MuziekMuziek

B4men reviewd de beste Single Malt te wereld. Craigellachie 31 years in oak.

De dagen worden korter en met nog een paar stuiptrekkingen is de zomer bijna vergeten. Tijd voor dikkere kleding, steviger eten en verwarmende dranken. De whisky staat weer op tafel en de gin tonic gaat weer even de ijskast in. Ik heb jullie de afgelopen jaren al heel veel mooie whisky’s mogen laten zien. Echter nog nooit een whisky die is uitgeroepen tot de beste Single Malt ter wereld. Natuurlijk is deze whisky voor niet heel veel mensen bereikbaar en daarom heb ik ook de 13 jaar en de 23 jaar Craigellachie om aan jullie voor te stellen.

Craigellachie distilleerderij

De Craigellachie distilleerderij werd in 1888 gebouwd door P.J. Mackie en zijn zakenpartner. Mackie was o.a. de naamgever en uitvinder van White Horse whisky. Tegenwoordig is de Craigellachie distilleerderij is handen van Bacardi alleen is de leiding in handen van dochteronderneming Dewar & Sons. De distilleerderij van Craigellachie ligt midden in het gelijknamige plaatsje gelegen. Deze plaats ligt precies bij de plek waar de bekendste rivieren van de Speyside samenstromen. De rivier de Fidddich mondt hier uit in de rivier de Spey. De naam Craigellachie komt uit het Gaelic en betekent “grote rots”. De keuze van de bouwplaats van de Craigellachie distilleerderij was niet alleen het goede water uit de nabijgelegen Convalheuvels maar vooral de ligging vlakbij het treinstation van de “Strathspey Railway”. Dit was toen belangrijk voor de aanvoer van gerst en turf en de afvoer van de whisky. Deze spoorlijn is in 1967 helaas opgeheven en nu is het onder de naam Speyside een bekende wandelroute. De Craigellachie distilleerderij heeft echter onder eigen naar niet heel veel uitgebracht. Slechts 2 % van de geproduceerde maltwhisky van de Craigellachie distilleerderij wordt als single malt whisky gebotteld. Het overige deel wordt voor de Dewar’s 12 yo whisky gebruikt.

Craigellachie Whisky’s 

Ik heb drie hele mooie whisky’s om aan jullie voor te stellen. Ik heb de Craigellachie 13, 23 en 31 jaar oud waarvan de 31 jaar is uitgeroepen tot de beste single malt van de wereld. Ik zal met mijn proefnotities het van jong naar oud opbouwen. 

Craigellachie 13 

 • Kleur: licht geel
 • Neus: stevig en met veel alcohol. Verder in de neus wat dun maar wel fruitig.
 • Smaak: Stevige whisky en onverwacht veel sterker in mond na de lichte neus. Hij komt best heftig binnen, ik hou hier persoonlijk wel van. De eerste smaaktonen zijn rokerig om heel snel te draaien in zoete en fruitige tonen. Vanille en rijp tropisch fruit voeren de boventoon om vervolgens vol en weer wat rokerig te worden
 • Afdronk: lang en intens. De Craigellachie 13 blijft heel lang in de mond met een heerlijke zoete smaak van mango. Echt veel voller dan je in eerste instantie zou denken en verwachten
 • Alcohol: 46%
 • Prijs: ongeveer € 45,-

Craigellachie 23

 • Kleur: diep goud
 • Neus: zacht en rijk. De neus is complex maar zeer gentle, fruitige en kruiden tonen maken plaats voor een diepe eikenhouten geur.
 • Smaak: Krachtig maar vriendelijk. Waar de 13 jaar binnen komt stampen maakt de 23 jaar een elegant maar daadkrachtig entree. De frisse fruiten als peer en groene appel komen meer naar voren dan bij zijn voorganger. 
 • Afdronk: lang en intens.  Veel minder rook en heftige smaken maar juiste vriendelijke zoete, kruidige en fruitige smaken geven deze whisky een complexe en rijke smaak.
 • Alcohol: 46%
 • Prijs: ongeveer € 349,-

Craigellachie 31

 • Kleur: goud
 • Neus: vriendelijk en vol. De geurtonen van zoet fruit komen gelijk naar voren. Ondanks het hoge alcohol percentage is de neus heel vriendelijk. De complexiteit komt in de tweede neus, geurtonen van eiken en kruiden zitten wat dieper verscholen.
 • Smaak:Rijk en tintelend. Wauw de whisky komt zacht binnen maar begint gelijk te tintelen door heel je mond. Een bijzondere sensatie waardoor ik even de smaak vergeet. Tijd voor een tweede slokje, tonen van ananas, marsepein, vanille en lychee komen als eerst naar voren. Iets later komt er wat pit en een lichte vleessmaak met wat rook naar boven. Erg bijzonder 
 • Afdronk: lang en complex. Eerlijk is eerlijk ik heb wat moeite met de afdronk. Deze is erg droog dit samen met smaak van rook, sinaasappel en noten maken het wat wrang. Niet helemaal mijn smaak. 
 • Alcohol: 52,2 %
 • Prijs: start vanaf € 600,- maar ik heb hem ook al ver boven de € 2000,- gezien.

Een bijzondere kennismaking met een heel mooi merk. Craigellachie is zeker een whisky om meer van te gaan ontdekken. De 13 en de 23 jaar hebben heel veel indruk op mijn gemaakt en de beste single malt was dan weer niet helemaal mijn smaak. Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen…ik heb in ieder geval wel een goede smaak voor mijn portemonnee 😉

 

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer