MuziekMuziek

Een aanvullende verzekering, wat is het en waarom zou je het nemen?

aanvullende verzekering

Veel mensen krijgen de vraag of ze geïnteresseerd zijn om ook een aanvullende verzekering af te sluiten. Vaak denken ze meteen aan een grote meerkost, maar is dat eigenlijk wel zo? Is een aanvullende verzekering misschien geen mooie opportuniteit, die je net wel zou moeten aangaan. In dit artikel zochten we het voor je uit. Eerst en vooral zullen we je uitleggen wat een aanvullende verzekering is. Vervolgens zullen we ook eens kijken naar de redenen waarom je ze eventueel wel moet overwegen.

Wat is een aanvullende verzekering precies? 

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Die basisverzekering moet enkele vaststaande elementen bevatten. Daardoor is het basispakket ook bij bijna elke verzekeraar gelijk. 

Men heeft dit basispakket verplicht gemaakt om er zeker van te zijn dat iedereen zo goed mogelijk kan worden verzorgd als dat nodig is. Dit systeem wordt niet in alle landen toegepast op deze manier, maar er komt wel steeds meer interesse voor. Op deze manier worden namelijk ook de minder welvarende burgers behoedt voor mogelijke gezondheidsrisico’s.


Naast de basisverzekering, bestaan er ook nog andere aanvullende verzekeringen. Deze verzekeringen zijn dus niet verplicht, maar kunnen door iedereen op vrijwillige basis worden toegevoegd aan de basisverzekering.

Een aanvullende verzekering dekt bepaalde extra gezondheidsrisico’s die niet verplicht zijn voor de basisverzekering. Een mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld spoedeisende hulp in het buitenland of fysiotherapie.

Waarom zou je een aanvullende verzekering afsluiten?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand aanvullende verzekeringen zou afsluiten. De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk het verlagen van risico’s op zware kosten in de toekomst. Wanneer je in het buitenland nood hebt aan spoedeisende hulp, dan zou dat wel eens een aardige som kunnen kosten. In sommige landen is het zelfs zo erg, dat ze je niet willen behandelen voor je kunt betalen of voor je aantoont dat je verzekerd bent. Voor sommige Nederlanders is zoiets praktisch onbetaalbaar, dus vandaar de verzekering.

Het grote voordeel van aanvullende verzekeringen, is dat ze helemaal niet duur zijn. Sommige aanvullende verzekeringen sluit je al af voor nog geen 2 euro per maand. De betere aanvullende verzekeringen die bijvoorbeeld ook tussenkomen voor fysiotherapie kosten ook nog geen tientje. In vergelijking met de potentiële voordelen is de kost van een aanvullende verzekering dus echt miniem.

Ook kun je je de vraag stellen waarom je geen aanvullende verzekering zou nemen. Er zijn zoveel mensen die wel een dure omnium autoverzekering nemen, maar die zich niets aantrekken van de gezondheidsverzekering. We mogen er toch vanuit gaan dat je leven iets meer waard is dan je auto?

Tot slot

Er bestaan heel wat verschillende aanvullende verzekeringspolissen, dus je kunt ze best even met elkaar vergelijken. Ik ben er zeker van dat je er één kunt vinden op jouw maat en naar jouw budget. Als je ze ooit blijkt nodig te hebben, dan zal je blij zijn dat je voor zo’n lage kostprijs er toch maar één hebt afgesloten.

aanvullende verzekering
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer