MuziekMuziek

Je eerste werkdag: wat trek je aan?

Het is een dilemma waar heel wat mensen, zeker ook mannen, al voor hebben gestaan op hun eerste werkdag in een nieuwe baan: welke kleding trek je aan? Met een beetje geluk ken je het bedrijf waar je terechtkomt al redelijk goed, ben je er al meerdere keren geweest voor een gesprek. Dan heb je misschien ook al een klein beetje rond kunnen kijken, en gezien wat de algemene stijl van kleden ongeveer is. Heb je pech, dan heb je daar wat minder kennis over, en heb je eigenlijk geen idee van wat je het beste aan kunt trekken.

Is er iets over vastgelegd?

Voor je je op je kledingkast stort en op zoek gaat naar een outfit die je geschikt vindt, is het goed om eens te bekijken of je bij alle informatie die je rondom je contract ontvangen hebt, wellicht iets kan vinden over een dresscode. Er zijn nog aardig wat bedrijven die hier iets over hebben vastgelegd, wat je vaak een handje op weg kan helpen.

Toch kan het, zelfs met een dresscode, lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Als een redelijk formeel zijn dresscode als ‘casual’ bestempelt, kan dat een heel andere betekenis hebben dan wanneer een veel informeler bedrijf dat doet. In het eerste geval wordt wellicht bedoeld dat een pak niet per se driedelig of op maat gemaakt hoeft te zijn, terwijl in het tweede geval een hoodie of T-shirt in het achterhoofd werd gehouden.

Probeer om, wanneer je voor een gesprek op het bedrijf aanwezig bent, goed om je heen te kijken. Let daarbij niet alleen op de mensen die je spreekt, maar ook op de rest van de medewerkers. Wat dragen zij? Hoe zijn de omgangsvormen? Alhoewel het lastig kan zijn om je in zo’n korte tijd echt een beeld te vormen, kun je vaak wel aanvoelen wat in het algemeen de sfeer is, en met welke kleding je in ieder geval geen flater slaat.

Waarmee zit je altijd goed?

Heeft een bedrijf een heel duidelijke cultuur qua kleding, alle mannen strak in het pak, bijvoorbeeld, dan zie je dat meestal wel, of voel je het aan. De kans is zelfs groot dat het je expliciet verteld is.

Is het wat minder duidelijk, dan is het zaak om kleding te kiezen waarmee je altijd goed zit. Een overhemd is wat dat betreft een slimmere keuze dan een trui of T-shirt. Combineer hem op je eerste dag met een wat nettere broek, om helemaal aan de veilige kant te zitten. Merk je al snel dat bij jeans heren ook niet raar worden aangekeken, kun je in de dagen erna je kleding daar altijd nog wat op aanpassen. Te netjes gekleed naar je werk komen en dit steeds wat meer casual maken wordt over het algemeen meer geaccepteerd dan op je eerste dag te casual binnen komen wandelen, en daarna opeens switchen naar een pak.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer