MuziekMuziek

Polariserende glazen in je zonnebril, huh de wat?????

Wat een ontzettend lekker weer hebben we het afgelopen weekend gehad. Oké, oké de komende dagen wordt het helaas weer een stuk minder maar dat mag de pret niet drukken. De eerste zonnestralen hebben we in ieder geval in de pocket! Massaal worden de zonnebrillen dan ook weer uit de kast getrokken maar ik  moet zeggen dat ik die van mij het hele jaar door draag. Dat komt omdat ik heel erg gevoelige ogen heb en bij het kleinste zonnestraaltje begin ik al te traanogen door het licht (niet omdat ik zo gevoelig ben ;-)). Daardoor zie ik helemaal niets meer en zeker als je aan het autorijden ben is dat levensgevaarlijk. Ik heb vaak genoeg de auto aan de kant moeten zetten of aan Marie Louise moeten vragen of zij het stuur van me wilde overnemen omdat ik gewoon niet meer verder kon rijden.

Polariserende glazen

Niet alle zonnebrillen hebben een beschermende functie, maar gelukkig de meeste zonnebrillen wel. Vaak ook die goedkope zonnebrillen die je bij een drogisterij of kledingwinkel koopt. Natuurlijk zit er wel degelijk verschil tussen een duurdere zonnebril en zo’n goedkope bril. Bij allebei de brillen zijn de glazen vaak wel uitgerust met een uv-filter, let hier wel op, want het is dus niet altijd zo. Het grootste verschil is dat een duurdere zonnebril vaak polariserende glazen heeft en zo’n goedkope zonnebril niet. Nu hoor ik je denken….ja leuk, maar wat zijn dan polariserende glazen????

zonnebril

Polariserende glazen hebben een polarisatiefilter in het glas die lichtstralen stabiliseren. Dit willen zeggen dat hinderlijke schittering weggenomen wordt. Deze schittering wordt vaak veroorzaakt door zonlicht die op een reflecterende ondergrond valt zoals glas of water. Er zijn diverse merken die werken met polariserende glazen, denk aan Ray-Ban, Persol, Porsche Design en nog vele anderen. Vraag je opticien om hulp, deze kan je altijd een passend advies geven.

Nieuwsgierig geworden naar het verschil tussen normale glazen en polariserende glazen, check dan dit filmpje, deze laat heel mooi het verschil zien. Ik zeg eerlijk dat het geen spannend filmpje het wordt wel heel duidelijk.

 

 

Nadelen Polariserende glazen

Zijn er ook nadelen aan dit soort glazen?? JA! Een nadeel van polariserende glazen is dat LCD- schermen minder goed zijn af te lezen,omdat deze ook een polarisatiefilter bevatten. Hierdoor worden er vaak zwarte vlekken waargenomen of zelfs helemaal een zwart scherm. Ik vind dit zelf niet heel hinderlijk en voor mij wegen de voordelen dan ook zeker op tegen het nadeel. Een tip voor als je veel leest in de zon….neem dan een zonnebril zonder polarisatiefilter, maar wel met een goede uv-filter en gebruik deze bril dan alleen voor het lezen in de zon en gebruik verder een zonnebril MET polariserende glazen. Of koop een E-reader, deze bevat ook geen polarisatie filter waardoor je er geen last van hebt.

 

 

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
2 comments
  • Ik vind het top die gepolariseerde glazen !! werkt heel fijn en rustgevend voor de ogen. Vorig jaar 2 zonnebrillen gekocht bij de action voor 3.50 euro per stuk mét polarisatie filter. . Nu hoor ik je al denken: Een bril van de action….. de polarisatie filter was niet te onderscheiden met die van een ray ban… was top materiaal dus. Alleen de duurzaamheid was wat minder, na een maand of 10 intensief gebruik was de bril zelf kapot.. Jammer. Dit jaar weer wachten op de lading brillen in het schap.

  • Het stabiliseren van de lichtstralen heeft inderdaad een rustgevend effect op de ogen. Het kan inderdaad nooit kwaad om je opticien om hulp te vragen. Deze kan namelijk ook ‘zien’ of polisarende glazen een goede optie zijn. Overigens een duidelijk filmpje!

Written by Jan Willem Huffmeijer