MuziekMuziek

Wijn bewaartips: hoelang blijft een open fles wijn goed

hoelang blijft een open fles wijn goed

Wijn bewaartips: Hoelang blijft een open fles wijn goed en hoelang kun je een open fles wijn bewaren? Soms komt het voor dat je met een open fles wijn blijft zitten. Al gebeurt dat bij ons thuis niet zo heel erg vaak moet ik eerlijk bekennen. Hoelang kun je nu zo’n open fles wijn eigenlijk bewaren? Het is natuurlijk zonde om meteen ‘s avonds de wijn door de gootsteen te moeten spoelen.

Zit er ook nog verschil in het bewaren van witte wijn, rode wijn of rosé? Op deze vragen krijg je nu duidelijk en zonder moeilijke woorden antwoord.

Wijn bewaartips

Als een fles eenmaal geopend is, dan komt er natuurlijk zuurstof bij. Zuurstof speelt een heel belangrijke rol bij de ontwikkeling van de wijn (dus hoe de wijn smaakt). Als de fles wijn eenmaal geopend is dan ontwikkeld de wijn zich sneller. Dit is helemaal het geval als er al uit de fles geschonken is. Hoe leger de fles, hoe meer zuurstof er bij de overgebleven wijn komt. Als je de wijn te lang open laat staan, dan verliest deze eerst zijn fruitigheid en aroma’s en uiteindelijk zal de wijn zuurder gaan smaken en op den duur zal het azijn worden. 

Met rode wijn kan het overigens wel zo zijn dat juist een beetje zuurstof de wijn lekkerder laat smaken. Met eventjes bedoel ik dan een half uurtje/uurtje.

wijn bewaartips: hoelang blijft een open fles wijn goed

Wijn bewaartips alle flessen wijn

  • Zorg ervoor dat de wijn zo min mogelijk open staat. Zodra je de wijn ingeschonken hebt, doe dan de kurk of dop erop en zet de wijn koel en donker weg.
  • Weet je dat je snel na inschenken de wijn nog een keer gaat gebruiken, dan kan dit prima op je aanrecht maar anders is het beter om de wijn terug te zetten in de koelkast. (ook rode wijn) De koelkast vertraagt namelijk het oxidatie-proces.
  • Zet wijn nooit in (te) fel licht.
  • Bewaar een fles altijd rechtop, hierdoor kan er minder zuurstof bij de wijn komen en is de wijn dus langer houdbaar.
fles wijn bewaren

Hoelang blijft een fles wijn goed

Rode wijn: rode wijn kan je 3 tot 5 dagen bewaren. Haal de rode wijn voor gebruik uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen. Niet alle rode wijnen zijn koud namelijk lekker. Als wij weten dat we de wijn de volgende dag gaan drinken, dan zetten wij hem overigens wel gewoon weg op het aanrecht. Wel zetten we de fles op een donkere plek en niet vlakbij het raam.

Witte wijn en Rosé: witte wijn en rosé kan je prima ook 3 tot 5 dagen bewaren.

Mousserende wijn: een mousserende wijn is het kortst houdbaar vanwege de bubbels. Hoe langer de wijn openstaat hoe minder bubbels en dus minder lekker. 1 tot 2 dagen in de koelkast. (maar nogmaals in de koelkast en afgedekt geldt voor alle soorten wijn)

Dessertwijn / Port: deze wijnen kunnen prima een paar weken in de koelkast houdbaar blijven.

Fles wijn bewaren met een vacuümpomp

Door een speciale dop op je wijnfles te plaatsen, kan je met een vacuümpomp lucht uit de wijnfles zuigen. Hierdoor verdwijnt de overtollige zuurstof, waardoor je wijn langer goed zal blijven smaken. Verwacht echter geen wonderen. Het is niet zo dat een fles wijn ineens een week langer houdbaar is.

open fles wijn bewaren: hoe lang blijft een open fles wijn goed

Wil je meer informatie over wijn-spijs combinaties, neem dan eens een kijkje op onze foodblog Familie over de Kook

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer