MuziekMuziek

Barbier worden: hoe en waarom? Ik vertel je alle ins en outs van het barbiersvak.

Door het bloggen ben ik natuurlijk ook als barbier bekender geworden. Super leuk en het heeft mij veel gebracht. Door B4men ben ik voor veel mannen bereikbaar geworden en ik krijg heel vaak de vraag over hoe je nu barbier kan worden. Deze week heb ik bijvoorbeeld al meermaals aanvragen gekregen van mannen die barbier willen worden. Ik wil voor iedereen die deze droom heeft graag een duidelijk beeld geven over alle ins and outs van het barbiersvak.

Hoe word je barbier

Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben van mening dat je een barbier bent en niet kan worden! Het vak van barbier draait om passie en vakmanschap, dit zit in je of niet. Door de “hype” die er de afgelopen jaren is ontstaan, is het vak meer op de voorgrond komen te staan en krijgt het weer de aandacht die het verdient. De mannen van Schorem uit Rotterdam hebben het vak een paar jaar geleden enorm veel landelijke aandacht gegeven. Naast het barbiersvak heeft ook het rock and roll leven van Schorem veel aandacht gekregen. Natuurlijk is dat geweldig om naar te kijken maar het heeft het leven van een barbier ietwat gekleurd gemaakt. Niet iedere barbier heeft het leven van een rockster. (hahahaha ik bijvoorbeeld helemaal niet) Bedenk dus goed voordat je voor dit vak kiest waarom jij het vak zou willen uitoefenen. Je hebt een goede training nodig en je hebt vaardigheden nodig die passen bij het vak. Tegenwoordig heb je weer specifieke opleidingen voor het barbiersvak maar na een jaar hard werken aan de basis op school begint het eigenlijk pas echt. Nu moet je het gaan leren in de praktijk! Ik werk al 19 jaar als herenkapper/barbier en ik kan zeggen dat ik het redelijk onder de knie heb, toch leer ik ook nog iedere dag en sta daar ook voor open. Het is een vak en dat leer je niet met een jaartje oefenen. Wanneer je barbier wilt worden moet je beginnen met het vak heel serieus te nemen.

Is “de barbier” een hype

Om het barbiersvak een hype te noemen, daarmee doe je het vak echt tekort. Ja, er is veel meer aandacht voor het barbiersvak gekomen… ik zou bijna zeggen eindelijk! Het kappersvak en zeker die van de mannen heeft altijd een erg stereotype beeldvorming gekend. Toen ik als 15 jarig mannetje het vak inging was ik natuurlijk gelijk een homo en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Als ik mijzelf (heren)kapper noem, dan is de eerste vraag of ik homo ben. Veel mannen hebben het dus altijd lastig gevonden om te kiezen voor een vak waarbij je gelijk een stempel krijgt. Nu het woordje herenkapper is veranderd in barbier, is het vak opeens stoer en ruig geworden. Ook dit is een beeld wat niet helemaal terecht is. Niet alle kappers zijn homo en niet alle barbiers zitten onder de tattoo’s, hebben een strafblad en zuipen de hele dag bier en/of whisky. Ik ben al 19 jaar kapper en aan mijn vak is nooit iets veranderd, het beeld eromheen is veranderd. Dat de barbershops als paddestoelen uit grond schieten is ook niet helemaal waar. Ja, er komen meer barbershops bij maar kijk en tel eens hoeveel er in jouw dorp zitten en zet dit weg tegenover hoeveel dameskapsalons er zitten.

Je geld verdienen als barbier

De hamvraag is natuurlijk word je rijk van barbiersvak? Dat hangt er heel erg vanaf wat je rijk vindt. Geld verdienen kan zeker in het kappersvak maar geloof mij meer dan een leuke boterham ( € 1600,- / € 2000,- netto) zal het niet snel worden. Het is een heel behoorlijk vak en ik zeg het altijd zo “je moet raar doen om niets te verdienen maar ook raar doen om heel veel te verdienen”. Word je ondernemer van je eigen barbershop dan zou je meer kunnen verdienen maar daar tegenover staat dat je ook meer risico loopt. Het Barbiersvak is een geweldig vak met hele mooie aspecten maar het is en blijft een vak of beter gezegd een ambacht! Heb jij hier jaren van training voor over en neem je iedere klant serieus? Kies dan zeker voor het barbiersvak! Wat mij betreft één van de mooiste vakken die je kan uitoefenen 🙂

Mijn B4men Barbershop

Sinds 2 december 2015 ben ik de trotse eigenaar van de B4men Barbershop in Hoofddorp. Hier werk ik 4 dagen in de week met heel veel plezier en trots! Ik krijg vaak de vraag of iemand bij mij stage kan lopen. Dit gaat helaas niet. Ik werk alleen en mag ook geen personeel in dienst nemen van de gemeente, omdat ik een beroep aan huis ben. Wil jij een keertje komen kijken dan ben je natuurlijk altijd welkom. Wil je een afspraak bij mij in de stoel, dan kan dat uiteraard ook! Ik werk alleen op afspraak, zodat ik iedere klant de tijd en aandacht kan geven die hij verdient. Maak daarom online een afspraak op B4men Barbershop.

Een droom die ruim 2 jaar geleden werkelijkheid werd. Het bouwen van mijn eigen Barbershop.

Written by
Jan Willem Huffmeijer

Als barbier ben ik al heel veel jaar bezig om mannen letterlijk mooier te maken. Via mijn blog B4men probeer ik niet alleen je haar mooier te maken maar ook je leven. Mijn passie voor uiterlijke verzorging combineer ik graag met de innerlijke verzorging. Ik schrijf graag over de onderwerpen die jij leest. Veel plezier op mijn blog voor mannen.

View all articles
Written by Jan Willem Huffmeijer