MuziekMuziek

Game Review: Secret of Mana (PS4) – Back In Time!

Deze week heb ik weer een remake game, dit keer komt het origineel uit 1993! Secret of Mana is een RPG (Role Playing Game) met een 3D look van boven af (birdseye). Het is uitgebracht door het Japanse bedrijf Square Enix (In 1993 heette het nog Square) en is nu te spelen op de Playstation 4 & PC.

Het spel start meteen al goed. Mooi beginscherm, graphics zijn wel nice en een fijn muziekje. Dit zetten voor mij wel meteen een verwachting van het spel, hoe zou de rest namelijk zijn? Dat was heel aangenaam! Graphics en muziek zitten wat mij betreft wel snor. Voor ieder soort moment wat je doorstaat heb je een verschillend muziekje die in een loop loopt, vaak is dit een relatief rustgevend liedje. Verder kan je ook kiezen (als je echt op een nostaligsche trip gaat) kiezen voor de originele muziek in 8-Bit en bij die mensen zal het dan wel meer gaan kriebelen.

Als je wilt beginnen krijg je een intro filmpje over waar het verhaal over gaat. Zonder al te veel Spoilers te geven komt het er op neer dat Mana, (de kracht van de wereld) oorlog voor Mana heeft gezorgd. Mana is van de wereld verdwenen en er is vrede op de planeet. Totdat jij als Randi (Je kan zelf een naam kiezen, Randi is origineel) een zwaard vindt waar je tot wordt aangetrokken door een stem. Jij trekt het zwaard uit de grond en raad eens… er zit Mana in! Dit zorgt meteen voor de opkomst van ‘monsters’ waardoor de geschiedenis zich zal gaan herhalen om de kracht van Mana.

Dit is meteen je begin wapen om mee te vechten. Het vecht idee is iets anders dan dat je van andere RPG’s gewend bent. Je hebt een percentage balk onderin je scherm, is deze 100% dan doe je ook 100% schade aan je vijand. Zit je hieronder, dan doe je aanzienlijk minder schade dan dat de balk helemaal vol zit. De balk zit ook gekoppeld aan je sprinten, dus als je net een heel stuk aan het rennen bent geweest, zal je niet meteen op volle kracht een slag kunnen maken.

Na ongeveer 1,5 á 2 uur spelen kom je op het punt dat je 2 Allies gaat krijgen niet tegelijk, hun namen zijn Primm & Popoi, tevens kan je hun naam ook veranderen. Dit maakt het spel een stuk interessanter wat mij betreft. Ik had eerst geen idee maar blijkbaar kan je dus Secret of Mana met totaal 3 mensen spelen. Dat is dan wel weer heel gaaf gedaan. Je connect nog 2 andere controllers en je kan lekker met z’n 2en of 3en spelen. Mocht je nu alleen spelen, kan je ook switchen tussen de 3 Characters! Mocht er dus 1 zijn die snel dood gaat, of niet helemaal doet wat jij wilt, switch je en kan je het oplossen.

Het In-Game menu is wel eventjes wennen, dat is een zogenaamde Ring Command. Wat betekend dit? In feite kan je op elk moment van het spel op pauze zetten en veranderen wat je wilt. Wil je je Characters iets laten eten zodat ze weer levens krijgen vlak voordat ze geraakt worden? Dat kan! Ik vind het eigenlijk wel een tof mechanisme, het is wat anders dan een ‘normale’ RPG.

Al met al vind ik het echt een plezier om te spelen. Het spel oogt goed. Muziek is fijn, al had ik soms wel wat meer afwisseling gehad van muziekjes maar het is en blijft een remake van 25 jaar geleden.

Written by
Nick Strijbos

Ik ben Nick, 28 jaar en schrijf voornamelijk over games en gadgets op B4men. Op de platformen van PlayStation, Switch en PC. In mijn vrije tijd game ik niet alleen hoor, maar hou/maak ik ook (van) muziek.

View all articles
Written by Nick Strijbos