MuziekMuziek

Een reeks toffe documentaires op Netflix: ‘Van de vleesindustrie tot aan dopinggebruik’

Films en series weten mij al jaren enorm te vermaken. Nu heb ik sinds kort Netflix en daarmee ook al vele lovende verhalen gehoord over het aanbod aan documentaires op het platform. Zo krijg ik verschillende tips binnen. Een deel hiervan heb ik de afgelopen weken kunnen checken en deel ik graag met jullie!

Fightworld
Frank Grillo, bekend van verschillende Purge films en Captain America, reist de wereld over om iets te proeven van verschillende vechtstijlen. Dit gaat van de Mexicaanse vertakking van boksen, tot aan het keiharde Krav Maga in Israël. De reeks gaat over vechtsport, maar legt vooral de focus op de cultuur die hier omheen heerst. Zo wijden aspiranten hun volledige leven aan de vechtsport, puur omdat dit hun grootste bron van inkomsten is. De serie toont dus het totaalplaatje, iets wat ik hier dus juist heel erg tof aan vind. Daarnaast is presentator Frank Grillo echt een mensenmens. Het is mooi om te zien hoe hij gemakkelijk vrienden maakt, ondanks de taal- en cultuurbarrières. Seizoen één staat pas sinds kort op Netflix en telt een vijftal afleveringen, elk rond de 45 minuten en met steeds een ander type vechtsport onder de loep.

Icarus

Topsport is keihard werken en er compleet voor gaan. Ik heb niets meer dan respect voor elke vorm van topsport, toch bestaat er nog steeds zoiets als doping.
Al hoewel het illegale middeltje gebruikt wordt bij een hoop verschillende sporten, richt de documentaire Icarus zich op het wielrennen. Presentator Fogel wil als amateurwielrenner in beeld brengen hoe het is om zelf doping te gebruiken en welke gevolgen dit heeft voor zijn sportprestaties, maar ook of hij dit lichamelijk wel weet te verdragen. De documentaire wordt constant onderbouwd met uitspraken van doctoren, professoren en bekenden binnen de sport. Ook de Russen komen aan bod, waar uiteindelijk nog een ruw randje aan zit. De documentaire doet namelijk iets meer uit de doeken over het Russische dopingschandaal dan aanvankelijk gedacht werd.
Icarus is een Netflix Original, een eigen productie van Netflix dus. Vanaf augustus dit jaar staat de documentaire online. Snel checken!

What the Health

Ik moet eerlijk bekennen dat als ik voorheen al aan documentaires dacht, ik nooit zou voorzien dat dit type documentaire op mijn lijstje zou komen te staan. De documentaire draait namelijk om eetpatronen van de mens. Dit op wereldwijde schaal. What the Health is geproduceerd door Kip Anderson, een nuchtere, down to earth Amerikaan (die zijn vrij schaars).
What the Health is, zoals de naam al doet vermoeden, een aaneen stapeling van weetjes en feiten over ons gezamenlijke eetgedrag. Van de gezondheidsschade die het dagelijks eten van vlees met zich mee zou moeten brengen, tot de meest krankzinnige vormen van dieet. What the Health geeft de donkere kant van ons voedselaanbod weer. Daarnaast is het geen slap gelul, maar opbouwend en leerzaam. Anderson stelt specifieke, gerichte vragen aan verschillende deskundige. Misschien stempel je mij als schrijver van dit stuk nu weg als goedgelovige, zachtzinnige veganist. Vandaar even een voorbeeldje van een (wat mijn betreft schokkend) onderwerp dat aangekaart wordt in deze documentaire. Er wordt een aanzienlijk gedeelte van de documentaire laten zien waar bepaalde overheidsinstanties pas echt voor staan. Zo blijkt dat de American Cancer Society niet willen ingaan op de link tussen eetgewoontes en ziektes. Ook blijkt dat instanties die de strijd tegen overgewicht aan moeten gaan, gesponsord worden door gigantische corporaties als KFC, Burger King en McDonald’s. Doorgestoken kaart dus, toch trapt de goedgelovige burger er gewoon in. Echt een absolute aanrader als je net als ik van een scherpe, kritische verhaalvertelling kan genieten.

Cowspiracy

Wederom een productie van Kip Anderson. Daar waar What the Health al het tipje van de sluier heeft opgelicht wat betreft de vleesindustrie, gaat Cowspiracy hier nog veel dieper op in. De documentaire toont een beeld over de vleesindustrie waar we als consument totaal bij stilstaan wanneer we weer een stuk biefstuk uit de schappen van de supermarkt halen. Het sterke aan deze documentaire is dat je als kijker niets opgelegd wordt. De informatie wordt alleen voorgeschoteld, het is aan jou als kijker om te bepalen wat je hier mee wil doen. Ikzelf at voorheen bijna elke dag wel vlees bij mij avondeten. Sinds deze documentaire een paar weken terug ben ik zelf veel meer bewust gaan worden van de gevolgen van het ‘sponsoren’ van de vleesindustrie. Dit gaat daadwerkelijk van de ontbossing in landen als Brazilië tot aan het feit dat er voor het stukje rundvlees op jouw bord minstens 1000 liter water bij het verwerkingsproces nodig geweest is. Het moment waarop zwaar afgetrainde sporters in beeld vertellen over hun volledig plantaardige dieet, was voor mij de druppel om mijn eigen vleesconsumptie sterk terug te dringen.

En dan tot slot…
Deze documentaires heb ik puur uit eigen interesse bekeken en vervolgens gedeeld. Ik wil absoluut bij niemand iets door de strot duwen wat betreft levenswijze of de manier waarop we bijvoorbeeld vlees eten. Het zijn naar mijn idee gewoon toffe en leerzame onderwerpen. Gelukkig heb ik hiernaast nog genoeg documentaires te zien. De lijst met te bekijken documentaires blijft dan ook alleen maar groeien; alle tips zijn welkom!

Ik wilde ook nog even kort vermelden dat dit de laatste film gerelateerde blogpost van mij uit gaat zijn voor een tijdje. Dit heeft puur te maken met het feit dat ik vanaf half november tien weken stage ga lopen en me daar even volledig op wil focussen. Vanaf begin februari gaan we weer keihard knallen met vroegtijdige filmrecensies, series en wie weet nog meer!

Trailer Cowspiracy:

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer