Big Peat Whisky Review: Een verrassende blended whisky.

Wat gaan we verwachten van een whisky die Big Peat heet…juist veel turf. Althans, dat mag ik wel hopen. Big Peat is een blend van verschillende Islay Whisky en daarom verwacht ik er veel van.

Big Peat een Islay blended Malt Scotch Whisky

Over smaak valt niet te twisten maar als ik deze koker in de winkel zag staan zou ik hem laten staan. Ik ben persoonlijk ook geen fan van kitscherige flessen met gouden tierelantijnen, maar dit is ook niet echt mijn smaak qua uitstraling. Ik kan er niets aan doen maar het geeft een beetje het gevoel van dat het nooit wat kan wezen. Ik heb deze whisky binnengekregen om te mogen testen en hij moet dus tegen heel wat vooroordelen opboksen. Big Peat is een blended whisky die is gemaakt van alleen maar Islay whisky’s. Voor Big Peat zijn Arbeg, Caol Ila, Bowmore en Port ellen gebruikt, allen erg mooie whisky’s. Waarom zou je deze whisky’s mixen? Er worden heel veel vaten gemaakt die misschien niet helemaal de kwaliteit of gewenste resultaat hebben. Wanneer je ze samen brengt met weer andere whisky’s kunnen zij dan juist weer een heel mooi geheel vormen. Denk aan verschillende artiesten, allemaal een eigen talent maar op zichzelf nooit zo strak als in een band waar alles mooi samenkomt. Een mooie blend is dus ook niet goed te krijgen met slechte whisky’s. Wees dus maar niet bang dat ze in een blended whisky alleen maar bocht stoppen. Ik ga mij eens schrap zetten voor de Big Peat die ik mag gaan proeven.

Proefnotities van de Big Peat

Kleur: Licht van kleur.

Neus: Rijk en vol, breng je neus voorzichtig naar het glas om te wennen. Probeer even door de eerste rook en turf heen te ruiken. Hier vind je tonen van chocolade, leer, tabak en vanille.

Smaak: Pittig en spicy, de whisky komt best heftig binnen en heeft iets pikant in zich. Wam!! Een mond vol turf maar die ebt eigenlijk best snel weer weg om te worden overgenomen door zoete tonen van pure chocolade, toffee en honing. Het geeft deze best stevige whisky een heel lekker en mooie zachte kant.

Afdronk: Lang en droog, deze whisky blijft niet overdreven lang hangen. Hij is wel wat droog waardoor je snel weer verlangt naar het volgende nipje.

Big Peat komt met 46% en dat geeft hem die eerste stevige body. De zoete tonen samen met de turf zijn erg lekker en vormen een heel mooie whisky. Ik had dit niet verwacht en ben aangenaam verrast. Deze whisky is een heel mooie whisky voor mannen die eens willen gaan beginnen met de stevige whisky’s. Door zijn zoetheid is hij ondanks de turf en rook echt heel toegankelijk. Houd wel rekening met de eerste slok, deze kan best heftig zijn. Enig puntje van kritiek is de wat droge afdronk. Verder is deze whisky zijn prijs van € 50,- prima waard. Hij brengt zeker een leuke discussie op gang waarbij een glas whisky niet mag ontbreken natuurlijk 😉

Slàinte!

Jan Willem Huffmeijer

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer