Deze pittige Surinaamse gehaktballen in jus waren echt zo ontzettend lekker. Zo lekker zelfs dat ze nog net niet iedere week wel een keertje op tafel komen. Je kan wel zeggen dus dat we er een nieuwe verslaving bij hebben. Deze gehaktballen zijn namelijk lekker bij een stamppot, Surinaamse bami, op een vers wit bolletje of bij friet met een flinke klodder mayo. Eigenlijk overal bij dus! Weet je nog niet wat je deze week wilt eten, dan zou ik zeker deze gehaktballen klaarmaken.
Recept Surinaamse gehaktballen
- 500 gram half of half gehakt
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 ei
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- scheutje melk
- snuf gemalen zwarte peper en zout
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 2 takjes selderijblad fijngehakt
- 2 theelepels sambal badjak
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerrie masala
- flinke hand bloem
- 100 gram roomboter
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel sweet chilisaus
- 1 eetlepel ketjap asin
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 grote ui fijngesnipperd
- 1 trostomaat in kleine stukjes gesneden
- 1 maggiblokje
- 2 theelepels sambal oelek
- 1/2 eetlepel tomatenpuree
- snuf peper en zout
- Week het brood (zonder de korsten) in een scheut melk. Leg alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote mengkom. Knijp het brood ui en voeg dit toe aan het gehakt. Kneed alles goed door en vorm van het gehaktmengsel 4 grote gehaktballen. Rol de gehaktballen door de bloem. (hierdoor krijg je een lekker krokant korstje en dikt de saus straks in)
- Verhit in een grote stoofpan 100 gram roomboter. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan en haal ze voorzichtig daarna uit de pan. Fruit in het braadvet de ui met de knoflook en tomaat. Voeg een 1/2 eetlepel tomatenpuree, 2 tl sambal oelek, 1 el ketjap manis, 1 el sweet chilisaus en 1 el ketjap asin toe samen met het maggiblokje. Roer alles goed door elkaar en leg de gehaktballen terug in de pan. Voeg een kop water toe, leg de deksel op de pan (klein stukje openlaten) en laat de gehaktballen minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Hoe langer hoe lekkerder, hoe meer je de tijd kan nemen hoe zachter het vuur moet staan.