten zien waar jij voor staat. Het is zien en gezien worden met de juiste kleren, het beste kapsel en dus ook het trendy drankje. De afgelopen jaren is de Gin Tonic de cocktail geweest waar je mee gezien moest worden. Zoals dat gaat met trends is het nu tijd voor weer iets anders, iets origineels! Het antwoord, De Rum!

image

De rum wordt op de kaart gezet.

Oké, we gaan voor rum, maar hoe origineel is rum nu echt? Iedereen drinkt toch weleens een bacootje?? Klopt, de baco is denk ik één van de bekendste mixen met rum. De baco is gebaseerd op de Cubaanse cocktail de Cuba Libre, een mix van witte rum met cola en limoen. Het is ontstaan toen Amerika Cuba bevrijden van de Spaanse onderdrukkers. Echter de wereld van de rum is veel meer dan een baco drinken in de kroeg nadat je je bier zat bent. Rum is de verzamelnaam voor een rietsuikerdestillaat. Waar wij in Europa alles hebben vastgelegd als het gaat om drank, tot vaak de streel aan toe, is dat voor rum wel wat anders. Rum wordt geproduceerd in landen waar rietsuiker teelt is. De grondstof voor rum is vaak melasse, dit is het bijproduct van de rietsuiker, echter wordt er ook weleens rietsuikersiroop of rietsuikersap gebruikt. Doordat er zo weinig is vastgelegd heeft rum een beetje een rebels karakter. Het rebelse karakter komt ook uit de tijd van de VOC toen rum veel gedronken werd door piraten.

Goed om te weten is dat wij als Nederland een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van rum in de wereld. Oké, het is niet iets om heel trots op te zijn, maar tijdens de tijd van de VOC hebben wij door de slavernij de rum over heel de wereld verspreid en beroemd gemaakt. De slaven hebben de moderne rum uitgevonden door het rietsuikersap te laten fermenteren en daardoor ontstaat er alcohol in dit goedje. Dit is de basis om mee te gaan destilleren ofwel het maken van rum.

 

Witte Rum of Bruine Rum

De basis van beide rum is absoluut hetzelfde, het grote verschil tussen deze twee rums is dat bruine rum een rijping op hout heeft gehad. De kleur van de rum wordt bepaald door de tijd van rijping (hoe langer hoe donkerder), ook de mate waarin de vaten zijn gebrand kan bepalend zijn voor de kleur. De kleur kan ook wat intenser gemaakt worden met karamel. Witte rum kunnen ook wel een rijping hebben gehad, maar dat doen ze dan in stalen vaten. De witte jongere rum worden eigenlijk niet puur gedronken maar worden in cocktails verwerkt. De bruine rums hebben een heel andere smaak en kunnen ook puur gedronken worden of worden gebruikt in de beter cocktails. De echt oudere rum drink je uiteraard puur. Laat je echter niet misleiden door de leeftijd. Als whisky of cognac liefhebber ben je gewend om naar leeftijd te kijken en hoe ouder de leeftijd hoe beter de whisky. Bij rum is dat over het algemeen ook wel zo, maar waarbij whisky of cognac het jongste bestanddeel op de fles staat is dat bij rum wat anders. Bij rum mogen ze het oudste bestandsdeel op de fles zetten. Dit kan voor verwarring zorgen als je dit niet weet.

Mijn Rums die ik graag drink:

DSC01953 DSC01952

Dorstig geworden van al die rum? Ik zal binnenkort een artikel schrijven over verschillende cocktails met de rum zoals ik die graag drink.