MuziekMuziek

Is jouw auto goed verzekerd? 

Als je in Nederland met een auto de weg op wilt gaan, dan moet deze verzekerd zijn. Er zijn meerdere soorten verzekeringen en dat maakt het soms lastig om te bepalen hoe je het beste je auto verzekeren kunt.

Alhoewel de autoverzekering verplicht is, betekent dat niet dat iedereen voldoende heeft aan dezelfde optie. Wij laten je daarom graag zien waar je op moet letten wanneer je je auto verzekeren wilt. Je zult zien dat een goede verzekering niet duur hoeft te zijn, maar vooral dat een goede verzekering je heel veel geld kan laten besparen. 

Kiezen wat je wagen nodig heeft

Wanneer je gaat shoppen, kijk je vaak naar de prijzen die voor een product gevraagd worden. Lukt het jou om iets te vinden wat je nodig had, voor een prijs die veel lager lag dan die bij de concurrenten, dan heb je een mooie deal gescoord.

Bij een autoverzekering werkt deze tactiek echter niet. Sterker nog; hij kan zelfs in je nadeel werken. Het gaat er namelijk niet om welke verzekeraar jou aan de goedkoopste verzekering kan helpen, maar welke verzekeraar jou aan een passende verzekering kan helpen.

De leeftijd van je wagen is hierbij leidend. Heb je een oude auto, dan heb je genoeg aan de basis WA verzekering. Deze verzekering is de meest minimale en dekt de schade die jij hebt toegebracht aan andere verkeersdeelnemers. Een verzekering is namelijk in eerste instantie bedoeld om anderen kosteloos te stellen.

Dit betekent ook dat je met een WA-basisverzekering je eigen schade niet kunt declareren. Dit is vaak ook niet nodig want de dagwaarde van je wagen ligt waarschijnlijk (veel) lager wat je aan reparatiekosten moet betalen. In dat geval is het veel beter om een andere auto te kopen. 

Een nieuwe auto goed verzekeren 

Een oude auto heeft voldoende aan een WA-basisverzekering. Een nieuwe auto heeft meer nodig. Heb je schade opgelopen en was jij hiervoor verantwoordelijk, dan worden de reparatiekosten wel gedekt door je verzekeraar wanneer je een all-riskverzekering afgesloten hebt.

Het idee van deze verzekering is dat niet alleen de schade van de tegenpartij wordt vergoedt, maar ook die jijzelf opgelopen hebt. Zo draai jijzelf niet op voor de hoge kosten en wordt de schade hersteld.

Twijfel jij of je een all-riskverzekering nodig hebt? Dan kun je altijd even bij je verzekeraar informeren naar de mogelijkheden. Vaak heeft deze op diens site een handige tool staan waarmee je in een mum van tijd kunt achterhalen wat jouw wagen nodig heeft. 

De middenweg: de WA+ verzekering

Tussen de all-riskverzekering en de WA-basisverzekering vind je nog de WA+ verzekering. Deze verzekering is iets uitgebreider dan de basisverzekering en dekt ook schade die jij hebt opgelopen wanneer je bijvoorbeeld een dier hebt aangereden of wanneer er in je wagen ingebroken is.

Forse schade als gevolg van een ongeluk dat jij veroorzaakt hebt, wordt niet door deze verzekering gedekt. Ook hier is de leeftijd van je wagen weer belangrijk. Doorgaans is dit de beste optie voor wagens tussen de zes en negen jaar oud.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer