MuziekMuziek

The Irishman Whiskey treedt op de voorgrond.

Single Malt (Lo)
The Irishman Whiskey Single Malt
12YO Irishman (Lo)
The Irishman Whiskey 12 Year Old

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Ieren zijn een veerkrachtig volkje. Er is wel eens beweerd dat ze te vergelijken zijn met een bokser die een gevecht van twaalf rondes heeft en tot de negende ronde in de touwen heeft gehangen, maar dan op een ongelooflijke manier gaat terug vechten. Zo is het met de productie van hun Whiskey ook altijd geweest. Ze hadden periode van grote bloei en periode waarin zij bijna van de kaart werden geveegd. Ook in de vorige eeuw hebben zij een aantal zware klappen gekregen waardoor veel bedrijven moesten sluiten en er uiteindelijk maar drie distilleerderijen overbleven. Maar vanaf eind vorige eeuw en begin deze eeuw worden oude merken met succes weer tot leven gewekt. Ook worden er nieuwe merken aan toegevoegd. In 1999 begonnen Bernard en Rosmary Walsh met het maken van de originele Irish Coffee die in flessen wordt verkocht. Vanuit dit succes zijn ze begonnen met het in kleine aantallen op de markt brengen van hun whiskey’s. Er is grote bewondering voor de kwaliteit en smaak van de distillaten. Hun whiskey’s halen grote prijzen binnen en krijgen hoge waarderingen zoals The Irishman Single Malt. Deze single malt kreeg 93 punten van het Beverage Tasting Institute USA en won in Duitsland in 2012 en in Amerika in 2013 gouden medailles.

Ook The Irishman Cask Strength die gebotteld wordt op 53,4% abv is bedolven onder gouden medailles. Bovendien kreeg deze whiskey maar liefst 94,5 punten in de Jim Murray Whiskey Bible.

Cask Strength
The Irishman Whiskey Cask Strength

 

Kortom zij verstaan hun vak en vanwege deze successen gaat Walsh Whiskey Distillery een eigen distilleerderij en maturing warehouses bouwen om het hele proces in eigen hand te nemen. Ook komt er een bezoekerscentrum. Dit alles is mogelijk geworden omdat ILLVA Saronno, in Nederland o.a. bekend van de merken Disaronno, TiaMaria, Isolabella Sambuca en Skinos, de trotse partner is geworden van Walsh Whiskey Distillery.

De whiskey’s van The Irishman zijn traditionele Ierse whiskey’s. Dat wil zeggen gemaakt van Iers gerst, geëest zonder turf en drie keer gedistilleerd in een traditionele Ierse potstill. De distillaten rijpen daarna vele jaren in Bourbon en Oloroso sherry vaten.

Maandag 4 september werden bij Disaronno International B.V. in Amsterdam The Irishman whiskey’s geïntroduceerd. Eigenlijk wordt de whiskey al bij een paar speciaalzaken verkocht maar daar is nooit veel aandacht aangegeven. Nu er een nieuwe strategie van toepassing is willen ze dat aan whisk(e)y minnend Nederland laten weten ook. En terecht, want wat zijn dit mooie en heerlijke Whiskey’s! Zij verdienen een goede plaats bij de slijters in de winkel, maar meer nog bij u op tafel.

 

Om u enig idee te geven, vermeld ik mijn proefnotitie van:

 

The Irishman Single Malt:

 

De kleur:  beetje rood koper/goud.

De geur:  Rijp en fruitig met het zoet van rijpe perzik, gedroogde abrikoos en tropisch fruit.

Wat hints van oranje bloesem en vanille.

De smaak:  Rond en zacht met een groot smaakpallet van vanille, muesli, geroosterde amandelen en honing. Lichte smaak van eik en biscuits.

De afdronk:  Heerlijke afdronk met prettige nasmaak met een lichte moutsmaak en zoete eik. Het is niet zo zeer een afdronk, maar meer een prachtige toegift.

Founder s Reserve (Lo)
The Irishman Whiskey Founders Reserve

 

Het is een eerste kennismaking met deze gulle Ier en zeker niet de laatste. Dus ik kom beslist nog terug op The Irishman whiskey. Want zoals ik dit artikel begon over de veerkracht van de Ieren, laten ze bij Walsh Whiskey Distillery zien wat dat kan betekenen, namelijk dat hun whiskey’s elk gevecht aan durven gaan.

 

Sláinte!!

Jos Huffmeijer, Le Nez Promotion.

Jos geretoucheerd en in gekleurd

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
1 comment
Written by Jan Willem Huffmeijer