MuziekMuziek

Porchetta à la Prime Uve van het spit

Gaiarine, 1-2 juli – Een weekend Italië. Supergaaf! Zeker als je gevraagd wordt voor het Prime Uve Invitational BBQ Championship. Peter kreeg met LetzQ een van de wildcards en vroeg mij, Gertjan, mee voor de extra te bereiden catagoriën buiten de KCBS-wedstrijdelementen om. Te kort? Nee hoor, ook al zit je 30 uur in de auto om daar 2 dagen te mogen barbecueën, het is echt de moeite waard!!!

Bij de Bonaventura Maschio destilleerderij, waar de wedstrijd ieder jaar wordt gehouden, zijn de beste 18 teams uit Europa present. Deze porchetta maakten wij daar ter plekke voor de categorie barrel smoke. Met complimenten van de jury goed voor een 4e plaats.

Recept Porchetta à la Prime Uve van het spit

Porchetta à la Prime Uve van het spit
Recept Afdrukken
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Porchetta à la Prime Uve van het spit
Recept Afdrukken
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Steek de bbq aan en verwarm tot een temperatuur van 150 graden. Haal het buikspek uit de koeling. Verwarm de mosterd en de helft van de Prime Uve in een gijtijzeren pan en laat, terwijl je voortdurend roert, rustig inkoken tot het de oorspronkelijke dikte van de mosterd weer heeft. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn.
  2. Leg het buikspek op de vetkant op je werkblad. Butterfly het spek door de vleeskant vanuit het midden van het vlees naar beide kanten horizontaal, tot bijna aan de zijkanten, in te snijden. Klap het vlees open en besmeer met het ingekookte mosterdmengsel en vervolgens met de honing. Verdeel de anjovisfilets en de fijngehakte kruiden erover. Haal het vel van de chorizo en verdeel dit in de lengte over het vlees. Druk de chorizo hierbij een beetje plat.
  3. Vouw het buispek dicht en rol deze op. Bind met slagerstouw op tot een rollade en rijg en bevestig hem aan het spit. (controleer van te voren even de ruimte die je aan het spit hebt) Bestrijk de rollade rondom met de zonnebloemolie en bestrooi vervolgens royaal met de chicken rub.
  4. Plaats de spitring op je barbeque en leg een flinke eikenhouten rookchunk op de gloeiende houtskool. Plaats het spit in de ring, sluit de deksel van je bbq en laat 1 uur garen.
  5. Haal na een uur het spit met het vlees uit de bbq, plaats een hitteschild en plaats het spit terug. Sluit de deksel en breng de temperatuur terug naar 130 graden. Laat de porchetta ongeveer 3 uur verder garen.
  6. Bestrijk de porchetta dan met de helft van de resterende Prime Uve Nere. Sluit opnieuw de deksel en bestrijk na 30 minuten met de overige Prime Uve Nere. Nu moet de porchetta nog ongeveer een half uurtje garen tot deze een kerntemperatuur van 68 graden heef bereikt. Meet deze alvast gedurende de bereiding. De exacte tijden zijn afhankelijk van de dikte van de porchetta.
  7. Haal de porchetta uit de bbq en van het spit en laat een kwartiertje rusten voordat je hem aansnijdt.
Deel dit Recept

 

 

Written by
Peter Bootsma en Gertjan van Dijk

Peter Bootsma: In 2011 kon ik niet BBQen en zelfs niet eens grillen. Hoe anders is dat nu. Met mooie resultaten in het BBQ wedstrijd circuit heb ik mijn naam op de kaart gezet. Inmiddels heb ik mijn team LetzQ hebben wij onze eigen Rub lijn, verzorgen we workshops en cateringen en werk ik fulltime voor Big Green Egg Nederland.
Gertjan van Dijk: Al op jonge leeftijd was ik gefascineerd door fikkie stoken en het beheersen van vuur. De rode draad in mijn leven is plezier maken en de mooiste smaken uit producten halen. Beroepsmatig boven een Big Green Egg hangen gaat nooit vervelen!!

View all articles
Written by Peter Bootsma en Gertjan van Dijk