Column Rob van Laere: alles op internet is nep!

Alles op Internet is nep

We kunnen niet meer zonder tegenwoordig. Mijn halve huishouden is er via WiFi mee verbonden en zelf ben ik er ook niet van weg te slaan. Ik heb het natuurlijk over het internet. Zelf heb ik van het internet mijn werk gemaakt. Samen met mijn vriendin Fleur maak ik websites en los ik problemen op die ondernemers hebben met hun website. Ook hou ik op mijn eigen website een blog bij en schrijf ik voor verschillende websites columns en blogs. Het heeft voor mij eventjes geduurd, maar toch ben ik van mening dat ik jullie het grootste geheim over het internet wel kan verklappen: Alles op het internet is nep.

Wat wij zien op het beeldscherm van onze smartphone of laptop is grotendeels klinkklare onzin. Iedereen wil tegenwoordig wat zeggen of laten zien. Menig ondernemer maakt tegenwoordig eerst een website en dan pas een businessplan. Ook lopen er hordes huisvrouwen op Instagram die uit naam van grote bedrijven vertellen hoe blij ze zijn met hun nieuwe keukenmachine of dildo. Ik meen het! Keurige huisvrouwen hebben het in een enorme lap tekst onder een foto van een gigantisch apparaat over verschillende standen, hoe het apparaat in de hand ligt en dat de ijzeren knoppen zorgen voor een robuust gevoel en dan heb ik het alleen nog over de keukenmachine!

De Top 40 die jullie iedere vrijdag horen is al net zo nep. Die wordt tegenwoordig samengesteld op basis van airplay, streaming en trends in social media. Als je als artiest of management van een artiest dus een flinke dot geld tegen een radiostation aangooit, sta je binnen de kortste keren op nummer één! Daar hebben wij dus Lil’ kleine en Famke Louise aan te danken. Vroeger werden de verkopen in de winkel nog meegerekend, maar met de komst van Spotify en Apple Music tellen ook de verkopen niet meer mee. Muziek wordt tegenwoordig niet meer betaald door de klant, maar door adverteerders die ook weer klanten zoeken. Heel leuk, maar ik wordt liever lastig gevallen door goeie muziek dan door het tekstuele hoogstandje van Esko, Josylvio & Hansie met Hey Meisje…

Nog meer nep vind je in en op het nieuws. Waar objectiviteit, nieuwsgaring en informatie vroeger belangrijk waren, leren journalisten tegenwoordig op school hoe ze meer views krijgen op een online artikel en hoe je snel kan publiceren. Ik heb nog nooit zo veel de term “later meer” gelezen dan op nu.nl. Ook de NOS website gooit tegenwoordig klakkeloos meningen en artikelen zonder wederhoor online. Fake news noemen we dat tegenwoordig met dank aan ome Trump. En dat terwijl ome Trump het fakeste nieuws van het afgelopen millennium is. Laatst las ik dat de objectiefste bron die wij kennen, het ANP, is gekocht door John de Mol. Ik kan dus inmiddels wel oordelen dat objectief niet meer bestaat.

Alles op het internet is dus nep. Of het nu gaat om de muziek die je luistert of de Facebookpost die je liked. De echtheid is op zijn retour. Zelf probeer ik dat een klein beetje tegen te gaan door mijn klanten zo echt mogelijk op het web te laten profileren en mijn blogs zo eerlijk mogelijk te houden. Daar heb ik dan wel weer veertig herzieningen en negentig foto’s uit een andere hoek voor nodig en daarmee is het dan weer net zo nep. Soms voel ik me een ouwe lul als ik middelbare scholieren tracht uit te leggen “hoe het vroeger was”. Tot ik mezelf bedenk dat dit nu hun realiteit is. Dat mijn koelkast zelf drie pakken melk bestelt ook al had ik die vorige week alleen maar nodig voor een nieuw recept. Ik heb het maar te accepteren, net als dat mijn opa de komst van de tv afdeed als een modegril en later accepteerde dat hij er nog jarenlang aan gekluisterd zou zitten.

Rob van Laere B4men
Columnist Rob van Laere. Voortaan voorziet hij met zijn scherpe tong jullie tweewekelijks van een column op B4men.
Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer