MuziekMuziek

Drink jij ook cider deze zomer??? Ik werd uitgedaagd voor een cider tasting.

Het drinken van cider is in Nederland nog niet heel populair. Zeker niet als je dit vergelijkt met andere landen om ons heen. Cider wordt in veel landen gedronken en niet alleen maar als vervanging voor bier. Ik was ook niet bekend met cider en toen ik werd ik uitgedaagd om een cider tasting te doen, kon ik dit niet afslaan.

 

Cider wat is het eigenlijk?

Cider is toch een drank gemaakt van appels? Zo ver kwam ik ook eerlijk gezegd. Maar dit is echt veeeel te kort door de bocht. Cider is een alcoholische vruchtendrank die gemaakt wordt vooral met appels. Er zijn dus geen regels welke vruchten je wel of niet mag gebruiken. Heel officieel mag er eigelijk aan een cider geen suiker worden toegevoegd maar worden alleen de suikers uit het fruit gebruikt. Tegenwoordig wordt dit echter toch veel gedaan. Cider wordt over heel de wereld gemaakt en gedronken maar is het populairst in Engeland. Je kan bijna van iedere appel cider maken en iedere appel geeft dus ook weer een andere smaak. Door het toevoegen van andere vruchten kan de cider ook een totaal andere smaak krijgen. Maar waar moet je een cider nu mee vergelijken? Grappig is dat wij graag in hokjes denken. Ik krijg daarom vaak de vraag of het nu bier of champagne is. Het is cider en dus geen bier of champagne! Je kan cider echter wel op die twee manieren drinken. Heb jij trek in een biertje dan kan je ook een cider pakken. Heb je een feestje wat vraagt om champagne, dan is het schenken van een cider ook een leuke verassing.

Verschillende Ciders zijn echt niet hetzelfde!

Door de grote verschillen binnen iedere cider is het best een zoektocht naar de juiste cider voor jou. Ik had nooit verwacht dat er zoveel verschil zit in de ene of de andere cider. Van super droog tot heel erg zoet en van zuur, bitter tot gemakkelijk weg te drinken. Toen ik werd gevraagd om een cider tasting te ondergaan wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Nu hadden wij heerlijk weer de afgelopen tijd dus die cider ging er soepel in. Vanaf de eerste slok was ik best verrast door de smaak en de verschillen tussen de merken. Cider is gewoon super lekker! Nu zijn er zeker hele grote verschillen en het is best een zoektocht naar de perfecte cider voor jou of het moment. Echter is zo’n zoektocht geen straf 😉 Ik kreeg een hele mooie krat thuis met een aantal verschillende ciders maar ik heb er ook zelf nog een aantal bijgehaald. Marie Louise heeft ook mee geproefd en wij hadden een gezamenlijke favoriet… welke dat is geworden vertel ik zo.

Cider tasting  voor en door B4men

Deze ciders kreeg ik in het pakket: Stassen, Old Mout, Apple Bandit en Jillz. Ik heb zelf nog verschillende ciders bijgehaald en dat waren: Strongbow, Aspall en Somersby. Ik zal per cider even uitleggen wat ik ervan vond. Het is ook belangrijk te weten dat je cider op verschillende manieren kan/moet drinken. Sommige ciders drink je zonder ijs maar de meest ciders drink je “over ice” zoals de Engelsen het zeggen. Proeven van cider doe je op dezelfde manier als hoe je dat doet met wijn en bier. Kijken, kijk naar de kleur en de helderheid. Ruiken, ruik van iets verder naar dichterbij je neus en doe dit met je ogen dicht, zo kan je jezelf goed concentreren op wat je ruikt. Proeven, neem een slokje en laat dit door je mond gaan. Niet doorslikken maar even bewust proeven. Neem nu een klein hapje lucht, nu proef je nog wat meer. Nu mag je doorslikken, wacht wel even met de volgende slok en probeer even goed te blijven proeven. Dit doe je voor het proeven van de afdronk (nasmaak).

Stassen Cider
Stassen: Deze droge cider drink je als champagne. De Stassen serveer je in een flûte en dus ook zonder ijs. Ik persoonlijk vind dit een hele goede vervanger voor een champagne en verrassend om hem op een feestje te schenken. De cider is droog en smaakt naar appel maar zeker niet te veel.
Apple Bandit Cider ervaring
Apple Bandit: Ik kreeg er twee, de Classic en de Juicy Apple. Beide zijn lekker maar ik persoonlijk ga toch sneller voor de iets zoetere Juicy Apple. De Classic Apple is voor mij iets te “appelig” en heeft ook iets meer zuur. De Juicy Apple is een goed door te drinken cider, deze cider is een prima instapper voor iemand die nog niet heel vaak cider gedronken heeft.
Old Mout Cider
Old Mout: Ook hier kreeg ik twee verschillende varianten van, de Kiwi & lime en een Passionfruit & Apple. Old Mout komt uit Nieuw-Zeeland en spreek je uit als old moed. De Passionfruit vond ik te zoet en wat klef niet echt mijn ding. De Kiwi & Lime daarentegen was een schot in de roos!! Holy shit, die is lekker!! Heerlijk in de zomer fris, zoet en heel mooi in balans. Wij zijn gelijk gaan zoeken naar deze cider en hebben onze koelkast gelijk gevuld. Enig nadeel is dat hij niet makkelijk verkrijgbaar is. Uiteindelijk hebben wij ze gekocht bij Melgers in Haarlem.  Serveer deze cider met ijs, dan is hij het lekkerst.
Old Mout Kiwi & Lime
Dit is absoluut onze favoriet! Heerlijk fris van smaak en ideaal met deze huidige temperaturen.
Jillz cider
Jillz: Duidelijk een heel andere cider dan de andere. Veel minder appel in de smaak maar eerder veel roodfruit. Hij is heel erg zoet maar heeft ook een zuurtje als tegenhanger. Ik persoonlijk geef de voorkeur aan de andere ciders. Niet raar want Jillz is ook weggezet als een vrouwen cider. De 0.0% cider heb ik nog niet gedronken. Deze kan ik dus niet beoordelen.
Strongbow cider
Strongbow: Deze cider is al wel wat bekender in Nederland. Een paar jaar geleden hebben ze Nederland al aan de cider proberen te krijgen maar dit lukte toen niet echt. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom. Ik vind dit echt een lekkere cider. Dit is voor mij de beste vervanger van een biertje. Lekker bij het eten of gewoon s’avonds na het werk.
Aspall cider
Aspall Suffolk: Deze droge cider drink je niet over ijs en serveer je als Champagne. Deze cider vond ik prima te drinken maar ik miste een beetje de wauwfactor. De prijs van Aspall is redelijk hoog en in mijn ogen voldeed hij niet helemaal aan de verwachting. Het is wel een eyecatcher voor op een feestje.

De zomer in met een lekkere cider

Ik ben enorm verrast van de diversiteit in ciders. Nederland heeft nog niet echt een cider cultuur dus het aantal ciders in de winkels kan echt nog beter maar er zijn er genoeg te verkrijgen om zelf eens te gaan experimenteren. Ik zeg geen straf met deze temperaturen. Cheers op een “appelrijke” zomer 😉

cider tasting
Het was zeker geen straf om een cider tasting te houden. Voor de complete ervaring heb ik dus wel zelf de tastingbox* nog verder aangevuld. De tastingbox kreeg ik opgestuurd, de overige heb ik zelf gekocht.
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer