MuziekMuziek

Nederlands trots, Bols Corenwyn 6 jaar gelagerd.

bols

Dat er ook in Nederland mooie dranken worden gemaakt bewijst Bols met zijn Corenwyn 6 jaar gelagerd. Daarom vonden wij het leuk en goed om deze maand dit prachtige Nederlands product eens in het zonnetje te zetten in plaats van whisky.

De Jenever

De geschiedenis van jenever begint al tussen 1347 en 1350 tijdens een grote pestepidemie. Geneesheren ontdekten dat je tijdens het distilleren van alcohol ook kruiden en planten kon toevoegen. Aan de jeneverbes werden al medicinale eigenschappen toegeschreven die werden versterkt door ze tijdens het distilleren aan de alcohol toe te voegen. De echte glorie van jenever begon rond 1600 omdat het voordeliger was om graan (bier) te gaan distilleren, dan gedistilleerde dranken uit het buitenland te halen. Omdat de handel in graan in Rotterdam was geconcentreerd kwamen hier de meeste branderijen. Uiteindelijk moesten deze uit de stad verdwijnen vanwege stank, overlast en brandgevaar. Vandaar dat men zich in Schiedam ging vestigen. Rond 1880 waren daar zo’n 400 branderijen gevestigd en kreeg Schiedam de bijnaam “Zwart Nazareth”. Ook in Amsterdam zat men niet stil. Op de Rozengracht was sinds 1575 Lucas Bols gevestigd met zijn likeurstokerij. In het “Lootsje” maakte hij van alcohol, kruiden, specerijen en vruchten zeer gewilde likeuren. Ook hij zag het succes van jenever en is daarmee aan de slag gegaan. Aangezien hij vaste klant was bij de V.O.C. had hij de beschikking over vele inheemse kruiden en specerijen én hij had de kennis om deze optimaal tot zijn recht te laten komen in de producten. De Bols Corenwyn werd zodoende een heel groot succes. Bols werd zelfs één van de grootaandeelhouders van de V.O.C.. Het is dan ook aan Bols te danken dat de Hollandse jenever en korenwijn over de hele wereld worden gedronken.

bols 1

De Korenwijn

De huidige korenwijnen lijken nog het meest op de vroegere jenevers al staat de benaming vooral voor een ambachtelijk gemaakt product. In de begintijd van jenever voegde men de benaming “wijn” toe aan het hoofdbestanddeel van het distillaat. Gebrande (gedistilleerde) wijn werd dus brandewijn en “koren” was het hoofdbestanddeel van jenever dus werd het “korenwijn” genoemd. Bols Corenwyn wordt nog steeds gemaakt uit een beslag van mais, tarwe, rogge en mout. Tijdens het distilleren worden kruiden en specerijen op roosters in de ketel gelegd waardoor het distillaat de smaken hiervan in zich opneemt en het de karakteristieke smaak krijgt. Bols laat zijn Corenwyn altijd een aantal jaren rijpen op Frans eikenhouten vaten uit de Limousinstreek. De meesterdistillateur van Bols maakt daarna een keuze uit tientallen vaten om de perfecte Corenwyn samen te stellen. Tot slot wordt de Corenwyn gebotteld in handgemaakte stenen kruiken.

bols_corenwyn_6jaar_2008_100cl RGB HR

Bols Corenwyn 6 jaar gelagerd

Bols Corenwyn 6 jaar gelagerd heeft minimaal 6 jaar houtrijping achter de rug. Voor deze Corenwyn worden twee soorten vaten gebruikt, de gebruikelijke Frans eikenhouten vaten en kleine minstens 10 jaar oude Bourbon vaten van Amerikaans eikenhout. Hierdoor is de Bols Corenwyn 6 jaar heel complex en vol van karakter. Het alcoholpercentage is 40%.

DSC04901

Bols Corenwyn 6 jaar gelagerd proefnotities:

Kleur: warm, donker goud;

Neus: zacht, kruidig met wat zoete vanille;

Smaak: zacht, vol, licht zoet, het fruit van aardbei en citrus, mout, kruiden en wat hout;

Afdronk: Lang, moutig, kruiden, zacht en een prachtige balans.

Er is niets tegen het drinken van een whisky, cognac of ander buitenlands distillaat. Maar ik wil hier toch wel een “lans breken” voor het vloeibare gouden graan van eigen bodem zoals deze prachtige Bols Corenwyn 6 jaar gelagerd. Licht gekoeld laat deze Hollandse Meester de tongen van velen kennis maken met een prachtige engel.

Proost!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4Men.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer