MuziekMuziek

Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar unieke smaak om te drinken en mee te koken.

borrelplank met vis recepten bij genever

Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar is een heel bijzondere en voor Nederland unieke genever. Genever of jenever heeft al jaren in Nederland een enorm imago probleem. Het staat te boek als het “borreltje van opa” of als goedkoop alternatief voor in de cola. Dit is echt zo ontzettend onterecht!! Waar whisky, rum en gin de afgelopen jaren heel populair zijn geworden blijft genever nog steeds een beetje achter. Super jammer, want het is namelijk een oer-Hollands product, wat wanneer het op hout heeft gelegen echt de kwaliteit van een mooie whisky kan hebben.

Ik wil je met dit artikel gaan uitdagen om in plaats van een mooie whisky, rum of gin eens te kiezen voor deze Boomsma Vat Gerijpte Genever. Hij zal je echt doen verbazen.

Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar

Tijd maakt alles lekkerder en mooier! Dit is een heel simpele regel die bijna op alles in het leven slaat. Dranken zijn hierin dan ook geen uitzondering. Wanneer je een mooi product als een unieke moutwijn stookt en op hele mooie houten vaten 10 jaar lang weglegt, dan kan het niet anders dan lekker zijn.

Wat maakt deze Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar oud zo uniek? Eigenlijk heb ik je net het antwoord al gegeven. Boomsma is een Fries familiebedrijf, wat al 135 jaar hele mooie spirits stookt. Zij stoken zelf een eigen moutwijn, wat uniek is in Nederland. Er wordt in Nederland al niet heel veel genever of jenever meer gestookt, laat staan dat ze de tijd krijgen om te rijpen. Boomsma heeft voor deze 10 jaar gerijpte genever gekozen voor vaten van Amerikaans eiken. Dit maakt de genever heel bijzonder en ook oprecht heel lekker. Daarom krijgt hij zeker voortaan een plekje vooraan in mijn drankenkast.

Aan de slag met deze Boomsma Genever

Om te laten zien dat Genever / jenever echt meer is dan een kopstootje of een borreltje op latere leeftijd, ga ik aan de slag met deze Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar. Ik zal een proefnotie geven, een lekkere cocktail maken en ik neem hem mee in de keuken om mee te koken. Zo krijg je een mooi beeld en een eerste zetje om zelf deze uitdaging ook aan te gaan. Even geen buitenlands gedestilleerd in huis halen maar “gewoon” onze eigen roots terug op het voetstuk zetten wat het verdient!

Proefnotitie van de Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar

  • Kleur: licht gouden kleur
  • Neus: zoete tonen van vanille, zoethout en meloen. Daarnaast zijn er ook diepere kruidige tonen van tijm, rozemarijn en anijs.
  • Smaak: de smaak is lekker zoet en zacht met de smaken van vanille en hout.
  • Afdronk: lang, diep en zwoel. De afdronk is verrassend zwoel en licht “granig”. Na een iets langere tijd wordt de afdronk als een zwoel vanille ijsje met een lichte bananen smaak.

De Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar in de keuken

Samen met Marie Louise heb ik een borrelplank met vis recepten gemaakt. Vis combineert namelijk ontzettend goed met Genever. We hebben geflambeerde gamba’s gemaakt, mosselen in een krokant genever korstje, een krabsalade en een bruschetta met gerookte makreel. Het zijn simpele gerechten die je heel goed thuis zelf kan namaken.

recept geflambeerde gamba’s met Boomsma Vatgerijpte genever 10 jaar

wat heb je nodig: 350 gram diepvries gamba’s die al zijn schoongemaakt (voor gebruik laten ontdooien), scheut genever, 1 flinke teen knoflook fijngehakt, handje fijngehakte peterselie, snuf chilivlokken, peper en zout.

Hoe maak je het klaar: Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan, bak de gamba’s met een snuf vers gemalen zwarte peper en zout en de knoflook. Voeg een scheut genever toe. Flambeer vervolgens de gamba’s tot het vuur uit de pan is. (zet wel de afzuigkap uit als je gaat flamberen, anders kan het vuur erin gezogen worden). Bestrooi de gamba’s met een snuf chilivlokken en peterselie.

Recept bruschetta met makreel

wat heb je nodig: gerookte makreel, 1 avocado in blokjes gesneden, 1/4 komkommer in blokjes gesneden, sap van een 1/2 citroen, olijfolie, snuf vers gemalen zwarte peper en zout, vers stokbrood in plakjes gesneden, 125 gram crème fraîche

hoe maak je het klaar: meng de crème fraîche met een flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout. Meng de blokjes avocado met komkommer en het sap van een 1/2 citroen. Besprenkel de sneetjes stokbrood met olijfolie en rooster beide kanten. Smeer de plakjes vervolgens in met de crème fraîche, leg daarop het mengsel van avocado en komkommer en daarop gerookte makreel. Bestrooi eventueel met een beetje chilivlokken en/of fijngehakte peterselie.

Recept krabsalade

wat heb je nodig: 200 gram surimi, 3 eetlepels mayonaise, 1/2 tl paprikapoeder, 1 tl mosterd, snuf uienpoeder, snuf knoflookpoeder, snuf vers gemalen zwarte peper en zout, sap van limoen, snuf chilivlokken.

hoe maak je het klaar: trek de surimi uit elkaar en meng met alle overige ingrediënten.

recept mosselen in een krokant genever beslag

wat heb je nodig: 150 gram gekookte mosselen, 40 gram bloem, 40 ml Boomsma Genever, 40 ml water met koolzuur (mag ook zonder maar met wordt het krokanter).

hoe maak je het klaar: Meng in een kom de bloem, genever en water tot er een papje ontstaat. Voeg nu de mosselen toe en roer deze goed door het beslag. Frituur de mosselen in kleine porties in 180 graden voor ongeveer 1,5 tot 2 minuten. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Cocktail recept met deze Genever

Grand Old: Deze cocktail is een heerlijke cocktail voor de herfst. De combinatie van de Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar en de smaken van sinaasappel brengen warmte en de zon even terug. Zo maak je de cocktail:

  • 30 ml. Boomsma Vat Gerijpt Genever 10 jaar
  • 30 ml. Grand Marnier
  • 30 ml. vers limoensap

Vul een tumbler glas met ijs. Schenk over het ijs de Genever, Grand Marnier en de limoensap. Roer voorzichtig even door. Neem een schijfje sinaasappel wrijf deze voorzichtig langs de rand en doop je glas in heel fijn zee zout. Serveer de Grand Old met een schijfje sinaasappel.

Grand Old cocktail met Boomsma genever Vatgrijpt 10 jaar

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen overtuigen om toch eens voor een Genever te kiezen. De Boomsma Vat Gerijpte Genever 10 jaar is verkrijgbaar bij de betere slijter. Geen 18 is geen alcohol!

dit artikel is een samenwerking. Door dit soort artikelen kan ik jou op B4men blijven voorzien van artikelen.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer