MuziekMuziek

Tomintoul Peaty Tang Single Peated Malt Whisky, een zomerse whisky + cocktail recept.

Whisky in de zomer?? Ja natuurlijk!! Een goede whisky is altijd lekker. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik in de zomer sneller kies voor lichtere en jongere whisky’s. De oude zware whisky’s bewaar ik het liefst voor de donkere en koude dagen in de winter. Het leuke van de jongere whisky’s is dat je er ook lekkere cocktails mee kan maken. Ik zal ook met de Tomintoul een lekkere cocktail maken en deze onderaan het artikel met jullie delen.

Tomintoul Whisky

De naam van de distilleerderij komt van het gelijknamige dorpje Tomintoul. Tomintoul is het hoogst gelegen dorpje van de Highlands in het hart van de Speyside Glenlivet regio. De naam van het dorp en distilleerderij spreek je uit als tom-in-t’owl. De naam is afgeleid van het Schotse-Gaelische woord ‘Toù an t-sabnail’ wat betekent ‘heuvel van de schuur’. In het Stillhouse van Tomintoul staan twee wash still en twee spirit stills, die met stoom verhit worden. Voor de vergisting staan er vier kleine en vier grote washback, die van roestvrij staal gemaakt zijn. Voor de rijping van de new spirit worden er bijna uitsluiten refill vaten gebruikt en maar een beperkt aantal bourbon vaten. Uit de waterbron Ballantuan genaamd, haalt men het water om te brouwen, het koelwater komt uit de twee meertjes, die in de Hills of Cromdale gelegen zijn.

Tomintoul Peaty Tang

Deze whisky is op alle manieren een beetje bijzondere whisky. Whisky’s met een rokerige smaak komen bijna niet uit deze regio en ook voor Tomintoul is dit een uitzondering. Het is een eerbetoon aan hun Master Distiller, Robert Fleming, wiens zijn familie al voor meer dan 4 generaties whisky maken in de Speyside. De rokerigheid van de whisky komt van de met turf gedroogde gerst. Rokerige whisky wordt vaak voor zwaar aangezien maar deze Tomintoul bewijst het tegendeel. Tomintoul is een hele mooie whisky voor mannen die rustig willen beginnen met het drinken van rokerige whisky’s. Ikzelf vind het een heel erg lekkere whisky voor de zomer. Toch die rokerigheid maar ook de lichte iets wat zoetere tonen.

Tomintoul Peaty Tang Proefnotities

Kleur: Een heldere gouden kleur

Neus: Een stevige rookgeur met tonen van vanille en bloemen

Smaak: Heerlijke sprankelend en bijna tintelend komt deze whisky op je tong. De stevige rook in de neus valt mee qua smaak, uiteraard proef je de rook wel. Verder zijn er smaken van gekarmeliseerde noten zijn ook aanwezig.

Afdronk: Lang maar niet heel vol. De volle smaak van de whisky neemt vrij snel af. Niet vervelend maar smekend om het volgende slokje. De Tomintoul laat een vleug van rook en suiker achter op de bovenkant van de tong. Verder heeft hij wel iets droogs in de mond.

De conclusie mag duidelijk zijn. De Tomintoul Peaty Tang is een lekkere zomerse rokerige whisky en voor de prijs van ongeveer € 30,- hoef je hem zeker niet te laten staan. Het maakt deze whisky ook erg geschikt voor in sausjes of als marinade voor de bbq.

Tomintoul B4men summer cocktail

Een echte zomercocktail heeft iets zwoels in mijn ogen. De rokerigheid van de Tomintoul whisky gaan heel goed samen met sinaasappel. Voor een beetje pit en diepgang heb ik de gember toegevoegd. Deze cocktail is heerlijk als aperitief of als afsluiter nagenietend van de ondergaande zon.

Recept van de B4men Summer cocktail met Tomintoul whisky

  • Vul een shaker met 5 a 6 ijsblokjes
  • Schenk in de shaker 4o ml. Tomintoul Peaty Tang Whisky
  • Schenk in de shaker 30 ml. Triple sec
  • Snij drie schijfjes verse gember en doe deze in de shaker
  • Neem het sap van een kwart sinaasappel en doe dit in de shaker
  • Shake of roer het tot het goed gekoeld is en schenk het ijs in een whisky glas
  • Voeg de schil van een sinaasappel toe en serveer met een partje sinaasappel

Dit is de zomer in je glas. Cheers,

Jan Willem Huffmeijer

Nog geen 18 jaar dan ook nog geen alcohol.

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer