MuziekMuziek

Monkey Shoulder whisky van de maand februari.

Monkey-Shoulder-Logo

MONKEY SHOULDER: IS GEEN APEKOOL.

Bijna overal kan je apenstreken tegenkomen, maar Monkey Shoulder is een typische term in de whiskywereld van vroeger. Tegenwoordig staat Monkey Shoulder voor een whisky die een loopje nam met de tradities van de whiskywereld en deze op z’n kop zette door op een vernieuwende en moderne manier een prachtige whisky te maken.

image

Monkey Shoulder een naam met traditie

De naam Monkey Shoulder verwijst naar de afhangende schouder die de mannen, die de gerst van de floor malting met de hand moesten omscheppen, kregen door dit zware werk.

monkey shoulder 1

Nog steeds wordt de gerst met de hand gekeerd, maar onder dusdanige omstandigheden dat de aandoening niet meer voorkomt. Monkey Shoulder is nu een eerbetoon aan deze vroegere arbeiders.

Triple Malt Whisky

De legendarische Malt Master David Stewart van Glenfiddich creëerde de eerste “triple” malt whisky door een combinatie te maken van drie single Speyside malts van drie van de beste distilleerderijen. Het is dus een 100% Schotse malt whisky gemaakt van uitsluitend gemoute gerst en in koperen pot stills gedistilleerd.

monkey shoulder

De huidige Master Brian Kinsman is met veel respect met het werk van Stewart verder gegaan en selecteert persoonlijk de first fill bourbon vaten waar de whisky’s in gaan rijpen. Elk goedgekeurd vat wordt helemaal uit elkaar gehaald en zo gerepareerd in de eigen kuiperij dat ze de maximale bourbon aroma’s kunnen afgeven in de tijd die de malt whisky’s nodig hebben om met elkaar te huwen.

image

Monkey Shoulder een trendy whisky

Monkey Shoulder is één van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen sinds tijden in Schotland. Het is een heel trendy en moderne whisky die toch met de traditionele en ouderwetse technieken wordt gemaakt. Het is een compromisloze malt whisky die een nieuwe generatie whiskydrinkers zal aanspreken. Hij heeft stijl en inhoud en maakt een einde aan de stoffigheid die je bij sommige whisky’s zo overduidelijk proeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze whisky al heel veel prijzen en bewondering heeft gekregen. Monkey Shoulder is ook een whisky die bij bartenders heel geliefd is omdat je er hele mooie en lekkere cocktails mee kan maken. Later deze maand gaan we hier een mooie artikel over schrijven met een paar mooie cocktail recepten die je kan maken met de Monkey Shoulder.

image

Proefnotitie van de Monkey Shoulder

Kleur: Donker goud;

Neus: Licht en toch complex. Kruidig eiken, sinaasappel,  zachte vanille en honing.

Smaak: Zacht en rond. Iets zoetig, zachte vanille, hints van kruiden, jam en sinaasappel, beetje turf.

Afdronk: Mooie lange en zachte afdronk met een prachtige balans van fruit, kruiden en mout.

image

Kortom, Monkey Shoulder is een authentieke maar modieuze single-malt whisky van hoge kwaliteit. De prijs valt echter erg mee en ligt rond de €26,- een heel scherpe prijs voor deze leuke whisky.

William Grant & Sons hebben met deze heerlijke whisky de whiskywereld weer eens goed opgeschut, en ons zeker geen apenstreek geleverd.

Slainte!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion voor B4men.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog geen 18 jaar? Dan geen alcohol!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
Written by Jan Willem Huffmeijer