Ik heb pas geschreven over het (glad) scheren met een saftey razor. Dit klassieke scheermes zorgt namelijk voor een perfect gladgeschoren gezicht maar hij is ook ideaal om je contouren mee bij te werken. Vandaag wil ik jullie laten zien hoe ik mijn contouren bijwerk met de saftey razor. Voor diegene die het vorige artikel niet gelezen hebben, zal ik eerst wat uitleg geven over de saftey razor.

safety razor

De meest gangbare safety razor is met een gesloten kam. Bij de safety razor met gesloten kam, zit het scheermesje beschermd in de kop. Dit scheermes is uitermate geschikt voor mannen met een normale baardgroei. Er is ook een saftey razor met een open kam. Dit scheermes heeft heeft een getande kop en er zit meer ruimte tussen het mes en kop. Dit scheermes is meer geschikt voor mannen met een zwaardere baardgroei. Echter vergt dit mes wel wat meer oefening.

schroef of vlindersluiting

Er zijn safety razors verkrijgbaar met een schroefsluiting of vlindersluiting. Een schroefsluiting bestaat uit meerdere delen. Deze delen schroef je van elkaar en je plaatst het mes er dan tussen. Bij een mes met vlindersluiting moet je het handvat draaien om de scheerkop te kunnen openen en het mes te kunnen plaatsen. Het werkt allebei heel simpel, ik vind alleen het schroefsysteem iets wat steviger.

Contouren scheren met een safety razor

 – Begin altijd met een gereinigd gezicht, hierdoor kan je geen vuiligheid in een eventueel wondje scheren.
–  Maak je gezicht voordat je begint met scheren nat met lauwwarm water of gebruik een hot towel. Dit zorgt ervoor dat je baardharen en huid voorbereid worden op het scheren.
–  Leg je scheermes en kwast (als je die gaat gebruiken) alvast in een bakje/schaaltje met warm water
–  Breng alvast een pre shave aan op je huid. Een pre shave beschermt je huid tijdens het scheren.
–  Breng over de pre shave een scheerolie of scheerzeep aan, laat als je een scheerzeep gebruikt dit even 1 a 2 minuten inwerken.
–  Nu kan je gaan beginnen met het scheren.
–  Houd je scheermes in een hoek van 30 graden ten opzichte van de huid en druk het scheermes licht op de huid. Scheer met rustige bewegingen met de haargroei richting mee tot aan de baard.
–  Vergeet niet om tijdens het scheren het mes schoon te spoelen, dit zorgt ervoor dat het mes schoon blijft. Hierdoor kun je beter scheren en is de kans op ingegroeide haren en irritatie een stuk minder.
– Als je geen gevoelige huid heb, dan kun je na het scheren eventueel je gezicht opnieuw inzepen en tegen de haargroei richting in scheren. Doe dit echter niet als je een gevoelige huid hebt!
–  Maak je gezicht na het scheren weer schoon met lauwwarm water en sluit af met een flinke plons koud water. Het is even schrikken voor zowel jou als je huid, maar juist dit schrikken is goed voor de huid omdat hierdoor de poriën weer sluiten
– Breng tenslotte een aftershave balm aan voor de verzorging van je huid.
– Neem een klein beetje baardolie en masseer dit goed door de baard en op de huid onder de baard.
– Heb je een hele wilde baard, breng dan je baard in model met een klein beetje baardbalm.