MuziekMuziek

Verschillende manieren om een vakantiehuis te financieren

Vakantiehuis

Een vakantiewoning in Nederland of in het buitenland: wie wil dat nou niet? We hoeven jou vast niet uit te leggen wat de grootste voordelen van een vakantiewoning zijn. Zo kun je op vakantie gaan wanneer het jou uitkomt, hoef je niet bang te zijn dat iemand anders jouw droomvakantiewoning heeft gehuurd in het hoogseizoen en kun je de vakantieplannen zonder problemen last-minute cancelen wanneer jij het wilt. Het is de plek waar je even tot rust kunt komen, uit de dagelijkse sleur kan ontsnappen en nieuwe herinneringen kunt maken met vrienden en familie. Goed, dat gezegd hebbende: hoe zit het met de financiering?

Hoe je het wendt of keert, een vakantiewoning moet nou eenmaal gefinancierd worden. Als je niet over een grote som geld beschikt om de aankoopsom van de woning in één keer op te hoesten, zijn er ook nog andere mogelijkheden om de aankoopsom te kunnen financieren. In dit artikel vertellen we er meer over. Lees je verder?

1. Hypotheek

Een financiering vakantiewoning door een hypotheek af te sluiten, is voor veel mensen de meest voor de hand liggende manier om het financiële plaatje rond te krijgen. Doordat de rente historisch laag staat, zul je denken dat dit beste optie is. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een kredietverstrekker stelt namelijk andere voorwaarden en regels bij het financieren van een tweede huis. Zo zul je rekening moeten houden dat de meeste banken niet meer dan 75% van het bedrag bij een tweede huis financieren. Het overige bedrag betaal je met eigen geld. Daarnaast kun je niet profiteren van de hypotheekrenteaftrek en moet de woning van steen zijn gebouwd, op een fundering staan en moet het dak met pannen zijn gedekt. Hierdoor komen bijvoorbeeld chalets en tiny houses niet voor deze financieringsvorm in aanmerking. 

2. Overwaarde

Indien je de hypotheek van je woning al voor een deel hebt afgelost, dan kan een kredietverstrekker bereid zijn om een hypotheek te geven op deze overwaarde. Ook als jouw woning in waarde is gestegen, kun je hiervoor in aanmerking komen. Hierdoor kun je jouw tweede huis gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde van je woning. Door je huidige hypotheek te verhogen met het bedrag dat je hebt aan overwaarde, kun je dit geld gebruiken voor het financieren van een vakantiewoning. Maar let wel, de hypotheekverstrekker zal opnieuw gaan berekenen of je de nieuwe, hogere maandlasten wel kunt dragen.

3. Persoonlijke lening

Kom je niet in aanmerking voor een tweede hypotheek, dan kan een alternatief gevonden worden in een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening kun je maximaal €75.000 per kredietverstrekker lenen. Als je bijvoorbeeld een lening van €150.000 nodig hebt om de vakantiewoning te kunnen financieren, dan moet je dus een aanvraag doen bij twee kredietverstrekkers. En dan is het ook nog maar de vraag of je dat bedrag wel kan lenen. Kredietverstrekkers zullen de hoogte van de maximale lening bepalen aan de hand van verschillende factoren. Er wordt gekeken naar het soort dienstverband, de gezinssamenstelling, woonsituatie en het soort inkomen. Daarnaast heeft de kredietverstrekker geen zekerheid in de vorm van een onderpand op de woning, waardoor het risico voor de kredietverstrekker groter is. Je moet daarom rekening moeten houden met een hogere, vaste rente bij deze financieringsvorm.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer