GezondheidGezondheid

Noodkreet aan de horeca! Gast heer/vrouw is een vak, waar is de passie?

Ik heb drie van de mooiste beroepen ter wereld. Ik ben barbier, een vak met historie en wat ik uitvoer met liefde en passie. Daarnaast ben ik trainer en mag ik andere mijn vak leren en laten zien. Het is bijzonder om aan enthousiaste collega’s je passie te mogen doorgeven. Als laatste ben ik blogger, dit is een relatief nieuw beroep, wat door nog maar weinig mensen ook echt zo gezien wordt. Dat het een beroep is is zeker, het aantal uren wat hierin gaat zitten is geen hobby meer te noemen. Het is wel een beroep met heel veel vrijheid en heel veel leuke dingen. Je blogt namelijk over de dingen die jij tof vindt en daarom ben je altijd met leuke en mooie dingen bezig. Genoeg over mij. Ik wil mij graag even laten horen aan iedereen die ook maar iets met horeca te maken heeft.

Noodkreet aan de horeca

Voor mijn beroep van blogger gaan wij regelmatig uit eten. Super lekker en leuk! Toch zijn mij in de afgelopen jaren wel wat dingen opgevallen die mij van het hart moeten. In Nederland uit eten gaan kan op heel veel manieren, van streetfood tot sterrenzaak en van een patatje tot de meest bijzondere buitenlandse gerechten. Met het eten is over het algemeen niet heel veel aan de hand. Er wordt gelukkig vaak met passie en met eerbied voor de producten gekookt. Iets wat mij echter wel enorm is opgevallen of beter gezegd is tegengevallen, is de verloedering van het bedienend personeel. Ik noem het ook geen gast heer/vrouw meer want vaak zijn ze deze titel echt niet waardig! Wij hebben het voor elkaar gekregen om van een mooi en eerbiedwaardig vak een studentenbaantje te maken. Er is veel..heel veel concurrentie in de horeca en daarom moet er gekeken worden naar de prijs. Het is alleen heel erg jammer dat een lage prijs ten koste gaat van goed personeel. Waarop moet je dan bezuinigen hoor ik je denken. Niet op voedsel en niet op personeel maar op huur. Voor veel horeca bedrijven is de prijs voor een heel groot deel bepaalt door de huur van een lokatie. Een top lokatie is belangrijk maar wanneer het ten koste gaat voor het budget voor goed personeel is dit erg jammer. Wees daarom creatief als ondernemer en kijk eens verder naar bijzondere goedkopere lokatie’s met een lagere huur. Op deze manier blijft er budget over voor “goed” geschoold personeel. Dit zal zich terug betalen in goede reviews en mond tot mond reclame.

Ode aan de gastheer

Gastheer (ik zal het zo blijven schrijven maar voel je als dame vooral ook aangesproken) is een heel bijzonder vak. Jullie maken een avond! Bij een restaurant denken wij al snel alleen aan het eten wat op ons bord ligt. Natuurlijk heel erg belangrijk! Maar de manier waarop wij ons eten opgediend krijgen is minstens zo belangrijk. Je kan als kok nog zo je best doen maar als ik mijn eten ongeïnteresseerd onder mijn neus geschoven krijg, is het eten minder lekker. Wanneer er echter iets mis is gegaan met het eten, dan kan je als gastheer dit met flair oplossen en zal je hier als kok niet op worden afgerekend…kan gebeuren. De rol van een gastheer is dus van levensbelang! Passie voor zijn gasten, passie voor zijn dranken en passie voor zijn eten! Een goede gastheer maakt van een avond uit eten gaan een beleving.

Geen studentenbaan?

Is er dan iets mis met studenten in de horeca? NEE beslist niet! Ik snap ook wel dat je niet alleen maar top gastheren en vrouwen in je bediening kan hebben. Het is dus belangrijk dat je op zijn minst één persoon in dienst hebt die “zijn” groep kan aansturen en ervoor zorgt dat hij de rest kan optillen naar een hoger niveau. Voor de rest van het bedienend personeel is het belangrijk dat zij met bijna net zoveel passie maar met op zijn minst net zoveel enthousiasme de gasten bedienen. Wanneer je toekomst niet in de horeca ligt of wanneer je maar een paar uur per week in de horeca werkt is het lastig om veel kennis en passie op te bouwen maar enthousiasme maakt heel veel goed!

Beste horeca van Nederland, maak mijn avond weer tot een top avond! Kies voor goed personeel en niet alleen maar voor “goedkoop” personeel. Passie is alles!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer