PlayStation VR review – Virtual Reality voor het grote publiek

Van Sony Interactive mocht ik voor één maand de PlayStation VR proberen. Deze heb ik al eens eerder opgehad bij Firstlook. Nu heb ik hem dus thuis voor een langere tijd, zodat ik hem goed onder de loep kan nemen. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik van VR snel ziek word, dus ik hoopte dat ik een goede hoeveelheid uurtjes erin kwijt kon, om een zo’n eerlijk mogelijke review te kunnen schrijven. Helaas kan ik de PlayStation VR niet echt vergelijken met andere VR brillen, omdat dit echt voor mij de eerste ‘echte’ VR ervaring was. Al kan ik wel meteen zeggen dat de PlayStation VR stukken goedkoper is dan de concurrenten! De PlayStation VR is overigens getest op de eerste generatie revisie PlayStation 4 met 1Tb hardeschijf (In technische termen de CUH-1216B versie). Als jij een PlayStation 4 Pro hebt, zal het dus er veel beter uitzien dan bij mij.

Het gevoel van de PlayStation VR

Het eerste wat mij opviel toen ik de PSVR ophad tijdens Firstlook, is dat hij geweldig zat! Helaas mocht ik hem zelf niet opzetten, wat ik ook wel begreep, en kon hem toen ook niet even goed zetten op mijn hoofd want ik zag een beetje wazig. Dit vond ik wel een punt. Toen ik hem thuis probeerde en het opzetten meteen een stuk makkelijker ging, zag het er al meteen scherper uit. Je bent wel even aan het zoeken hoe hij op je hoofd moet zitten, maar als je camera eenmaal goed staat en hij zit op je hoofd is het super! Enkele keren kreeg ik een beetje light bleed, dit wil zeggen dat het licht in de kamer door de kappen (rubbere flappen) heen gaat, wat een beetje de VR feeling teniet doet. Daarom is het ook leuker als je dit in het donker doet zodat je zeker weet dat het donker is. Misschien ken je het zelf wel, ik heb dit dus in de bioscoop in hoofddorp heel erg dat de nooduitgang bordjes precies naast het doek staan! Als je dan een 3D film kijkt, dan valt dat hele perspectief in het niets….vet jammer dus. Dit is ook echt het enige wat ik kan aanmerken aan de PlayStation VR met betrekking op gevoel. De tracking is prima van de VR, met sommige games hapert hij een beetje maar ik denk dat dit meer te maken heeft met hoeveel eigenlijk de PlayStation 4 aankan qua rekenkracht.

Met de game PlayStation VR Worlds kan je echt goed zien wat VR nou precies is. Hier zit een beetje van alles tussen. Door een haai aangevallen worden in een duikkooi of naar beneden gaan liggend op een soort van longboard. Allemaal verschillende manieren wat je nu precies met VR kan doen. Zeker de duikkooi kan je gewoon staand doen en als je een beetje de spullen aan de kant zet, kan je nog zelfs een klein beetje rondlopen alsof je echt in de kooi rondloopt! Dat maakte voor mij het gevoel wel redelijk echt. Liggend met je longboard naar beneden kneep ik soms toch even met mijn ogen als ik bijna een auto raakte. Het komt dan toch heel snel heel dichtbij.

Het design en de techniek erachter

Waar ik het in het vorige stukje al een beetje over had was de kans op light bleed. Hier hebben ze dus een soort rubberen flappen gecreëerd, die ervoor moeten zorgen dat je gezichtsveld lichtdicht is. Als je een bril draagt is de kans groter dat er nog meer licht doorheen komt. Verder zit er een 5.7 inch OLED scherm met een resolutie van 1920 x 1080. Je FOV, ook wel Field-of-View genoemd, is 100 graden samen met een 120Hz refresh rate en een latency van 18ms. De laatste twee zijn later nog aangepast in verband met het ziek worden. Omdat de latency hoger lag dan de refresh rate lager waardoor je beeld dus ook trager reageert en dit is voor je hersenen niet echt fijn. Verder werkt de PlayStation VR met led lampjes samen met de camera om voor de tracking te zorgen. Plus er zit een sensor in de headset, die ziet of jij de headset op hebt zodat het scherm binnenin aangaat. Ook kan je, en bij sommige games moet je, zelfs de PlayStation Move controller gebruiken! Dus heb je die nog liggen van je PlayStation 3, is het altijd handig om die te bewaren. Natuurlijk werkt de DualShock 4 controller ook goed en is bij veel games recht voor je neus te zien als je hem vast hebt, omdat de camera ook hierbij weer kijkt naar het LED lampje op de controller.

Je komt van een koude kermis thuis als je denkt dat hij draadloos is, want dat is deze zeker niet. Gelukkig heb je meters draad en zit het ook niet heel erg snel in de weg. Verder krijg je bij de VR ook een standaard paar oordoppen. Ik raad deze echter af, want het geluid is nu niet echt je van het. Ik gebruikte mijn sony extra bass koptelefoon en dat was al meteen stukken beter. Standaard sennheiser in-ears doen ook goed hun werk. Als je iets anders hebt liggen, zou ik meteen die gebruiken om de ervaring rijker te maken. Bij de headset krijg je ook een processor unit. Eigenlijk is dit gewoon een zwart kastje waar je de HDMI kabel naar je TV door linkt naar de PlayStation 4 en via twee aan elkaar aangesloten kabels doorsluist naar de PSVR. Ook regelt deze het 3D geluid de Cinamatic modes, dit zorgt ervoor dat je ook games kan spelen zonder VR alsof je in de bioscoop zit. Het is een beetje hetzelfde principe als de Gear VR en als laatste Social Screen TV uitgang, zodat familieleden of vrienden mee kunnen kijken met wat jij ziet en soms ook op de bank gewoon mee kunnen spelen! Dit was wel echt een leuke toevoeging, want de VR speler ziet dus totaal iets anders dan de mensen die op de bank zitten. Ik zal hier later nog wel meer over vertellen. Het kastje is niet zo heel groot en past prima op je PlayStation 4. Deze zorgt dus niet voor extra grafische capaciteit, wat ik dus wel vaker hoorde! Toch vind ik het knap dat je PlayStation 4 het allemaal kan handelen.

Aanbod van games

Het aanbod wordt met de dag groter en meerdere publisher releasen hun oudere games met VR compatibility. Sommige games zijn daarentegen ook VR only. Het mooie daarvan is dat het puur gemaakt is voor VR en dan merk je gewoon dat ze hem ook daar puur voor hebben gemaakt en het effect niet verloren gaat. Verder heeft Playstation de The Playroom VR. Hier had ik het net nog over en dat is eigenlijk om spelenderwijs wat laagdrempelig is binnen te komen in de VR wereld.  Zeker dus geschikt voor wat jonge kinderen en ouders die het ook wel eens willen proberen. Hier kan je dus ook samen met je vrienden games spelen zoals kat en muis. De VR speler is de kat en de mensen op de bank de muizen, die ervoor moeten zorgen om kaasjes te pakken. Best leuk in elkaar gezet en zo kan je ook meegenieten. Verder is de demodisc van PlayStation ook wel gigantisch leuk, want dan kan je misschien sneller een keuze maken om een game te kopen ja of nee. Dit vond ik zeker een fijne toevoeging, omdat VR in mijn ogen nog een beetje in de kinderschoenen staat.

Conclusie

Vind ik de PlayStation VR zijn geld waard? In zekere zin wel! Ik zou dan wel voor het hele pakket moeten gaan, omdat ik geen camera heb en geen move controllers. Dan nog is de instap niet al te duur ten opzichte van de concurrenten en waarbij je ook nog eens een super dikke PC met een grafische kaart waar je u tegen zegt. Qua kosten is het dus nog redelijk te doen. Wat ik nu wel merk is dat de VR wel duurder is dan de console en dat is toch wel een beetje een gek idee. Verder is het leuk om te kijken of je VR ook nu wat vindt en mocht het later groter gaan worden, zou je altijd kunnen overstappen op het systeem wat dan heel erg van toepassing is.

Is het geschikt voor iedereen? Ik denk het niet. Ik werd vrij snel ziek van een potje RIGS spelen omdat je aan het springen bent en waar je kijkt daar schiet je ook naar. Het is super intens en vijf minuten spelen was voor mij een hele dag een misselijk gevoel hebben, wat wel jammer is. Verder als je horror fan bent, zijn de games die er nu zijn super gaaf en geven ze je echt het idee alsof je er zelf in speelt. Persoonlijk zou ik de wat jongere kinderen niet zo snel erop laten spelen, omdat het realisme nog een tikkeltje meer is met VR dan normaal gamen en kunnen ze vaak niet zelf aangeven of ze nu echt heel ziek worden en merk je dat pas later als hi/zij al op je vloer ligt.

Fijn weekend alvast en de winnaars van de winactie van Diablo III worden vanmiddag bekend gemaakt en in de blogpost gezet! Tot volgende week. Ik mag al verklappen dat het iets met Destiny 2 te maken heeft #Stoked!

Geschreven door Nick Strijbos

Written by
Nick Strijbos

Ik ben Nick, 28 jaar en schrijf voornamelijk over games en gadgets op B4men. Op de platformen van PlayStation, Switch en PC. In mijn vrije tijd game ik niet alleen hoor, maar hou/maak ik ook (van) muziek.

View all articles
Written by Nick Strijbos