MuziekMuziek

De mythe van grijs haar

Wat hebben mannen toch tegen grijze haren. Als barbier krijg ik veel opmerkingen te horen als ‘knip alleen mijn grijze haren maar af’ en mannen die zich nog een klein beetje moed willen in praten zeggen dingen in de trant van ‘liever grijs dan helemaal kaal’. Ik snap niet waarom sommige het zo erg vinden om grijs te worden en als ik de vrouwen in mijn omgeving hoor vinden zij het juist heel mooi.

Grijs Haar model geknipt door mijzelf B4men Barbershop:

image
Patrick geknipt door Jan Willem Huffmeijer B4men Barbershop.
image
Patrick geknipt door Jan Willem Huffmeijer B4men Barbershop.

Bestaat grijs haar

Iets wat mij altijd heeft verbaasd is het feit dat bijna geen man of vrouw weet dat grijze haren eigenlijk helemaal geen grijze haren zijn! Huh!!?? Hoe bedoel je dat nou weer? Maar je ziet toch grijs haar!! Grijs haar is een heel mooi voorbeeld van gezichtsbedrog. Zodra je ieder haartje los van elkaar bekijkt, is een haar gekleurd (met pigment) of wit (zonder pigment). Er zal niet één grijze haar tussen zitten. Wanneer je het haar dan mengt, bepaalt de verdeling van het aantal witte en gekleurde haren hoe grijs het eruit ziet. Zodra je veel gekleurd haar hebt en daar komen een aantal witte haren doorheen, dan zal het donker grijs lijken. Naarmate er meer witte haren komen en het aantal gekleurde haren afneemt, lijkt het haar steeds witter te worden.

grijs haar1

Mannen met donker haar worden sneller grijs

Nee, mannen met donker haar hebben het “probleem” dat het contrast tussen de witte en het donkere haren groter is. Ook heeft haaruitval niets met het grijs worden te maken. Beide komen het meest voor bij mannen die boven de 35 zijn en lijkt het dus soms samen te gaan. Echter zijn het andere processen en staat grijs worden en haaruitval dus los van elkaar. Op welke leeftijd we grijs worden is erfelijk bepaald, voor sommige mannen (ook vrouwen) kan het grijs worden al op heel jonge leeftijd starten.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Leave a reply
5 comments
Written by Jan Willem Huffmeijer