Filmrecensie – ‘A Prayer Before Dawn’ (Spoilervrij!)

Film en series recensies / reviews

Thaiboksen, een klamme gevangenis, heethoofden en drugs. Dit samengevoegd is zo’n beetje waar A Prayer Before Dawn om draait. Dit waargebeurde verhaal is geregisseerd door Fransman Jean-Stéphane Sauvaire en de hoofdrol wordt gespeeld door Joe Cole (Peaky Blinders, Green Room).

Namens B4men heb ik dit rauwe spektakel mogen checken in Het Ketelhuis in Amsterdam. Na een bakje koffie en een steile trap omhoog, ging de film van start.

A Prayer Before Dawn

Hoofdpersonage Billy Moore leidt een van god losgeslagen leven vol drugs en geweld. Zijn enige houvast is boksen, iets waar hij dan ook verdomd goed in is. Na een inval door de politie in zijn Thaise woning (lees: crackhok) wordt hij zonder pardon achter de tralies gezet. Vanaf daar begint het gevangenisleven van het Britse uitschot. Hij begeeft zich tussen de vol getatoeëerde Thaise criminelen en probeert gaandeweg zijn draai te vinden in een van de meest gevaarlijke gevangenissen ter wereld: Klong Prem. Na een aantal obstakels weet hij zich te kwalificeren voor een wedstrijd in Muay Thai Boxing. Zijn training binnen de gevangenismuren en de zware weg naar het gevecht toe zijn alleen niet zonder slag of stoot aan hem voorbij gegaan.

Bangkok Hilton
Na een wat vluchtige, warrige openingsscène (hier later meer over) wordt Moore opgepakt door de Thaise politie. Vanaf hier en gedurende de rest van de film is het duidelijk dat niets minder dan de keiharde realiteit gehanteerd wordt. De taalbarrière tussen de Brit en het gros – de Thaise inmates – zorgt ervoor dat het al korte lontje van Billy Moore meermaals getriggered wordt. In het begin zie je dat de aan crack verslaafde Moore zich nog inhoudt en niet toehapt, maar zodra zijn drugsverslaving niet verder gevoed kan worden, verandert hij in een explosief, losgeslagen beest. Opgezwollen knokkels, vijanden maken en marteling tot gevolg. Zijn enige toeverlaat: een nieuwe high proberen te regelen van achter de tralies vandaan, of…de ring in!

Tanden laten zien
Zonder al te veel te spoilen, wilde ik het toch nog even hebben over het ‘survival of the fittest’ sausje dat in flinke scheuten over deze film heen gegoten is. Iets na de intro is te zien hoe Moore een cel in gegooid wordt waar iedereen op een kluitje zit, met niets meer dan een lapje stof om op te liggen. Vanaf dat moment wordt de ‘leider’ van de betonnen varkensstal in beeld gebracht en krijgen de nieuwelingen binnen het gevangenisblok een vleeskeuring. Het dunne, iele volk heeft een heel slecht vooruitzicht, daar waar iemand die zichzelf weet te verdedigen en niet op zijn mondje is gevallen alom respect toegeworpen krijgt. Dit aspect is erg sterk uitgewerkt naar mijn idee.

Je wordt als kijker aan het lijntje gehouden
Tenzij je een talent ben in de beheersing van de Thaise taal, is een redelijk gedeelte van de film een verrassing wat betreft dialoog. Vanuit het perspectief van Moore zijn er verschillende scenes waarbij de medegevangenen wat lopen te brabbelen in hun eigen taal, zonder dat dit ondertiteld wordt. Wat mij betreft is dit alleen maar interessant. Regisseur Sauvaire weet namelijk goed in beeld te spreken. Met andere woorden, het is vrijwel altijd duidelijk welke kant het verhaal toe buigt. Knap werk!

Openingsscene
Al hoewel ik zeker heb genoten van deze film, viel ik toch wel ergens over. Zo werd tijdens de openingsscene een bokswedstrijd gefilmd. De camera vloog hierbij alle kanten op, het scenario was hierdoor slecht te volgen en vaag. Uiteraard is er met opzet gekozen voor deze manier van filmen, maar het was wat mij betreft toch iets te veel van het goede. Verderop in de film werd dit weer prima rechtgetrokken met steady shots en het flitsende effect op een lager niveau.

Not for the faint of heart
Wat mij betreft is A Prayer Before Dawn een geslaagde film met een zeer gepast en enigszins onverwachts slot. Hetgeen het te bieden heeft, wordt recht in je gezicht geworpen: Een rauw, ongeslepen verhaal over uitschot dat in leven probeert te blijven binnen de hel op aarde. Aangezien ik zelf een groot fan ben van vechtsport, werd deze film mij als een warme maaltijd geserveerd. Mocht je echter tegen het 18+ randje oplopen, dan ga je wellicht thuiskomen van een koude kermis.

Vanaf 24 mei 2018 draait A Prayer Before Dawn in de bioscoop. Wil jij alvast het sfeertje proeven? Checken de trailer hieronder!

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer