MuziekMuziek

De handleiding voor iedere wijnliefhebber

Jan Willem Huffmeijer met glas wijn op de bank

Wijn drinken is makkelijk, maar omschrijven wat je nou precies ruikt of proeft is voor de meeste mensen een stuk lastiger. Met deze korte handleiding ben je binnen no-time een echte wijnproever! 

Hoe proef je wijn? 

Er is geen goede of foute manier om wijn te proeven. Het is eigenlijk heel simpel, je vindt de wijn lekker of niet. Toch is er ook een formele manier om wijn te proeven waarmee je, voordat je de wijn zelfs al hebt gedronken, ontdekt wat er precies in je glas zit. 

Stap 1: Bekijk de wijn. 

De kleur van een wijn zegt vaak veel over welk soort wijn er in je glas zit. De kleur wordt namelijk bepaald door de lengte van het contact tussen de wijn en de schillen van de druiven. Hoe langer de wijn in contact is geweest met de schillen, hoe dieper en donkerder de kleur. En afhankelijk van de duur van dit contact is de smaak vaak ook verschillend. 

Stap 2: Wals de wijn. 

Als je eenmaal naar de wijn in je glas hebt gekeken is de volgende stap het walsen van de wijn. Zo komt er extra zuurstof bij de wijn wat ervoor zorgt dat de aroma’s van de wijn goed vrijkomen. Pak het glas bij het steeltje vast en maak een ronddraaiende beweging met je hand. 

Tafel vol met wijnglazen.

Stap 3: Ruik de wijn. 

Nadat je de wijn hebt gewalst, steek je je neus diep in het glas en adem je in door je neus. Vaak verschilt het per persoon wat je precies ruikt. Dit kunnen veel of weinig geuren zijn. Blijf de wijn zachtjes ronddraaien als je niet zoveel ruikt. Vind je de wijn lekker ruiken, dan zal hij je waarschijnlijk ook goed smaken. Een goede wijn verklapt al iets van zijn kwaliteit door de geuren die hij vrijgeeft. Veel voorkomende geuren zijn: 

  • Fruit: bessen, kersen, rood fruit, citrusvruchten of andere tropische vruchten
  • Bloemige of kruidige geuren
  • Aardse geuren: aarde, mineralen, stenen
  • Specerijen: vanille, peper, chocolade, koffie

Stap 4: Proef de wijn. 

En last but not least, het proeven van de wijn. Neem een ruime slok wijn en laat die even in je mond rusten. Ga na welke smaken je tegenkomt, deze kunnen verschillen van de geuren die je rook. De eerste keer zul je waarschijnlijk denken dat je alleen maar wijn proeft, maar hoe meer je oefent, hoe meer verschillende smaken je zult ontdekken en hoe beter je de verschillende wijnsoorten uit elkaar kunt houden. Goed excuus om nog een glaasje te nemen dus! 

Boek dat smaakt naar meer van Jan Willem van het Hek, op de bar met verschillende soorten wijn

Welke wijn drink je waarbij? 

De geuren en smaken van de wijn kunnen beïnvloed worden door het eten dat je er bij eet. Het is daarom goed om na te gaan wat je gaat eten, voordat je een wijn uitkiest. Wij hebben alvast een paar combi’s voor je op een rijtje gezet: 

Barbecue

Bij een zomerse barbecue wil je natuurlijk ook een lekker wijntje. Omdat je vlees, vis of groenten op de barbecue kunt leggen, kun je bij deze maaltijd ook kiezen uit verschillende wijnen. Gelukkig zijn er een paar echte alleskunners die bij veel verschillende soorten eten goed samengaan. Ga voor een zinfandel, een shiraz of een bijvoorbeeld een Argentijnse Malbec. Ook lekker zijn rode en witte Vins de Pays en droge rosé wijnen. 

Gegrilde kip

Een echte match made in heaven is kip en cider. Wil je toch een glas wijn dan hebben we goed nieuws voor je. Zowel witte als rode wijn gaan namelijk prima samen met een gegrild kippetje. Zorg in beide gevallen dat je het soepel houdt en dus een niet te krachtige wijn uitzoekt. Voor rode wijn kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pinot noir of een beaujolais. 

Groentemaaltijd 

Heb je een frisse salade op het menu staan, ga dan voor een even frisse witte wijn. Maar heb je een iets zwaardere maaltijd als pompoensoep, ga dan juist voor een rijke witte chardonnay. 

Weet je nog niet precies wat je vanavond gaat eten? Met een goed glas rosé zit je bijna altijd goed. Enjoy! 

Jan Willem Huffmeijer met glas wijn op de bank

*Deze post is in samenwerking met Wijnvoordeel.nl Door deze samenwerking kunnen wij leuke en toffe content blijven produceren op B4men.nl

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer