De zomer staat misschien niet meteen garant voor de nieuwste filmreleases, bioscoopuitjes of een serie bingen. In plaats daarvan ben ik samen met mijn vriendin twee weken op vakantie in Sicilië. Naast een hoop zon en heerlijk eten, zijn we uiteraard ook de hort op gegaan. En waar staat dit grote eiland aan de voet van Italië nou werkelijk om bekend? Precies, Mafia. In deze blogpost neem ik jullie mee aan de hand van zelfgeschoten foto’s naar (een gedeelte van) de filmlocatie van The Godfather. Hierbij gaat het met name om het eerste deel binnen de trilogie.
Onze verblijfplaats ligt in Santa Teresa Di Riva. Dit is op een kleine vijf kilometer afstand van het bijna middeleeuwse, authentieke dorpje Savoca. Savoca telt een bescheiden 1661 aantal inwoners en is in oppervlakte zeker niet groot. De filmlocatie voor The Godfather zou oorspronkelijk het dorpje Corleone zelf zijn, alleen ten tijde van de opnames van het eerste deel in de jaren 70 was het dorpje in een te moderne staat om de klassieke boeken van schrijver Mario Puzo een waardige verfilming te geven. In plaats daarvan is Savoca op het doek verschenen als toneel voor dit spektakel.
Taormina
Dit dorpje, of eigenlijk kleine stad (ongeveer 11.000 inwoners) ligt ook in de buurt van ons verblijf en heeft eveneens als filmlocatie mogen dienen. Taormina zelf bestaat uit een stadje aan de bergtop. Hier lijkt de tijd echt nog stil te staan. Toch is dit niet waar regisseur Francis Ford Coppola zijn meesterwerk heeft willen laten voortzetten. Aan de voet van de heuvel ligt nog een klein stukje bebouwde kom, samen met het treinstation van Taormina.
In hoeverre is de Mafia nog aanwezig op het eiland?
Als groot fan van The Godfather trilogie ben ik de films bijna aan het romantiseren, alleen tijdens een gesprek met een lokale bewoner werd mij de bittere realiteit van de Maffiapraktijken destijds duidelijk. De naam van deze bewoner is Salvator. Hij is opgegroeid en naar school gegaan in een dorpje genaamd Calabiano. Hij vertelde mij dat tijdens zijn periode op de lagere school, er drie Maffiafamilies de overhand hadden in het dorp, met onderlinge schietpartijen, afpersing en ander geweld tot gevolg. Salvator heeft naar eigen zeggen dan ook een executie van dichtbij meegemaakt. Terwijl hij dit zei, wees hij naar de plek waar de executie uitgevoerd is. Midden op een kruising tussen huizenblokken. Iets dat hem overduidelijk niet in de koude kleren is gaan zitten. Toen ik tijdens het gesprek vroeg of hij antwoord wilde geven op de vraag of Mafia nog steeds voor onderdrukking zorgt bij de bevolking, antwoorde hij (vanuit het Engels vertaald) Met:
‘Daar waar ik vroeger met een argwanende houding met mijn schoolvrienden optrok en de kans op vreselijke scenario’s altijd in het achterhoofd hing, hebben we hier tegenwoordig geen last meer van. Uiteraard kampen we nog altijd met drugscriminaliteit en de standaard illegale delicten, alleen zijn bijna alle aanhangers van de Mafia families hier inmiddels vermoord of achter de tralies beland. We spreken dan ook wel over een aantal generaties terug. Zo rond 1960. Wel is het zo dat de bar waar we nu bij staan, opgekocht is door de grootvader van de huidige eigenaar. De opa van deze man is ook betrokken geweest bij de Maffiosi en heeft zijn winst onder andere in deze bar gestoken.’
Al hoewel hij overtuigend overkwam, kon ik mezelf er toch niet van weerhouden te bedenken dat hij iets voor mij als toerist zijnde achterhield. Zou het iets te maken hebben met het niet in slecht daglicht brengen van dit prachtige eiland?
Voor de kenners onder ons, de foto’s zijn geschoten met een Canon D2000.
Vanaf eind augustus/ september komen er weer reviews van verschillende films op de blog!