MuziekMuziek

THE BALVENIE SINGLE BARREL 15 YO: EEN ECHTE SCHOT MET EEN SPAANS JASJE.

Wat gebeuren er toch leuke dingen in Schotland. Voegde pas geleden Highland Park de geweldig mooie ODIN aan de Walhallacollectie toe, nu komt The Balvenie met een prachtige Single Barrel Sherry Cask van 15 jaar oud.

balvenie_logo_hi_res2020new20version

THE BALVENIE SINGLE BARREL 15 YO

Dat The Balvenie whisky’s tot mijn favorieten behoren heb ik al eens meer laten blijken. Maar ook de andere leden van het B4men-proefpanel zijn enthousiast over deze bijzondere nieuwe loot aan de “familiestamboom”. Het team met David Stewart als Maltmeester aan het hoofd heeft met deze Single Barrel 15 yo weer een prachtig resultaat van hun innovatieve experimenten. Daar kunnen andere distilleerderijen nog een puntje aan zuigen. In 1993 begon The Balvenie voor het eerst met een Single Barrel voor een breder publiek en dat was zo’n succes dat zij sindsdien altijd single barrelvarianten van één leeftijd in hun assortiment hebben. Zij zijn daar uniek in. Ik ken geen andere distilleerderij waar zoveel wordt geëxperimenteerd. En al zijn hun whisky’s goed te verkrijgen, ze zijn nooit alledaags.

The Balvenie heeft momenteel vijf wash stills en zes spirit stills en behoren tot de top van single malts. De klassiek Victoriaanse distilleerderij staat in Dufftown in de regio Speyside. The Balvenie heeft als één van de weinige distilleerderijen nog eigen moutvloeren. Hier wordt zo’n vier keer per dag de ontkiemde gerst gekeerd. De whisky’s van The Balvenie zijn allemaal iets zoet, biscuitachtig en moutig. De new make spirit heeft al meteen een honingachtige zoetheid. Door de bij hun gebruikelijke combinatie van bourbon- en sherryvaten wordt dat zoetige wat geaccentueerd en voegen daar fruitigheid en bloementonen aan toe terwijl de mouttonen dieper worden.

DSC04766

Onze The Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 yo.

Deze nieuwe uitgave heeft 15 jaar gerijpt in één enkel vat van Europees eikenhout waar eerder Oloroso sherry in heeft gezeten. Deze vaten zitten vol karakter en hebben mooie houttonen en kruidigheid. Dit betekent ook dat alle vaten anders zijn en dus zijn ook de whisky’s anders omdat elk vat zijn eigen kenmerken heeft. De whisky is unchillfiltered en op 47,8% gebotteld. Uit elk vat komen zo’n 650 met de hand genummerde flessen. Ook het nummer van het vat staat op het etiket.

David-Stewart

Wij hadden flesnummer 21 uit vatnummer 10127. Alcoholpercentage: 47,8%

Het eerste wat opvalt bij deze whisky is zijn prachtige mahoniebruine kleur.

Neus: Prachtige aroma’s van gekonfijt en zacht fruit. Kruidig, iets boter en prachtige hints van amandelen.

Smaak: Zacht en complex met de prachtige sherryinvloeden. Gedroogd fruit, getoast eikenhout, chocolade en noten. Het zoetige van karamel, toffee, cake en wat honing.

Afdronk: Zacht, wat balsamachtig, warm en een vol fruitig karakter met een lange onmiskenbaar sherryachtige finish.

David Stewart laat met deze nieuwe prachtige creatie weer eens zien waar het uiteindelijk om gaat. Dat zijn de goede grondstoffen, het vakmanschap om hier prachtige whisky van te maken, mooie tradities behouden en ambachtelijk blijven werken. Dit combineren met het lef om te innoveren en open blijven staan voor nieuwe experimenten. Dit zijn redenen die er voor zorgen dat The Balvenie whisky’s bijzonder zijn en nooit vervelen. The Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 yo is hier weer het nieuwe bewijs van.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer