MuziekMuziek

O NEE IK HEB ROOS!!!

O NEE IK HEB ROOS!!! is vaak het eerste wat je denkt als je witte schilfers in je haar ziet zitten. Nu hoeft dit niet altijd zo te zijn, het kan ook opgedroogde stylingsproduct zijn…maar vandaag behandel ik wel het “probleem” hoofdroos.

O nee ik heb roos

Allereerst wil ik uit de wereld helpen dat roos besmettelijk zou zijn…dit is absoluut NIET het geval en ook leidt het NIET tot kaalheid.

Wat is roos en wat is de oorzaak van roos???

Roos is een lichte vorm van seborroïsch eczeem, wat ook op andere plekken van je lichaam kan voorkomen. Bij roos is de hoofdhuid ontstoken waardoor de huid gaat schilferen. Hoe roos precies ontstaat is onduidelijk…het wordt in ieder geval niet veroorzaakt door een slechte hygiëne….wat sommige mensen denken. Waar men het wel over eens is, is dat de gistschimmel ‘Pityrosporon ovale’ een oorzaak kan zijn. Een ongewone toename van deze schimmel zorgt ervoor dat de huid gaat schilferen. Deze schimmel draagt iedereen in mindere mate altijd bij zich…zowel man als vrouw…echter bij mannen valt het meer op “roos” doordat mannen korter haar hebben. Waarom de een wel last heeft van roos en de ander niet is ook onduidelijk, wetenschappers denken dat een verminderde weerstand, stress en hormonen ervoor kunnen zorgen dat de  ‘Pityrosporon ovale’  meer actief wordt.

Wat te doen tegen roos

Roos gaat meestal gepaard met (erge) jeuk en irritatie van de hoofdhuid, genoeg reden dus om er snel vanaf te willen zijn. Je kan eerst proberen om zelf aan de slag te gaan met een Anti-Roos shampoo. Een Anti-Roos shampoo bevat vaak de ingrediënten  zinc pyrithione, selenium disulfide en/of ketoconazol, die ervoor zorgen dat de  Pityrosporon ovale gist bestrijdt wordt. Echter moet je dit wel enkele weken de tijd geven voordat er verbetering optreed, indien je veel last hebt van de jeuk en/of irritatie dan kan de huisarts je een corticosteroïdenhoudende lotion voorschrijven…dit middel verminderd de jeuk. Indien je na enkele weken nog last hebt van “roos”, raadpleeg dan je huisarts om verder onderzoek te doen.

Je kan ook je probleem bespreken met je barbier, deze kent je haar en hoofdhuid en weet genoeg over het “probleem roos” om je goed te kunnen adviseren.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer