MuziekMuziek

Detox sapkuur voor mij met Sapje: houd ik dat vol?

Sapje detox sapkuur

Detox kuur voor mij? “Heb ik dat dan nodig” hoorde ik mijzelf hardop afvragen na het ontvangen van de vraag of ik deze uitdaging aan wilde gaan. Ik kreeg de uitdaging van Sapje. Een bedrijf wat detoxen heel makkelijk maakt met kant en klare kuren. Ik heb hier tot vorig jaar nog nooit over nagedacht en een uitdaging ga ik nooit uit de weg dus…. kom maar op! Voor ik het wist had ik ja gezegd op een uitdaging waarvan ik eigenlijk niet goed wist wat er nu van mij verwacht werd. Als dat maar goed gaat.

Had ik echt nog nooit van detoxen gehoord?

Ik zei net nog dat ik er eigenlijk nooit over na had gedacht. Toch is dat niet helemaal waar. Een paar jaar geleden ging er een documentaire viraal over een man die alleen nog maar op sap van groenten ging leven. Deze kerel werd als “gek” en “gevaarlijk” versleten. Hij kwam tot zijn daad omdat hij te dik, suikerziekte had en nog heel veel andere kwalen. Het roer moest om en dat heeft hij gedaan en hoe! Onder begeleiding van een arts is hij aan de slag gegaan en is gaan leven op alleen maar sap. Het effect…..hij ging niet dood! Hij werd beter! Binnen no time was hij zijn overgewicht kwijt, had hij geen suikerziekte meer en werden alle foute waarden in zijn bloed en leven gezond.

Yes…. dat wil ik ook! Maar toen zag ik een docu over chef’s met lekkere gerechten en mooie stukken vlees. De gedachten aan een leven met alleen maar sapjes was toen zo weer weg.

Is een detox kuur dan alleen maar sap

Ja en nee! Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten detox kuren. Maar de meesten komen uit bij het drinken (eten) van groenten, fruit en kruiden die je perst tot een lekker sapje. Maar mag je dan niets meer eten….voor altijd? Nee joh, gelukkig niet. Een detox kuur kan je in verschillende lengtes doen van 1 dag tot 7 dagen. Daarna kan je weer “normaal” eten of je “slechte” eetgewoontes aanpassen en kiezen voor gezonder leven. Iedereen zal begrijpen dat hoe langer de kuur duurt hoe groter het effect van de kuur zal zijn. De kuur van 1 dag moet je zien als een soort van onderhoud kuur. Gewoon 2 à 3 keer per jaar even een dag aan de sapjes om zo je lichaam te ontgiften.

Welke kuur heb ik gedaan?

Ik kreeg de uitdaging dus via Sapje. Een bedrijf wat kant en klare detox sapkuren bij je aflevert. Dit scheelt je heel veel uitzoeken wat je allemaal nodig hebt en je hebt geen koude pers nodig om de sapjes te maken. Ik ben voor een kuur van 3 dagen gegaan. Dit is een vrij lichte kuur, je kan namelijk ook voor 5 en 7 dagen kiezen. Ik vond 3 al spannend genoeg moet ik eerlijk zeggen. Je besteld je kuur via de site en je krijg alles keurig op een door jezelf uitgekozen tijdstip thuis geleverd. Alles is diepgevroren en kan zo de vriezer in, of de koelkast als je de volgende dag al wilt beginnen. Dit heb ik gedaan. Gelijk maar de koe bij de horens vatten. Ik ben heel nieuwsgierig wat het voor mij zal doen en of ik het sapvasten überhaupt kan volhouden.

Een detox kuur van 3 dagen van Sapje

Je moet voordat je begint wel even een paar dagen afkicken van slechte gewoontes. Je gaat namelijk ook drie dagen geen koffie drinken en suikers eten. Dit kan dus best een heftige schok zijn voor je lichaam als je dit zomaar doet. Ik ben drie dagen voor de kuur langzaam gaan afbouwen. Dit heeft goed geholpen. Ik heb geen last gehad van het feit dat ik geen koffie dronk. Al was mijn hang naar koffie wel groot. Mijn eerste bakkie na de kuur heeft dan ook nog nooit zo goed gesmaakt.

Terug naar de kuur. Ik ben vol goede moed gestart en eerlijk is eerlijk het viel niet mee. De eerste dag moet je lichaam wennen aan het feit dat je niet eet of beter gezegd kauwt! Ik heb geen honger gehad maar kreeg wel veel graving om iets te willen kauwen. De eerste avond had ik wel een licht gevoel en volgens mijn meiden thuis was ik ook niet heel erg gezellig. Dat lichte gevoel was ik echter ook snel weer kwijt.

Ik ging de volgende dag op de weegschaal staan en was de eerst 700 gram al kwijt. Ook mijn buikomvang was met 2 cm naar beneden. Dit gaf goede motivatie. Iets wat ik heel snel begon te merken is dat mijn reukvermogen veel beter werd. Geen idee of dat erbij hoort en of anderen dat ook ervaren. Eind van de tweede dag…..Marie Louise had zelf brood gebakken en echt…… ik ging nu kapot van de trek! De geur van het gebakken brood werd mij teveel. Ik moest een stukje proeven!!! Schaam mij diep maar ik kon het niet laten. De derde dag is gelukkig wel weer heel erg goed gegaan. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik niet kon wachten om weer vast voedsel te kunnen gaan eten.

Hoe ziet de kuur eruit?

Ik heb dus de kuur van drie dagen gedaan. De kuur van Sapje is helemaal klaar voor gebruik en met een schema voor wat je wanneer moet nemen. Dit is echt ideaal. Je begint in de ochtend met een sapje die je warm drinkt. Dit is een mix van gember, citroen, peper en kurkuma. Super zuur en scherp maar ik vond het echt heel erg lekker! De rest van de dag wissel je verschillende sapjes af. Niet één sapje vond ik vies. Sommige zijn uiteraard wel lekkerder dan andere. Allemaal smaken ze heel gezond en puur. In de avond “eet” drink je soep. Deze waren gelukkig verschillend van smaak zodat je niet drie dagen hetzelfde drinkt. De soepen zijn heel goed te doen. Ze zijn puur en zonder toevoegingen. Dat is misschien even wennen maar dat duurt 3 slokken. Ik zou dit dus zo weer doen op deze manier.

Voel ik mij beter na de detox kuur?

Ja! Ik voel mij beter na de kuur. Ik ben wat energieker en voel mij gezonder, kan het eigenlijk niet anders uitleggen. Het mooie is dat ze ook beweren dat je beter slaapt. Ik heb een horloge die mijn slaap meet en ik kon dit dus ook echt controleren. Ook hier moest ik ze gelijk geven. Ik sliep dieper en beter in de dagen van de kuur!

Waarom zet ik de gewoonte niet door hoor ik je afvragen. Mijn hang naar lekker eten en een drankje op zijn tijd zijn gewoon te groot. Ik ben in de afgelopen jaren heel veel minder gaan drinken (alcohol), minder gaan eten en ik drink sinds een halfjaar waterkefir. Dus gezonder en vooral bewuster van mijn gewoontes ben ik wel. Deze detox kuur heeft echter wel mijn ogen geopend. Het is helemaal niet verkeerd om zo af en toe te detoxen. Dit ga ik dus ook zeker doen.

Echter ga ik dan wel voor een andere timing. Ik merkte nu dat de timing midden in de lockdown ervoor zorgde dat ik het zwaarder had. Althans, dat houd ik mijzelf voor. Doordat je de hele dag thuis en binnen zit, ben je veel meer gefocust op de kuur en de dingen die je dan niet mag. Wanneer je aan het werk bent, heb je meer afleiding. Dat maakt het volhouden van je kuur een stuk makkelijker. (denk ik dus) Ik ga het detoxen 2 á 3 keer per jaar inbouwen. Niet als goedmaker voor slechte gewoontes maar omdat ik mij er echt lekkerder door voel.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer